Arkadaşlar ben bir yıldır kasayı temizlemedim. Hava kompresörü tutmama rağmen çoğu toz yapışmış gitmiyor yani. Ben de saf su ile ilgili araştırma yaptım kimisi zarar verir kimisi vermez diyor. Elektronik bileşikler hariç mesela işlemci ve ekran kartı soğutucu bloğunu yani Heatsink'i saf su ile yıkasam oksitlenme veya paslanma yapar mı?
Detaylar
Kim cevapladı?Korozyon ve neme bağlı arıza sorunları olabilir. En temizi kompresör sonrası %90 üzeri izopropil alkolü mikro fiber (genel temizlik için değil de antistatik bazlı gözlük bezi gibi olanlarla) beze döküp silmek, elektronik kartları da ufak fırça yardımıyla (yani elzem olup olmadığı tartışılır ama yine antistatik fırça kullanılabilir) tozlar uzaklaştırılabilir. Tabi burada belirttiğiniz kadar tozlanma varsa kasadaki bileşenlerin tamamen sökülmesine ek bileşenlerin de ayrılması gerekebilir ama garanti durumu varsa bence girmemek lazım. Garanti geçtiyse ama tecrübeniz yoksa yine çok dikkat etmek lazım.
Not: İzopropil alkol kullanırken de dikkat etmek lazım çabuk alevlenebilir, yanıcı olduğu için. Malum havalar da zaten sıcak.
Not: İzopropil alkol kullanırken de dikkat etmek lazım çabuk alevlenebilir, yanıcı olduğu için. Malum havalar da zaten sıcak.
Kedy_Dremurr
Başarılı
Hocam KASAYI temizlerken su kullanılır ama anakart, ram gibi yerler temizlenmez. ben hafif nemli bir bezle kasa arkası yapışmış tozları alıyorum.Arkadaşlar ben bir yıldır kasayı temizlemedim. Hava kompresörü tutmama rağmen çoğu toz yapışmış gitmiyor yani. Ben de saf su ile ilgili araştırma yaptım kimisi zarar verir kimisi vermez diyor. Elektronik bileşikler hariç mesela işlemci ve ekran kartı soğutucu bloğunu yani Heatsink'i saf su ile yıkasam oksitlenme veya paslanma yapar mı?
Korozyon ve neme bağlı arıza sorunları olabilir. En temizi kompresör sonrası %90 üzeri izopropil alkolü mikro fiber (genel temizlik için değil de antistatik bazlı gözlük bezi gibi olanlarla) beze döküp silmek, elektronik kartları da ufak fırça yardımıyla (yani elzem olup olmadığı tartışılır ama yine antistatik fırça kullanılabilir) tozlar uzaklaştırılabilir. Tabii burada belirttiğiniz kadar tozlanma varsa kasadaki bileşenlerin tamamen sökülmesine ek bileşenlerin de ayrılması gerekebilir ama garanti durumu varsa bence girmemek lazım. Garanti geçtiyse ama tecrübeniz yoksa yine çok dikkat etmek lazım.
Not: İzopropil alkol kullanırken de dikkat etmek lazım çabuk alevlenebilir, yanıcı olduğu için.
Yani zaten tüm parçaları tek tek ayırmak lazım çünkü tozlar yapışmış tabakalaşmış. Tecrübe konusunda sorun yok ama detaylı pırıl pırıl bir temizlik yapmak istiyorum. İşlemcinin ve ekran kartının heatsink kısımları dolmuş ve çıkmıyor hava ile. Musluk suyu yerine saf su alıp bir kovaya doldurup heatsinkleri yıkamayı düşünüyordum. Elektronik bileşenler için (anakart, fan, ekran kartı gibi...) İse fırça + hava tutarak tozlardan arındıracağım. Ayrıca kasanın kendisini de duşta su tutarak yıkamak istiyorum çünkü kasanın içinde ulaşamayacağımız yerler oluyor oralar toz içinde kalıyor komple kasayı tüm elektronik bileşenler çıkacak şekilde duşta suya tutarak temizleyeyim diyorum.
Ben devre temizleyici kullanıyorum.
Son düzenleyen: Moderatör:
Düşük maliyette; Selülozik tiner. Mobel marka öneririm.
Daha pahalı ama en garanti yöntem; İzopropil alkol.
Ben yıllardır tiner ile yıkarım, silerim, bandırıp bandırıp çıkartırım tek bir sorun dahi yaşamadım.
Konuyu eksik okumuşum, yukarıda bahsettiklerim elektonik devreler için ama heatsin içinde geçerli. Boyalı malzemede tiner sorun yaratır orası ayrı.
Daha pahalı ama en garanti yöntem; İzopropil alkol.
Ben yıllardır tiner ile yıkarım, silerim, bandırıp bandırıp çıkartırım tek bir sorun dahi yaşamadım.
Konuyu eksik okumuşum, yukarıda bahsettiklerim elektonik devreler için ama heatsin içinde geçerli. Boyalı malzemede tiner sorun yaratır orası ayrı.
Düşük maliyette; selülozik tiner. Mobel marka öneririm.
Daha pahalı ama en garanti yöntem; izopropil alkol.
Elektronik devreleri fırça + hava kompresörü yapacağım zaten.
Ekran kartı ve işlemci heatsinki var ya metal yapraklar var sıra sıra onların arasındaki tozlar gitmiyor tozlar yapışmış onları yıkamam lazım yani veya çubuk gibi bir şey ile sokup çıkarmam lazım aralarına o zamanda metal yaprakları eğebilirim. En garanti yöntem yıkamak aslında ama neyle yıkamam lazım tam olarak bilmiyorum kafamda karıştı açıkçası bir yandan saf su bir yandan alkol. Ayrıca kasayı da tamamen yıkamak istiyordum çünkü çok büyük ve ulaşamayacağım yerler var aralıklar falan. Kasayı duşta yıkayanlar var internette kurutunca bir sorun olmuyor diyorlar. Bende yapmak istiyorum ama bir konu açayım dedim sonra ileride patlmayak oksitlenme veya paslanma olursa.
Ben onları bir kalın bir ince antistatik fırçayla temizliyorum. Çıkmazsa ucunu izopropil alkolle nemlendirip çıkarıyorum. Elektronik bileşenlere kabloyla bağlanacak kısımlara yüksek sıvıya maruz bırakmamaya çalışıyorum. Ha anakartı ve PSU komple söküp, dahili fanları da söktükten sonra kasadaki portlar hariç genel olarak olabilir ama kuruma kısmı çok sıkıntılı. O gözle görülmeyen yerlerde ufak nemler kalabilir ama o kadarına gerek yok bence.Yani zaten tüm parçaları tek tek ayırmak lazım çünkü tozlar yapışmış tabakalaşmış. Tecrübe konusunda sorun yok ama detaylı pırıl pırıl bir temizlik yapmak istiyorum. İşlemcinin ve ekran kartının heatsink kısımları dolmuş ve çıkmıyor hava ile. Musluk suyu yerine saf su alıp bir kovaya doldurup heatsinkleri yıkamayı düşünüyordum. Elektronik bileşenler için (anakart, fan, ekran kartı gibi...) İse fırça + hava tutarak tozlardan arındıracağım. Ayrıca kasanın kendisini de duşta su tutarak yıkamak istiyorum çünkü kasanın içinde ulaşamayacağımız yerler oluyor oralar toz içinde kalıyor komple kasayı tüm elektronik bileşenler çıkacak şekilde duşta suya tutarak temizleyeyim diyorum.