Bütçe
140

Metnac

Gelişen
Selam. Öncelikle yıllardır görüp istediğim ve bir türlü elde edemediğim PC'yi yakın zamanda toplamayı düşünüyorum. Ancak yıllardır bu mecradan uzağım ve bilgim yok denecek kadar az. Kendimce bir şeyler araştırdım ve liste yaptım ama birbiriyle uyumu nasıldır? Veya bu parça tavsiye etmiyorum bkz. Bu sistem için daha iyi olacaktır gibi yorumlarınızı eleştirilerinizi bekliyorum. Oynamak istediğim oyunlar genelde FPS oynları. Aşağıya kafamdakileri yazıyorum. Verdiğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

Ekran kartı: ASUS TUF Gaming Radeon RX 9070XT 16 GB

İşlemci: AMD Ryzen 9 9900X3D

Sıvı soğutma: ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme

360mm islemci Sivi Sogutucu...

Anakart: ASUS TUF GAMING B850-Plus Wi-Fi

RAM: Patriot Viper Xtreme 5

PVX548G82C38K 48 GB (2x24)

Monitör: MSI MAG 27CQ6PF 27″ 180Hz 0, 5ms Adaptive- Sync WQHD Rapid VA Curved Gaming (Oyuncu) Monitör

PowerSuppley: MSI MAG A1250GL PCI-E5 1250W

80+Gold Full Modüler Power Supply

Kasa: Lian Li 011 Vision Compact Siyah Mid-Tower ATX Kasa (G99.011VPX. SO)

Son düzenleme:
Selam. Öncelikle yıllardır görüp istediğim ve bir türlü elde edemediğim PC'yi yakın zamanda toplamayı düşünüyorum. Ancak yıllardır bu mecradan uzağım ve bilgim yok denecek kadar az. Kendimce bir şeyler araştırdım ve liste yaptım ama birbiriyle uyumu nasıldır? Veya bu parça tavsiye etmiyorum bkz. Bu sistem için daha iyi olacaktır gibi yorumlarınızı eleştirilerinizi bekliyorum. Oynamak istediğim oyunlar genelde FPS oynları. Aşağıya kafamdakileri yazıyorum. Verdiğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

Monitör: MSI MAG 27CQ6PF 27″ 180Hz 0, 5ms Adaptive- Sync WQHD Rapid VA Curved Gaming (Oyuncu) Monitör

RAM harici bir sorun göremedim, bütçe dahilinde alabilirsin. Monitör kısmı da kişisel tercihe giriyor. Anakart bir tık artırabilirsin ama gereksiz olur, yine bütçe dahilinde bir üst segmente geçebilirsin. Saf oyun için 9800X3D tavsiye ederim, RAM olarak 6000 CL30-CL28 tavsiye ederim. @Metnac

Yüksek ihtimalle EXPO/XMP profili açtığında sistem açılmayacaktır, 8200 MT/s mümkün değil bu anakartta, 8000+ frekans bilmeyen adam stabil kullanması zor şu an için. O yüzden 6000 CL30 alıp EXPO açıp geçmelisin. RAM optimizasyonu da ayrı bir konu, istersen ayrı konu açarsın onun için. Nebi Akgün YouTube kanalı RAM Rehberi serisi var, izlemeni tavsiye ederim.

RAM harici bir sorun göremedim, bütçe dahilinde alabilirsin. Monitör kısmı da kişisel tercihe giriyor. Anakart bir tık artırabilirsin ama gereksiz olur, yine bütçe dahilinde bir üst segmente geçebilirsin. Saf oyun için 9800X3D tavsiye ederim, RAM olarak 6000 CL30-CL28 tavsiye ederim. @Metnac

Yüksek ihtimalle EXPO/XMP profili açtığında sistem açılmayacaktır, 8200 MT/s mümkün değil bu anakartta, 8000+ frekans bilmeyen adam stabil kullanması zor şu an için. O yüzden 6000 CL30 alıp EXPO açıp geçmelisin. RAM optimizasyonu da ayrı bir konu, istersen ayrı konu açarsın onun için. Nebi Akgün YouTube kanalı RAM Rehberi serisi var, izlemeni tavsiye ederim.
Ana kart öneriniz nedir? Marka model söyleyebilir misiniz?

Ana kart öneriniz nedir? Marka model söyleyebilir misiniz?
Anakart çok büyük farklar yaratmayacaktır, oyun için düşünülen bir sistemde, Render kısmında işler değişiyor biraz. B850/X870 çipset yeterli gelir. GEN5 PCIE slotu iki çipset de destekliyor. Aynı şekilde M.2 için de geçerli. Bütçeye göre değişiyor, X870E'ye de geçiş yapabilirsiniz, B850'de de kalabilirsin, 8200 açman çok olası değil bu kartlar ile stabil. X870E APEX gibi kartlarda mümkün, onun da stokları tükendi. Saf oyun için 9800X3D fazlasıyla yetecektir, sadece oyun oynamayacaksan 9900X3D/9950X3D oyun+iş için idealdir.

ASUS ROG serisi ben daha çok tercih ederim bu segmentte, ASUS daha stabil buluyorum genel anlamda, ama RAM konusunda ev kullanıcısı 6000 geçmesi çok mantıklı olmaz, üstü uzmanlık istiyor. Stabil açtığını sanarsın, sistemi bozar zaman içinde, dosyaları, Windows'u vesaire yani, veri kaybı yaşarsın.

@Metnac X870E Aorus, X870 Tomahawk/B850 Tomahawk MAX/B850 EDGE Ti, ROG X870E-E/X870-F tarzı bakabilirsin ama ROG'lar gereksiz pahalı her zamanki gibi.

Bütçe dahilinde bu kartlar öneriliyor aslında, B650'de de çalışıyor bu çipler, İntel gibi yüksek faz gerektirmez. Render vesaire çok zorlayacağım dersen devreye girer anca bu tarz mevzular dediğim gibi. Overclock için de bilmeyen adam zaten 6000 üzerini stabil açamayacağı için o da önemli değil.

@Metnac Bu rehberlere bir göz atın:

@Metnac Bu platform sıfırdan gireceksen kafa karıştırıcı, o yüzden rehberleri izleyip ne aldığını/alacağının bilincinde olarak hareket etmen daha uygun olur. Önerilen parçaları daha iyi kavrarsın bu sayede. Bütçe olduktan sonra her parça üst segmentini alırsın problem olmaz fakat ihtiyaç dışı olur sadece. Saf oyun sistemiyse hatta 9800X3D üstüne çıkma derim. Yayın falan yapıyorsan, arada iş/render vesaire için üst modellere yönel. Anakart olarak da X870 çipset yeterli gelir, marka model çok önemli değil, giriş seviye ASUS Prime olmadıktan sonra.

Sadece ASRock bu çipleri yaktığı için son zamanlarda onu önermiyorum, ASRock harici herhangi bir marka alırsan problem olmaz. Oturtamadılar hala AM5 platformunu. MSI da öyleydi başlarda, o da sonradan düzeltti.

Son düzenleme:

İşlemciyi R7 9800X3D ile değiştirirsen daha mantıklı olur. R9 9900X3D çift CCD'li, estetik açısından hava soğutma kulllanıcaksan daha hesaplı marka modellere bakabilirsin. Kaldı ki R7 9800X3D hava soğutma ile de 60 dereceleri geçmiyor kolay kolay. İşlemciden kıstığın parayla anakartı X870 chipset alırsan, alacağın RAM'ler için daha stabil olur.

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemci seçimi saçma.
Sadece oyun oynuyorsanız 9800X3D alın.
Sadece iş yapıyorsanız 9950X alın.
İkisini de yapacaksanız 9950X3D alın.

Söylediğin sıvı soğutma 16000tl, gereksiz pahalı