Ee gitti. Türkiye'de yaşayan suriyelilerin doğum oranı ise 5.65 sizce buradan bedava gıda yardımını, vergisiz işyerlerini ve sağlık hizmetini bırakıp gidecek nüfus oranı bu doğum oranını aşacak mı? Özellikle doğum yapan kitle buradaki bedava hastane imkanlarını bırakıp gideceğine inanıyor musunuz ? Burada günde 10.000 çocuk doğarken günde 1.000 Suriyeli ülkesine dönse Suriyeli nüfusu artıyor mu yoksa azalıyor mu ?
Şu an ister inan ister dalga geç, gram umrumda değil ama bu bedava gıda yardımı hikaye. Almıyorlar o kadarını, hükümetin de parası mı var alacak zaten? Tek avantajları hastane ücretsiz, ama bunu da Avrupa karşılıyor. Eğer Avrupa, 'Suriye'de savaş bitti, bu yardımı bırakıyoruz' derse o da biter.

Şu an ister inan ister dalga geç, gram umrumda değil ama bu bedava gıda yardımı hikaye. Almıyorlar o kadarını, hükümetin de parası mı var alacak zaten? Tek avantajları hastane ücretsiz, ama bunu da Avrupa karşılıyor. Eğer Avrupa, 'Suriye'de savaş bitti, bu yardımı bırakıyoruz' derse o da biter.
Yakın zamanda hayal dünyasından çıkmanı dilerim.

Sektörüm gereği Suriyeli tanıdıklarım var ve senden iyi biliyorum.

Evet şahsi görüşleriniz zaten bütün olayı özetler. Böyle bir zihniyet olabilir mi abiciğim? Bu ülkede kaç milyon Suriyeli var sizin çevrenizdeki birkaç tanesi yardım almıyor diye (ki bunu alıp almadıklarını hala bilmiyorsun belki yardım alıyoruz dememek için yalan söylüyorlardır eğer onlarda yaşamıyorsan asla bilemezsin) yardım almıyorlar abartı bu demek nasıl bir zihniyet?

Al bende eski bir belediye çalışanı olarak sosyal hizmetler müdürlüğü ile birlikte ilçemizde yaşayan suriyelilere defalarca gıda yardımı yapıldığını, kömür yardımı yapıldığını hatta çocuklarına kıyafet ve okul ekipmanı yardımı yapıldığını birebir gözlerim ile gördüm hatta bunların organizasyonunda çalıştım. Bunların hepsi belediye ve bakanlık bütçesi ile yapılan çalışmalardı öyle Avrupa parası falan değil. Yemin ediyorum Esad'a sorsak sizin mültecileriniz sosyal yardım alıyor mu o bile alır der.

Edit: Hatta en basitini söyleyeyim hadi bu adamlara Suriyeli diye yardım yapılmıyor diyelim. Bu adamlara devlet SGK zorunlu tutmadığı için, iş yerlerinden vergi almadığı için hiçbirisinin sigortası dolayısıyla resmi geliri yok. Suriye'den geliri olan insanlar dahi bu gelirlerini göstermediği için hepsi kağıt üzerinde açlık sınırında gözüküyor ama aslında hepsinin işi, dükkanı var. Bu adamlar herhangi bir kaymakamlığa, belediyeye veya bakanlığa başvurup ihtiyaç sahibi türkler gibi rahatlıkla sosyal yardım alabiliyor. Tabii buradaki tek kıstas örneğin kaymakamlık sosyal yardım için türklerden açlıktan gebermelerini ayda evlerine ₺5.000'den fazla para girmemesi gerektiğini söylerken suriyelilerin geliri olmadığı için bu şartı sağlıyorlar ve bu yardımları dahi alabiliyorlar. Tabi bir yandan en az asgari maaş aldıkları işlerinde çalışmaya veya dükkanlarını işletmeye de devam ediyorlar.

Evet şahsi görüşleriniz zaten bütün olayı özetler. Böyle bir zihniyet olabilir mi abiciğim? Bu ülkede kaç milyon Suriyeli var sizin çevrenizdeki birkaç tanesi yardım almıyor diye (ki bunu alıp almadıklarını hala bilmiyorsun belki yardım alıyoruz dememek için yalan söylüyorlardır eğer onlarda yaşamıyorsan asla bilemezsin) yardım almıyorlar abartı bu demek nasıl bir zihniyet?

Al bende eski bir belediye çalışanı olarak sosyal hizmetler müdürlüğü ile birlikte ilçemizde yaşayan suriyelilere defalarca gıda yardımı yapıldığını, kömür yardımı yapıldığını hatta çocuklarına kıyafet ve okul ekipmanı yardımı yapıldığını birebir gözlerim ile gördüm hatta bunların organizasyonunda çalıştım. Bunların hepsi belediye ve bakanlık bütçesi ile yapılan çalışmalardı öyle Avrupa parası falan değil. Yemin ediyorum Esad'a sorsak sizin mültecileriniz sosyal yardım alıyor mu o bile alır der.
Dürüst ol, peki bu işi kaç yılında yapıyordun? 2016-2017 mi? Eğer yeniyse daha fazla iddia etmem ama hepsinin almadığı gerçek. Zaten 5 milyon Suriyeliye o kadar yardım yapacağına, gider o parayı emekliye, asgari ücrete verir, oy kazanır.

Dürüst ol, peki bu işi kaç yılında yapıyordun? 2016-2017 mi? Eğer yeniyse daha fazla iddia etmem ama hepsinin almadığı gerçek. Zaten 5 milyon suriyeliye o kadar yardım yapacağına, gider o parayı emekliye, asgari ücrete verir, oy kazanır.

Hayır 2021-2022 yazında, devamında zaten işimden ayrılıp eğitimime devam ettim. Bu ülkede sosyal yardım alanların oranı zaten neredeyse %50 kısaca her 2 vatandaştan birisi bir yerden sosyal yardım alıyor. Bu adamların da oy oranı zaten %50 çok garip değil mi ? Ayrıca suriyeliler arasında da sonradan vatandaşlık alanlar var ve tahmin edin onlar kime oy veriyor ?

Hayır 2021-2022 yazında, devamında zaten işimden ayrılıp eğitimime devam ettim. Bu ülkede sosyal yardım alanların oranı zaten neredeyse %50 kısaca her 2 vatandaştan birisi bir yerden sosyal yardım alıyor. Bu adamların da oy oranı zaten %50 çok garip değil mi ? Ayrıca suriyeliler arasında da sonradan vatandaşlık alanlar var ve tahmin edin onlar kime oy veriyor ?
Sadece sektör vesilesiyle denk geldiğimiz için yine oradan örnek vereceğim, ama Türk kimliği olan 1 Suriyeli gördüm, onun da doktor olduğu içinmiş. Mesela geçen hafta bir atölyeye gittim, adamı arıyorum, dükkânda değil. 'Neredesin?' diyorum, karakolda imza atıyormuş. Hani, iktidarı gram desteklemiyorum ama harbiden sanıldığı gibi değiller.

Sadece sektör vesilesiyle denk geldiğimiz için yine oradan örnek vereceğim ama Türk kimliği olan 1 Suriyeli gördüm, onun da doktor olduğu içinmiş. Mesela geçen hafta bir atölyeye gittim, adamı arıyorum, dükkânda değil. 'neredesin?' diyorum, karakolda imza atıyormuş. Hani, iktidarı gram desteklemiyorum ama harbiden sanıldığı gibi değiller.

Yine kendi tecrübelerinizi genele vuruyorsunuz. En kötü bu ülkede doğmuş olan her çocuğun ya vatandaşlığı var ya da vatandaşlık hakkı var tabi onların vatandaşlığı ile ailelerinin vatandaşlık alma imkanlarının da yolu biraz açılıyor. Hükümet ise gerçek sayıları "Geçici korumadan vatandaşlık alanlar" vb. sınıflandırmalar ile vatandaşlık alan Suriyeli nüfusunu gizlemeye çalışıyorlar. O dediğiniz eleman vatandaş olmadığı için değil büyük ihtimalle bir suç işlediği için imza vermeye gidiyordur.