Ana kart öneriniz nedir? Marka model söyleyebilir misiniz?
Anakart çok büyük farklar yaratmayacaktır, oyun için düşünülen bir sistemde, Render kısmında işler değişiyor biraz. B850/X870 çipset yeterli gelir. GEN5 PCIE slotu iki çipset de destekliyor. Aynı şekilde M.2 için de geçerli. Bütçeye göre değişiyor, X870E'ye de geçiş yapabilirsiniz, B850'de de kalabilirsin, 8200 açman çok olası değil bu kartlar ile stabil. X870E APEX gibi kartlarda mümkün, onun da stokları tükendi. Saf oyun için 9800X3D fazlasıyla yetecektir, sadece oyun oynamayacaksan 9900X3D/9950X3D oyun+iş için idealdir.
ASUS ROG serisi ben daha çok tercih ederim bu segmentte, ASUS daha stabil buluyorum genel anlamda, ama RAM konusunda ev kullanıcısı 6000 geçmesi çok mantıklı olmaz, üstü uzmanlık istiyor. Stabil açtığını sanarsın, sistemi bozar zaman içinde, dosyaları, Windows'u vesaire yani, veri kaybı yaşarsın.
@Metnac X870E Aorus, X870 Tomahawk/B850 Tomahawk MAX/B850 EDGE Ti, ROG X870E-E/X870-F tarzı bakabilirsin ama ROG'lar gereksiz pahalı her zamanki gibi.
Bütçe dahilinde bu kartlar öneriliyor aslında, B650'de de çalışıyor bu çipler, İntel gibi yüksek faz gerektirmez. Render vesaire çok zorlayacağım dersen devreye girer anca bu tarz mevzular dediğim gibi. Overclock için de bilmeyen adam zaten 6000 üzerini stabil açamayacağı için o da önemli değil.
@Metnac Bu rehberlere bir göz atın:
@Metnac Bu platform sıfırdan gireceksen kafa karıştırıcı, o yüzden rehberleri izleyip ne aldığını/alacağının bilincinde olarak hareket etmen daha uygun olur. Önerilen parçaları daha iyi kavrarsın bu sayede. Bütçe olduktan sonra her parça üst segmentini alırsın problem olmaz fakat ihtiyaç dışı olur sadece. Saf oyun sistemiyse hatta 9800X3D üstüne çıkma derim. Yayın falan yapıyorsan, arada iş/render vesaire için üst modellere yönel. Anakart olarak da X870 çipset yeterli gelir, marka model çok önemli değil, giriş seviye ASUS Prime olmadıktan sonra.
Sadece ASRock bu çipleri yaktığı için son zamanlarda onu önermiyorum, ASRock harici herhangi bir marka alırsan problem olmaz. Oturtamadılar hala AM5 platformunu. MSI da öyleydi başlarda, o da sonradan düzeltti.