Merhaba, Türkiye'de şahıs şirketim var fakat gelirim düzensiz olduğu için yani bir ay 5K diğer ay 10K kazanabiliyorum duruma göre. Muhasebe gideri ve gelen vergiler bir tık sıkıntı çıkarıyor bana. Şimdi sorum şu; ben gelirimi yurt dışından yapmış olduğum freelancer işlerim ile kazanıyorum fakat vergi cezası yememek için şirket açmıştım ama şimdi de kapatmak istiyorum. Şirketi kapattıktan sonra devlet hesabıma gelen parayı sorar mı? Çok büyük paralar değil 5-10K TL arası sadece. Bunun da vergisini ödemek istemiyorum şahsen çünkü çok büyük gelirler sayılmaz.
Detaylar
Kim cevapladı?Ateş Hekimoğlu
Yetkin
Muhtemelen bir şey olmaz hocam.
Muhtemelen bir sey olmaz nasil bir yorum? 213 sayili Vergi Usul Kanununun acik bir sekilde vergilendirilmesi ve beyan edilmesi gerektigini belirttigi bir konuda bir sey olmaz demek nasil bir bilgiye dayaniyor?
Eger ticari bir gelir elde ediyorsan, bunu beyan etmek ve vergisini odemekle yukumlusun. Eger gelir surekli degilse, sene icinde 1 veya 2 tane olmasi durumu, arizi kazanc olarak degerlendirilebilir. Ama mukellefiyetin olmadigi halde, banka hesabina ticari nitelikteki odemeler almak hem bankalarin hem de gelir idaresinin hos karsilamayacagi bir durum.
Ateş Hekimoğlu
Yetkin
Yasaya saygım sonsuz fakat gel gelelim hangi yasaya tam uyulduğunu veya uymayan herkesin cezasını çektiğini gördünüz bu ülkede? En basitinden gittiğim her esnaf; koskoca mücevher dükkanı bile vergi vermemek için IBAN ile ödeme alıyor. Cinayet işleniyor katil 3-5 yıl yatıyor. Bir şey olmaz derken bu kadar küçük ve düzensiz gelirlere kimse dikkat etmez anlamında dedim. Zaten muhtemelen diye de belirttim. Belki de olur; bilemem.Muhtemelen bir sey olmaz nasil bir yorum? 213 sayili Vergi Usul Kanununun acik bir sekilde vergilendirilmesi ve beyan edilmesi gerektigini belirttigi bir konuda bir sey olmaz demek nasil bir bilgiye dayaniyor?
@Ateş Hekimoğlu, bunlar bir gerekçe değil. Böyle konularda insanlar yanlış yönlendirilmemeli. Cevabını bilmiyorsak eğer yorum yapmamak daha iyi bir tercih.
Konu sahibin sorusuna gelirsek, @Barksdale teknik olarak haklı. Kazancın vergilendirilmesi konusu şirketinizin olup olmamasıyla ilgili değil. Ticari gelirleriniz sıfatınıza bakılmaksızın vergilendirilir. Devlet o hesap hareketlerini bugün fark etmeyebilir, ancak yarın fark ettiğinde elbette o gelirlerin hesabını soracaktır.
Zaten konu sahibi kendi cevabını kendisi vermiş. "Vergi cezası yememek için şirket açmıştım" diyor. Haliyle gelirini vergilendirmesinin gerekli olduğunu o da öğrenmiş ki bir vergi mükellefi olmuş. Ancak aynı mantık ile artık şirketi kapattıktan sonra ticaretine devam ederse, o ticari kazançlar vergilendirilmediği için ilerde sorun yaşayacak.
Konu sahibin sorusuna gelirsek, @Barksdale teknik olarak haklı. Kazancın vergilendirilmesi konusu şirketinizin olup olmamasıyla ilgili değil. Ticari gelirleriniz sıfatınıza bakılmaksızın vergilendirilir. Devlet o hesap hareketlerini bugün fark etmeyebilir, ancak yarın fark ettiğinde elbette o gelirlerin hesabını soracaktır.
Zaten konu sahibi kendi cevabını kendisi vermiş. "Vergi cezası yememek için şirket açmıştım" diyor. Haliyle gelirini vergilendirmesinin gerekli olduğunu o da öğrenmiş ki bir vergi mükellefi olmuş. Ancak aynı mantık ile artık şirketi kapattıktan sonra ticaretine devam ederse, o ticari kazançlar vergilendirilmediği için ilerde sorun yaşayacak.
Yeni konular
-
-
Bambu Lab A1 için hangi internet sitesi tercih edilmeli?
- EmirhanRadicus
-
-
-
-
-
-
Ev ve Yaşam Sofra ve mutfak ürünlerinde 1.500 TL'ye 500 TL indirim
- Fırsat Ekibi
-