Marksman

Uzman
Selamlar dostlar,

Güçlü denilecek bir sisteme sahibim fakat arkadaşımın çok eski R5 5600'lü DDR4 sisteminden 1 dakika sonra açılıyor. SSD deseniz benimki çok daha hızlı fakat arada uçurum var, o bilgisayarın tuşuna basıyor ve 10 saniye sonra Windows ekranını görüyor. Ben 1,5 - 2 dakika sonra ancak Hoş Geldiniz yazısını görüyorum.

Öncelikle bu sorunu çözmek için yaptığım ayarları söylemek istiyorum;
  • BIOS - Memory Context
  • EXPO açık (6000MHz - 28CL)
  • Başlangıç uygulamalarının çoğu kapalı
  • Fast Boot açık ve delay 1 saniye
Sistemim aşağıdaki gibi;
  • Ryzen 7 9800X3D
  • ROG X870-A Gaming Wi-Fi
  • ROG Ryujin III Extreme ARGB
  • ROG ASTRAL RTX 5080
  • G.Skill Trident Z5 Royal 32 GB (2x16) 6000 MHz CL28
  • Samsung 990 PRO 2TB
  • Windows 11 Home
Yapabileceğim, düzeltebileceğim neler vardır, yazılımsal veya donanımsal olarak, bu tarz bir sorun yaşayanımız var mıdır?
Herkese şimdiden çok teşekkürler.

Selam dostlar,

Güçlü denilecek bir sisteme sahibim fakat arkadaşımın çok eski R5 5600'lü DDR4 sisteminden 1 dakika sonra açılıyor. SSD deseniz benimki çok daha hızlı fakat arada uçurum var, o bilgisayarın tuşuna basıyor ve 10 saniye sonra Windows ekranını görüyor. Ben 1,5 - 2 dakika sonra ancak hoş geldiniz yazısını görüyorum.

Öncelikle bu sorunu çözmek için yaptığım ayarları söylemek istiyorum;
  • BIOS - Memory context.
  • EXPO açık (6000MHz - 28CL)
  • Başlangıç uygulamalarının çoğu kapalı.
  • Fast boot açık ve delay 1 saniye.
Sistemim aşağıdaki gibi;
  • Ryzen 7 9800X3D.
  • ROG X870-A Gaming Wi-Fi
  • ROG Ryujin III Extreme ARGB
  • ROG astral RTX 5080
  • G.Skill Trident Z5 royal 32 GB (2x16) 6000 MHz CL28
  • Samsung 990 Pro 2TB
  • Windows 11 Home
yapabileceğim, düzeltebileceğim neler vardır, yazılımsal veya donanımsal olarak, bu tarz bir sorun yaşayanımız var mıdır?
Herkese şimdiden çok teşekkürler.

Memory contex restore, enabled yapıp dene. Sorun çözülür.

@Marksman hocam sizden kendim için bir şey rica edeceğim. HWiNFO ve ZenTimings indirip ekran görüntüsü atar mısınız? RAM satın almayı düşünüyorum. Hangi chip ve sr-dr olduğundan emin olmak adına istiyorum.

@Marksman hocam sizden kendim için bir şey rica edeceğim. HWiNFO ve ZenTimings indirip ekran görüntüsü atar mısınız? RAM satın almayı düşünüyorum. Hangi chip ve sr-dr olduğundan emin olmak adına istiyorum.

Fast boot ve Memory contex, bu 2 ayardan başka seçenek yok. Windows açılış uygulamalarını kapatın, biraz hızlanır. Şu an işteyim eve geçince size birkaç ayar daha atacağım.

Son düzenleme:
Gayet normal. DDR5 sistemler RAM check yapıyor uzun uzun. Bunu kaldırmanın bir yolu vardı ama önermem.

Fast boot ve Memory contex, bu 2 ayardan başka seçenek yok. Windows açılış uygulamalarını kapatın, biraz hızlanır. Şu an işteyim eve geçince size birkaç ayar daha atacağım.
Eve geçtiğimde atayım, ama SK Hynix modüllerdi baktığımda, diğer değerleri eve geçtiğimde yazarım.