9700X kullanıyorum bende Aqua Elite V3 var radyatör olarak. Fan olarak da 3 adet P12 Pro kullanıyorum sıvı soğutucumda. CPU termal limiti 95 derece zaten. Scaları Auto'ya alıp fanların 93 derecede %100 olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Çünkü çok rahat 82 dereceye fırlayan bir işlemci bu. Bende de oyunlarda 70 derece civarı. Stress testinde 80 derece. Shader düzenlerken de 88 90 dereceye kadar çıkıyor. Fanlarda bir de level ayarı var işlemci masaüstünde bir anda ısınıp soğuyabildiğinden anlık fanlar hızlanabiliyor. Fanların hızlanması için gereken gecikme süresini 2 saniye falan yapabilirsiniz böylece kafanız şişmemiş olur. Tekrardan söylüyorum sıcaklıkları hiç kafana takma tamamen normaller. Bu işlemci sıcağı seviyor.

Merhaba, sisteminiz hayırlı olsun. 9700X işlemciyi Lian Li Trinity perfomance ile kullanıyorum bende. Başka sıvı soğutucu konularındada bu sıvı soğutucu ile ilgili deneyimlerimi paylaşmıştım. Çok yüksek beklenti ile aldığım ama beni tatmin etmeyen bir soğutucu oldu. Yüksek fan sesinden bende şikayetçiyim. Kurulumda ben AiO kablosunu kullandım yani tek çıkış olan kablo. Fan Switch ayarı da Low'da kullanıyorum.
Yazılımı üzerinden hem fan hem de pompa için quiet modda kullanıyorum. Geçenlerde @SHERLOCKED hocam ile test yapmıştık o vakit öğrendim ki yazılım da ki görünen değerler yanlışmış.

Eki Görüntüle 233637

Bunun haricinde sıvı soğutucu ile ilgili hiçbir ayar yapmadım bu hali ile kabul ettim artık. Yaptığımız testten sonra değerlerin yanlış olduğunu görünce artık anakart yazılımı üzerinden ayarlamaya karar verdim. 60 derecede %40, 70 derece de %70 de çalışacak şekilde ayarladım.
Eğer siz ayırıcı olan kabloyu kullandıysanız kendi yazılımı üzerinden bunları ayarlayabiliyor olmanız lazım. BIOS üzerinden ben sıvı soğutucu fan ayarlarına dokunmadım. Eğer sizde benim gibi tek kabloyu kullandıysanız, BIOS üzerinde yaptığınız fan eğrisi çalışmıyor olabilir.
Sistem açılış dahil ve sistem boştayken 45-50 arası geziniyor bende. Sizde 60-65 olması belki termal macun kaynaklı olabilir. Hangi termal macunu kullandınız?
Burada 10 dakikalık OCCT testi var. Dilerseniz 142W TDP ayarı ile sizde test edip benimki ile kıyaslama yapabilirsiniz.

Eki Görüntüle 233638

Düzeltme: PBO ayarlarını görmemişim şimdi fark ettim. Kullandığım süre boyunca +100MHz ile de kullandım +200MHz vererek de kullandım. 200MHz vermek tamamen gereksiz zaten orayı geçiyorum. Benim deneyimime göre +100e gerek görmedim. Sadece -25 curve optimizer var. Bu halde kullanıyorum. Boost override ayarını aktif ettiğiniz anda zaten selamünaleyküm +10 derece kazanıyorsun. Çok bir fark yarattığını düşünmüyorum. 105W hali gayet stock halde yeterli.
Öncelikle geç geri dönüş yaptığım için kusura bakmayın ve teşekkür ederim.

Fan switch ayarı low olarak duruyor. Kablo olarak ürün içeriğindeki opsiyonel bağlantıları kullanmadım. Fan eğrisi çalışıyor durumda, buna bağlı olarak fan tepki gecikmesi "0-1-2-3" şeklindeydi ve deneme olarak şu anlık "2" seçili.

Ekleme: Fan profili olarak Quiet modu kullanmanın daha stabil olduğu konusunda biraz fazla fikir görüşü aldım. Ne kadar mantıklı, henüz deneyimlemedim. "Yazılımdaki görülen değerler" olarak bahsettiğiniz nedir? Umuyorum ki sıcaklık değerleridir. Bu kadar hızlı sıcaklık değişikliklerinin doğru olmadığını düşünmekteyim.

Termal macun olarak sıvı soğutma içeriğinden çıkan macunu kullandım. Kendi macun sürmek için kullanılan jelatin yardımıyla sürdüm ve sanki gözüme biraz az geldi. Daha kaliteli bir macunla daha farklı bir şekilde uygulamayı düşünüyorum.

Genel olarak bileşenler ve BIOS ayarları konusunda bilgim olmadığı için yanlış bir hamle yapmak istemiyorum.

PBO ayarları konusunda şöyle bir güncelleme yapacağım: Curve optimizer kaynaklı olduğunu düşünüyorum ki sisteme yük bindiğinde sistem kitleniyor, reset atmadan da tepki vermiyor. Deneme amaçlı PBO ayarlarını varsayılan olarak "Auto" yaptım, sorun çözüldü. PBO Auto durumdayken de yük altındaki sıcaklık ise daha düşük durumda olduğunu fark ettim.

105W konusunda biraz daha detaylı bilgiye ihtiyacım var. "Eco mode" olarak da gördüm. Performanstan bir miktar ödün verip sıcaklıkta iyileştirme mi yapıyor?

9700X kullanıyorum bende Aqua Elite V3 var radyatör olarak. Fan olarak da 3 adet P12 Pro kullanıyorum sıvı soğutucumda. CPU termal limiti 95 derece zaten. Scaları Auto'ya alıp fanların 93 derecede %100 olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Çünkü çok rahat 82 dereceye fırlayan bir işlemci bu. Bende de oyunlarda 70 derece civarı. Stress testinde 80 derece. Shader düzenlerken de 88 90 dereceye kadar çıkıyor. Fanlarda bir de level ayarı var işlemci masaüstünde bir anda ısınıp soğuyabildiğinden anlık fanlar hızlanabiliyor. Fanların hızlanması için gereken gecikme süresini 2 saniye falan yapabilirsiniz böylece kafanız şişmemiş olur. Tekrardan söylüyorum sıcaklıkları hiç kafana takma tamamen normaller. Bu işlemci sıcağı seviyor.
Hocam olumlu yorumlarınız gerçekten moral verici, garip garip sıcaklık dalgalanmalarını görmekten artık akli dengemi yitirdim. Intel kullanırken hiç böyle konularla uğraşmıyordum. Dün BF5 bütün ayarlar en yüksekte olacak şekilde yaklaşık 3-4 saat deneyimleyerek gözlemledim. Süreç boyunca ortalama sıcaklık 62-68 arasında gezinirken maç arası yükleme ekranlarında yaklaşık 10 saniyelik 70-75 arasında takıldı. Fakat The Last of Us ikilisinde 70 altına düşmemesi ne kadar uygun onu bilmiyorum.

Eğer sizin için de uygunsa ve yaptıysanız fan eğrisi grafiğinizi görebilme şansım var mıdır veya güncel olarak kullandığım fan eğrisi ne kadar uygun durumdadır?

Son düzenleme:
105W konusunda biraz daha detaylı bilgiye ihtiyacım var. "eco mode" olarak da gördüm. Performanstan bir miktar ödün verip sıcaklıkta iyileştirme mi yapıyor?

PBO ayar kısmında burayı -20 olarak girin. PBO limits ayarını "motherboard" olarak seçin. Başka bir şey değiştirmenize gerek yok. Bu şekilde zaten işlemciyi 105W moda almış oluyorsunuz.
Benim fan eğrisi bu şekilde. Anakart yazılımı üzerinden yaptım. Normalde herhangi bir eğri vs kullanmıyordum. Lian Li yazılımı üzerinden quiet moddaydı sadece. Lian Li yazılımı fan RPM değerini yanlış okuyordu. Tam hızda 4200RPM yazıyordu. Anakart yazılımından kontrol ettiğimde 2600RPM civarında seyrediyor. Genel olarak 70 dereceyi pek görmüyorum zaten, genellikle 60-65 arasında takılıyor öyle.

1773843693352.webp

Not: Fan eğrisi için detaylı uğraşmadım. Daha iyi hale getirilebilir.

Curve Optimizer kaynaklı olduğunu düşünüyorum ki sisteme yük bindiğinde sistem kilitleniyor, reset atmadan da tepki vermiyor.

-30 da stabil kalamıyor anlamına geliyor. -20 değeri ile OCCT, Prime95 ya da y cruncher gibi yazılımlar ile test edebilirsin.

Ekleme: BF, CoD, Apex gibi oyunları bende oynuyorum bazen. Bu oyunlarda gördüğünüz yüksek sıcaklıklar tamamen normal. Çünkü işlemcinin dibini ekmek banarak sıyıran oyunlar bunlar. Benzer +70-75 sıcaklıkları bende görüyorum o oyunlarda.

Soğutucu montajını yaparken sizin de kurulum kiti anakart üzerinde ki plastiklere mandallı tutturma şeklindeydi değil mi?

Son düzenleme:
PBO ayar kısmında burayı -20 olarak girin. PBO limits ayarını "motherboard" olarak seçin. Başka bir şey değiştirmenize gerek yok. Bu şekilde zaten işlemciyi 105W moda almış oluyorsunuz.
Benim fan eğrisi bu şekilde. Anakart yazılımı üzerinden yaptım. Normalde herhangi bir eğri vs kullanmıyordum. Lian Li yazılımı üzerinden quiet moddaydı sadece. Lian Li yazılımı fan RPM değerini yanlış okuyordu. Tam hızda 4200RPM yazıyordu. Anakart yazılımından kontrol ettiğimde 2600RPM civarında seyrediyor. Genel olarak 70 dereceyi pek görmüyorum zaten, genellikle 60-65 arasında takılıyor öyle.

Eki Görüntüle 233892

Not: Fan eğrisi için detaylı uğraşmadım. Daha iyi hale getirilebilir.

-30 da stabil kalamıyor anlamına geliyor. -20 değeri ile OCCT, Prime95 ya da y cruncher gibi yazılımlar ile test edebilirsin.

Ekleme: BF, CoD, Apex gibi oyunları bende oynuyorum bazen. Bu oyunlarda gördüğünüz yüksek sıcaklıklar tamamen normal. Çünkü işlemcinin dibini ekmek banarak sıyıran oyunlar bunlar. Benzer +70-75 sıcaklıkları bende görüyorum o oyunlarda.

Soğutucu montajını yaparken sizin de kurulum kiti anakart üzerinde ki plastiklere mandallı tutturma şeklindeydi değil mi?
BIOS üzerinde ek olarak ECO Mode alanı var ve orada "105W" şeklinde bir seçenek görmüştüm.

GOW, BF gibi oyunlarda bende de çoğu zaman 60-65 arasında gezerken The Last Of Us serisinde daha açılışta 68+ görünce tüm bildiğimi unutturdu bana. :oops:

Evet, -30 değerinde stabil olmadığını deneyimlemiş oldum. Başta -25 denemiştim bu durumla karşılaşmadım. Sizin de dediğiniz gibi -20 ve -25 değerlerinin biraz daha üstüne düşmek lazım gibi görünüyor.

Evet hocam, diğer metal bacaklar Intel için olduğundan dolayı direkt dahili aparatlara mandallı tutturdum.

BIOS üzerinde ek olarak eco mode alanı var ve orada "105W" şeklinde bir seçenek görmüştüm.

Buna gerek yok, PBO üzerinden ayarları yapın yeterli. Bir de kaliteli macun ile tekrardan yenileneme yaparsanız aklınızda soru işareti kalmaz. Bunlardan sonra artık sıcaklıklara pek takılmanıza gerek yok salın aksın gitsin. :)

Evet hocam, diğer metal bacaklar Intel için olduğundan dolayı direkt dahili aparatlara mandallı tutturdum.

Bu montaj şeklini bu soğutucuya ben yakıştıramadım vallahi. Sırf bu yüzden ben ekstra olarak secure frame kiti aldım.

Buna gerek yok, PBO üzerinden ayarları yapın yeterli. Bir de kaliteli macun ile tekrardan yenileneme yaparsanız aklınızda soru işareti kalmaz. Bunlardan sonra artık sıcaklıklara pek takılmanıza gerek yok salın aksın gitsin. :)

Bu montaj şeklini bu soğutucuya ben yakıştıramadım vallahi. Sırf bu yüzden ben ekstra olarak secure frame kiti aldım.
Sormayın hocam sormayın. Artık o kadar korkar hale geldim ki NZXT CAM sol üstte hep açık durumda, sürekli gözüm orada. :facepalm::)

Genek olarak soğutucu konusunda hak veriyorum. Fazlasıyla ümitli ve güvenerek tercih etmiştim. Bu markaya böyle bir tercih yakıştıramadım. Beklentilerimin dışında kaldı, ufak çaplı bir hayal kırıklığı...

Başka da yapacak bir şey kalmadı sanırım, BIOS güncellemesi dışında...

BIOS güncellemesi için işime yarayacak bildiğiniz bir konu veya rehber var mıdır hocam veya bilginiz varsa size sormayı da tercih edebilirim. :)

Ekleme: An itibariyle L-Connect3 yükledim, "Acaba pompa mı düzgün çalışmıyor?" sorusuna cevap almış oldum.

Dosya Ekleri

• {BFED87CD-8369-4CAF-B65B-F5E420CC274F}.webp
    {BFED87CD-8369-4CAF-B65B-F5E420CC274F}.webp
    66,6 KB · Görüntüleme: 24
Nasıl güncelleme yapılacağı hakkında mı yoksa hangi ayaları yapacağınız ile ilgili mi?

BIOS güncelleme konusunda hocam. O herkesin aklındaki korku bende de mevcut. "Ya BIOS güncellemesi ortasında elektrik kesilirse?" Anakart üzerinde BIOS USB girişi gördüm, acaba herhangi bir kötü senaryoda kurtarmamız için işe yarar durumda mı?

BIOS güncelleme konusunda hocam. O herkesin aklındaki korku bende de mevcut. "ya BIOS güncellemesi ortasında elektrik kesilirse?" anakart üzerinde BIOS USB girişi gördüm, acaba herhangi bir kötü senaryoda kurtarmamız için işe yarar durumda mı?

Korkulacak bir şey yok, eğer öyle bir şey yaşanırsa kurtarabiliriz sorun olmaz.