Sistemimde 9800X3D işlemci ve Corsair Nautilus 360 mm sıvı soğutma var. Bilgisayarı toplayalı 2 hafta oldu. İlk topladığımda OCCT testi yapmıştım ve sıcaklıklar görece normaldi. Fakat bilgisayarı zamanla kullanmaya başladığımda sıcaklık değerlerinin çok oynak olduğunu fark ettim. Daha önceki PC'de böyle bir durum yoktu fakat bu PC'de herhangi bir oyunu yüklediğimde ve ilk açılışta işlemci sıcaklığı anlık 90'ları görüyor, daha sonra yavaşça 70'lere, 60'lara ve en sonunda ortalama 57-65 derecede çalışıyordu. Daha sonra aynı oyuna girdiğimde sıcaklıklar normaldi. 57-65 derece arası seyrediyor. Daha sonra yükleme ekranlarında tekrar sıcaklığın 80-90 derecelere çıktığını fark ettim ve çözümünü bulamadım. Yükleme ekranı tamamlanınca normal seviyeye iniyordu. Fakat bugün AC Odyssey oynarken durum anlattıklarım gibi olmadı. Sıcaklık hep değişken, anlık 80-90 derece, bazen 60, çoğu zaman 75 üstü oldu. Sorunu FPS limiti koymakla çözdüm. Fakat FPS limiti koyunca da insan ister istemez üzülüyor. Bu olaydan sonra şu an Cinebench testi yapıyorum ve CPU multiple thread testinde ortalama 80-87 derece arası değişiyor. CPU single core testinde ise 63 derece alıyorum. Bu bir sorun mu? Sorunsa çözümü var mıdır? Yoksa her şey normal mi?
Kasada altta 3 intake, yanda 3 intake, arkada 1 egzoz ve üstte radyatör fanları egzoz olacak şekilde konumlandırdım. Son olarak pompanın koruyucu plastiği sökülü.
Fan ayarlarımı da aşağı bırakıyorum. Yardımlarınız için teşekkürler.
PBO ve CO ayarı yaptın mı? Curve Optimizer ile sıcaklık değerlerin de biraz düşecektir. Bir de şu an yaz ayındayız. PBO ve CO ile daha optimize hale getirirsin durumu. Değerler normal bu arada.
Bir de bence bu fan kontrolünü merdivende kullanma. Eğri modu daha iyi. Bu şekilde anlık artıyor anlık düşüyor. Keskin yükselişler var.
Anlattığınız hikayedeki tek önemli kısım burası. Spike ile Termal problem çok karıştırılır, geçmişte 6900HX'lerde ben de karıştırmıştım. Soğutmada problem yok, işlemci serin. 75 dereceye FPS limit koyacaksak işimiz var. 95 sabit senelerce çalışsa bir şey olacak çipler değil bunlar.
Öte yandan PBO açıp negatif Curve verebilirsin. Hazır ayarlar varsa BIOS'unda onları da deneyebilirsin.
PBO ve CO ayarı yaptın mı? Curve Optimizer ile sıcaklık değerlerin de biraz düşecektir. Bir de şu an yaz ayındayız. PBO ve CO ile daha optimize hale getirirsin durumu. Değerler normal bu arada.
Bir de bence bu fan kontrolünü merdivende kullanma. Eğri modu daha iyi. Bu şekilde anlık artıyor anlık düşüyor. Keskin yükselişler var.
Anlattığınız hikayedeki tek önemli kısım burası. Spike ile Termal problem çok karıştırılır, geçmişte 6900HX'lerde ben de karıştırmıştım. Soğutmada problem yok, işlemci serin. 75 dereceye FPS limit koyacaksak işimiz var. 95 sabit senelerce çalışsa bir şey olacak çipler değil bunlar.
Öte yandan PBO açıp negatif Curve verebilirsin. Hazır ayarlar varsa BIOS'unda onları da deneyebilirsin.
75 dereceye değil de sıcaklık çok oynadığı zaman koydum. Ekran sabitken ortalama 60 derece de çalışan işlemci hareket etmeye başlayınca yukarı aniden 80-90 derecelere fırlıyor. Durunca yine düzeliyor. Fps'yi sabitleyince 90 fpsde ortalama 58-63 derece değerleri aldım. Bu dediğim durum sadece AC Odyssey'de oldu şu ana kadar. Bu oyun dışında dediğim gibi ilk açılışlarda sıcaklık çok yüksek sonraki açılışlarda yine 58-63 ortalama seyrediyor. Yükleme ekranlarında her oyunda yükseliyor.
Doğru bir tespit mi bilmiyorum ama anladığım kadarıyla işlemci fazla FPS üretmeye çalışınca aniden ısınıyor.
Yapacağın ayar öyle ekstrem bir şey olmayacak. Hatta şöyle Anakartta hazır ayarlar var.
BIOS girip -> Tweaker bölümüne girip. Seçeneklerde Precision Boost Overdrive (PBO) Enchancement var. Burada senin değerin "Disabled şeklinde. Sen bunu 90 level 3 deneyebilirsin. Eğer sorun yaşarsan garanti ayar olarak 90 Level 2 var. Ben BIOS'a gir-çık onu bunu yapayım demiyorsan 90 Level 2 ayarını seçebilirsin.
Yapacağın ayar öyle ekstrem bir şey olmayacak. Hatta şöyle Anakartta hazır ayarlar var.
BIOS girip -> Tweaker bölümüne girip. Seçeneklerde Precision Boost Overdrive (PBO) Enchancement var. Burada senin değerin "Disabled şeklinde. Sen bunu 90 level 3 deneyebilirsin. Eğer sorun yaşarsan garanti ayar olarak 90 Level 2 var. Ben BIOS'a gir-çık onu bunu yapayım demiyorsan 90 Level 2 ayarını seçebilirsin.
Etki etti. FPS limitini kaldırınca 75-76-77-78-60-63-66 derecelerde oynuyor. Eskisine göre daha iyi fakat ben hayatımda bu kadar oynak ısı değerleri görmemiştim bu işlemciden önce.(FPS limiti koyunca sıcaklıkta yine ortalama 58-63)
Etki etti. FPS limitini kaldırınca 75-76-77-78-60-63-66 derecelerde oynuyor. Eskisine göre daha iyi fakat ben hayatımda bu kadar oynak ısı değerleri görmemiştim bu işlemciden önce