Gökyüzüne meraklı kişilerin çoğu karanlık bölgelere gittiği zaman fotoğraflardaki gibi çok parlak ve net bir Samanyolu görmeyi bekler, fakat gerçekte gördüğümüz şey bu parlak yapıdan çok sönük, puslu bir ışık şerididir. Çıplak gözle ayırt edilebilecek kadar parlak, ama fotoğraflardaki ihtişamını yakalayamayacak kadar sönük.

23423.webp

görsel: AstroKobi

GELİŞMİŞ KAMERA SENSÖRLERİ VE UZUN POZLAMA SÜRELERİ​

Astrofotoğrafçılar Samanyolu'nu fotoğraflarken uzun pozlama süreleri kullanır. Takip motoru olmayan astrofotoğrafçı için yıldız izleri olmadan keskin görüntüye erişilebilecek pozlama süresi yaklaşık 30 saniyedir. Şaşırtıcıdır ki bu süre kamera sensörünün gözlerimizden daha iyi iş çıkarması için gereken süreden çok daha fazladır, 15 saniyelik pozlamayla dahi temiz gökyüzünde iyi bir Samanyolu fotoğrafı yakalanabilir. Kamera bir dakikadan daha az bir sürede ışığı sensöre toplar ve gözlerimizden daha keskin ve parlak görüntüler ortaya çıkarır. Bu akıllı telefonlarda da böyledir, uzun pozlama imkanı tanıyan her kamerada da. Kısacası gözlerimiz iyi çalışır ama loş ışıkta kameralarla rekabet edemez.

Takip motoruyla çekim yapan astrofotoğrafçılar içinse durum daha da farklıdır. Bu fotoğrafçılar 30 saniyenin üzerine çıkabilirler ve saatlerce pozlama süresi alıp ışık toplasalar dahi fotoğraflarında yıldız izi görünmez. İşin sonunda da ortaya aşırı parlak ve net Samanyolu fotoğrafları çıkar. Acı gerçek: bunlar abartıdır, karanlık gökyüzünün altında bu kadar parlak Samanyolu görmeyeceksiniz.

Şu fotoğraftaki detaylara bir bakın! Baştan aşağı büyüleyici. Üstelik 5 dakika pozlamayla çekilmiş, 10, belki de 20 dakika pozlamayla detayların sayısı üstel olarak hızlı biçimde artacaktı.

Benim de yaşadığım bölgede çıplak gözle simsiyah gökyüzü görmeme rağmen kameramın Samanyolu'nu yakalamasının nedeni buna dayanıyor. Gözlerimizle kameraları kıyaslayıp ama Samanyolu neden böyle görünüyor demek yanlıştır.

1723022299317.webp

Yukarıdaki fotoğrafı 30 saniye pozlamayla ve 500 ISO değerinde S10 ile yüksek ışık kirliliği altından fotoğrafladım. Eğer daha temiz bir gökyüzünün altında olsaydım daha düşük pozlama süreleriyle gözle görünmeyen detayları ortaya çıkarabilecektim.