Herkese merhaba,
HP Omen 17-DB1020NT CD5N0EA (Ryzen AI 9 365, 32 GB 5600 MHz RAM, RTX 5070, QHD 240Hz) model bir laptop satın aldım. Cihaz kutudan orijinal olarak 2x16 GB 5600 MHz DDR5 belleklerle çıkıyor.
Şu an kullandığım mevcut Lenovo cihazımda ise 2x32 GB 4800 MHz Transcend bellekler bulunuyor. Satış öncesi şöyle bir parça değişimi yapmayı planlıyorum: Lenovo'daki 64 GB RAM'leri Omen'e, Omen'den çıkan bellekleri de Lenovo'ya takıp cihazı o şekilde satacağım. Böylelikle cebimden herhangi bir masraf çıkmadan cihazımın bellek kapasitesini 2 katına çıkarmış oluyorum. (Omen'deki RAM seti 18.000 liralardayken Lenovo'daki RAM seti 32.000 liralarda)
Kullanım amacım ağırlıklı olarak MSFS 2024, ETS 2 ve BeamNG.drive gibi simülasyonlar oynamak. Çözünürlüğüm 2K olacak.
Bu noktada teknik olarak kafama takılan bazı sorular var:
1. AMD'nin yeni nesil Zen 5 işlemcilerinin RAM frekansına duyarlı olduğunu biliyorum. Hızı 5600'den 4800'e düşürmek, bu işlemcide darboğaza veya simülasyonlarda anlık drop sorunlarına yol açar mı?
2. 2K çözünürlükte yük ağırlıklı olarak GPU'da olacağı için 800 MHz'lik hız kaybını göz ardı edebilir miyim?
3. Sadece simülasyon oyunları düşünüldüğünde, frekanstan feragat edip bellek kapasitesini iki katına çıkarmak mantıklı mı?
Teknik yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.