Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Yedekleme için 4TB ya da 6TB'lık harici depolamaya ihtiyacım var. Üzerinden uygulama, oyun vs çalıştırılmayacak. Sadece fotoğraf, video, iş yedekleme için kullanacağım. SSD'lerin fiyatlar biraz coştu ama hızları cezbediyor. Bir yandanda arada yedekleyip aygıtı yatıracaksanız SSD kullanmayın diyorlar. HDD tarafındada büyük boyutlu WD'lerde aygıtın çabuk bozulduğu ile şikayetler çok okuyorum.
İronik olarak 20 yıllık şey yazayım canım sıkıldı.
HDD'ler uzun süreler ve bol depolama konusunda hala daha avantajlı. Çünkü maaliyet düşük. Ek olarak ortada yanlış anlaşılan bir geyik dönüyor epey süredir:
"SSD'ler uzun süre boşta bırakılırsa yavaştan veri kaybı gerçekleşebilir."
Şu bir başladı, etrafta döndü, insanlar hiçbir şey anlamadı o ona bu şuna, başkası diğerine yaydı... Sonra HDD'ler her koşuldaSSD'lere göre depolama konusunda daha avantajlılar denmeye falan başlandı. Ben de ilk HDD mi 2014 yılında aldım hala daha 0 bad sector...
SMR disk alirsaniz, SMR disklerin yasattigi sorunlari marka fark etmeksizin yasarsiniz. Teoride SMR disklere surekli veri yazip silmediginiz surece CMR disklere kiyasla pek bir dezavantaji yok ancak siz sanirsam bir kere yedekleyip unutmaktan ziyade, duzenli yedek alacaksiniz gibi.
Artik gunumuzde hatri sayilir sayida HDD, SMR uretiliyor. NAS, kurumsal kulanim ya da video kameralar icin uretilmis diskler genelde CMR oluyorlar, gerisi cogunlukla SMR.
Su ana kadar bilinen SMR disklerin listesi icin bu abilerin listesini kullanabilirsiniz. Duzenli guncelliyorlar ve guzel bir liste, kolayca arama da yapabiliyorsunuz.
Tabii harici HDD'lerde isler daha karmasik. Iclerindeki HDD'ler o diske ozel bir seri olabiliyorlar. Bu yuzden kendileri hakkinda bilgi daha az olabiliyor. Tabii kendisi veya icindeki HDD ''2.5 inc'' lanse ediliyorsa ve kapasitesi 2TB ustuyse, o harici disk pek muhtemelen SMR disk iceriyordur.
Yerinizde olsam kendi HDD'mi alir ve kendi aldigim bir harici kutuya takar, oyle kullanirdim. Hatta -dediginiz veriler oldukca onemliysa- daha iyisi, direkt NAS almayi dusunurdum. Tabii dedigim iki seyi de yapmak konfor alanindan cikmayi gerektiriyor, bu yuzden karar sizin. ''SSD'ye gerek var mi?'' derseniz de sizin durumunuzda olsam zorlamazdim. Random hizlariyla isiniz yok.
Yine de illaki urun onermemi istiyorsaniz bu arkadasin fiyat/depolama orani su an guzel, saticisi da MediaMarkt.