Merhaba. Bu rehberimde sadece Microsoft Edge tarayıcısında DNS nasıl değiştirilir, adım adım anlatacağım. Yani bilgisayarınızdaki genel internet bağlantısının DNS ayarlarını değiştirmeden, sadece Edge üzerinden farklı bir DNS kullanabileceksiniz.

İlk önce Edge'de sağ üst köşedeki üç noktadan ayarlara girin.

Arama yerine "güvenli dns" yazın.

1741972710936.webp

Buradan "güvenlik" bölümüne girin.

1741972740597.webp

Burada güvenli DNS kullanma ayarını aktif edip, aşağıdan "hizmet sağlayıcısı seçin" yazanı işaretleyin.

1741972781955.webp

Daha sonra buradan istediğiniz bir sağlayıcıyı seçin. Cloudflare önerimdir.

Seçtiğiniz DNS sağlayıcısı, yalnızca Microsoft Edge üzerinde geçerli olacak ve diğer uygulamalarınız bu değişiklikten etkilenmeyecek.

Bildiğim kadarıyla tüm tarayıcılarda bu özellik mevcut. Brave kullanıyorum, bunda da mevcut.

Ben kaç yıldır hiç DNS değiştirme gereği duymadım. DNS değiştirenlerde öncelikli sebep nedir değiştirmekte?

Yani yasaklı site değildir herhalde çünkü bunun yeri VPN. Peki DNS değişince neler oluyor?

Benim tarayıcılarda bu ayar varsayılan duruyor yani interneti aldığım yerin sanırım. İnternette gezinirken hiç sıkıntı olmuyor yani.

Ben kaç yıldır hiç DNS değiştirme gereği duymadım. DNS değiştirenlerde öncelikli sebep nedir değiştirmekte?

Yani yasaklı site değildir herhalde çünkü bunun yeri VPN. Peki DNS değişince neler oluyor?

Benim tarayıcılarda bu ayar varsayılan duruyor yani interneti aldığım yerin sanırım. İnternette gezinirken hiç sıkıntı olmuyor yani.
Bazı ISS'lerde yasaklı sitelere giriş yapmayı sağlıyor. Örneğin ben TurkNet kullanıyorum ve DNS açınca istediğim gibi tüm yasaklı sitelere erişim sağlayabiliyorum. VPN'e ihtiyaç kalmıyor. Ayrıca Güvenli DNS ayarı ISS'nin etkinliğinizi izlemesini zorlaştırıyor. Yani aslında DoH özelliği çok önemli ve yararlı bir özellik.

Bu arada DoH sadece Edge'de değil, piyasadaki birçok tarayıcıda açılabiliyor. Chrome, Firefox, Brave, Opera vs.

Bazı ISS'lerde yasaklı sitelere giriş yapmayı sağlıyor. Örneğin ben TurkNet kullanıyorum ve DNS açınca istediğim gibi tüm yasaklı sitelere erişim sağlayabiliyorum. VPN'e ihtiyaç kalmıyor. Ayrıca Güvenli DNS ayarı ISS'nin etkinliğinizi izlemesini zorlaştırıyor. Yani aslında DoH özelliği çok önemli ve yararlı bir özellik.

Bu arada DoH sadece Edge'de değil, piyasadaki birçok tarayıcıda açılabiliyor. Chrome, Firefox, Brave, Opera vs.
İlginçmiş ben DNS'yi yasaklı siteden ziyade internette hızlı gezinmek için falan sanıyordum. Peki herhangi bir DNS'yi kullanırken o girdiğin siteler o DNS'nin sahibine gitmiyor mu?

İlginçmiş ben DNS'yi yasaklı siteden ziyade internette hızlı gezinmek için falan sanıyordum. Peki herhangi bir DNS'yi kullanırken o girdiğin siteler o DNS'nin sahibine gitmiyor mu?
Kullandığın DNS sağlayıcısına göre değişir. CloudFlare DNS hiçbir sorun yaratmaz, en popüleri ve aynı zamanda güveniliri o zaten piyasadaki.

Bu arada CloudFlare DNS açmak bazı durumlarda ping değerini düşürebiliyor. Bu açıdan da yararı var yani.