alprclkts

Becerikli
Yer
Denizli
Kütahya Kent Ormanı'nda çekildi.

PhotoshopExtension_Image.webp

Bu fotoğrafı muhtemelen haziran sonu, temmuz başı gibi cektin. Tabii saate de bağlı. Guzel olmus, eline sağlık. Gordugum kadariyla aşağıda Lagoon bölgesi var, yukarıda en bariz parlak alan ise Small Sagittarius Star Cloud, M24 dediğimiz bölge yer alıyor. Bu bölgeyi zoomlayıp çekmiştim:

1000277659.webp

Bu bolge favori çekim alanlarimdan birisi. Bir de haziran ayında biraz daha yukarı yükseldiği zamanlarda sag tarafta Rho Ophiuchi ortaya çıkıyor. Bu yaz hedefim o bölge olacak.

Ellerinize sağlık. Perde hızınız kaçtı?
Ya perde hızınız fazla düşüktü ya da çekim esnasında fotoğraf makinesi biraz titremiş gibi. Yıldızlar çok ufakta olsa iz oluşturmuşlar. Samanyolu çekerken iz oluşmasını pek istemeyiz aslında.

Kayma telafi edilebilir seviyede diye düşünüyorum, gözüme çarpan şeylerden birisi sıcak kırmızı pikseller. Onlar için dark frame alınabilir, bunun disinda en azindan birkaç fotoğraf daha istif edilip gradiant düzeltmesi yapıp hafif de olsa atmosfer etkileri telafi edilebilirmis. Işık kirliliği ve atmosferin alt tarafi yıldız fotoğrafı çekmenin en bela kısmı. Her seferinde aşağıdaki estetiği bozuyor, düzeltmesi de cok zor. Ben de yaşıyorum bunu, örneklerim de var:

1000277661.webp

Bak, aşağıya nasil karartmak ve bir ton islem yapmak zorunda kaldım. Aşağısı rezalet patlıyor ve detayları yok ediyordu, en azindan Samamyolu bölgesini kurtarıp diger yerleri bastirdim. Bunu onlemenin bazi yolları var. Haziran başı gibi Samanyolu'nun karanlık saatlerde tepeden yavaşça aşağıya indiği anlarda çekilince aşağıda atmosfer efekti daha az oluyor ama insanın canı baska zamanlarda da Samanyolu çekmek istiyor :D.

Son düzenleme:
Bu fotoğrafı muhtemelen haziran sonu, Temmuz başı gibi cektin. Tabii saate de bağlı. Guzel olmus, eline sağlık. Gordugum kadariyla aşağıda lagoon bölgesi var, yukarıda en bariz parlak alan ise small sagittarius star Cloud, M.24 dediğimiz bölge yer alıyor. Bu bölgeyi zoomlayıp çekmiştim:

Eki Görüntüle 211297

Bu bolge favori çekim alanlarimdan birisi. Bir de haziran ayında biraz daha yukarı yükseldiği zamanlarda sag tarafta rho ophiuchi ortaya çıkıyor. Bu yaz hedefim o bölge olacak.

Kayma telafi edilebilir seviyede diye düşünüyorum, gözüme çarpan şeylerden birisi sıcak kırmızı pikseller. Onlar için Dark frame alınabilir, bunun disinda en azindan birkaç fotoğraf daha istif edilip gradiant düzeltmesi yapıp hafif de olsa atmosfer etkileri telafi edilebilirmis. Işık kirliliği ve atmosferin alt tarafi yıldız fotoğrafı çekmenin en bela kısmı. Her seferinde aşağıdaki estetiği bozuyor, düzeltmesi de cok zor. Ben de yaşıyorum bunu, örneklerim de var:

Eki Görüntüle 211298

Bak, aşağıya nasıl karartmak ve bir ton islem yapmak zorunda kaldım. Aşağısı rezalet patlıyor ve detayları yok ediyordu, en azindan samamyolu bölgesini kurtarıp diger yerleri bastirdim. Bunu onlemenin bazi yolları var. Haziran başı gibi Samanyolu'nun karanlık saatlerde tepeden yavaşça aşağıya indiği anlarda çekilince aşağıda atmosfer efekti daha az oluyor ama insanın canı baska zamanlarda da samanyolu çekmek istiyor :D.

Bende de tam tersi sıcak pikseller gözüme batmazken dediğim gibi titreme olayı gözüme batıyor.
Tez çalışmam sırasında yıldız izi çekerken hiç planda olmamasına rağmen çekim sonu bir tanede samanyolu çekeyim dedim ve çok da titizlenmeden fotoğraf çekmiştim. Ardından benim için o gecenin favori fotoğrafı olmuştu. Hatta Canon kendi sosyal medya hesaplarından paylaşmıştı. Yani bazen bence fazla titizlenmemek gerekiyor.

Tarihin_Taniklari_IV.webp

Ellerinize sağlık. Perde hızınız kaçtı?
Ya perde hızınız fazla düşüktü ya da çekim esnasında fotoğraf makinesi biraz titremiş gibi. Yıldızlar çok ufakta olsa iz oluşturmuşlar. Samanyolu çekerken iz oluşmasını pek istemeyiz aslında.
Öncelikle yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Yıldız izi alabilmek için perde hızını bi hayli düşürmek gerekiyor. Makineye bağladığım kablolu kumanda ile Bulb modunda 30 saniyenin üstünde diye hatırlıyorum. Makinenin eski olmasından dolayı exifte 30saniye olarak gözüküyor. Ama üstünde olduğundan eminim.
Adsızss.webp

@DarthGorsoy, fotoğrafı yaklaşık 9 sene önce ağustosun 12 sinde çekmiştim 9 sene öncesinin bilgisi ve fotoğraf makinesinin sensörünün yetersizliğinden dolayı kırmızı piksele uğradım tabii ki , bu benim ilk çektiğim yıldız izi fotoğrafı olduğundan eksikleri çoktur eminim :)
Adsız.webp

@Hüseyin ÇETİN, portfolyo paylaşmak doğru mu olur bilmiyorum ama fotoğrafın tam hali hoşuma giden fotoğrafları paylaştığım portfolyomda mevcut : https://500px.com/photo/167476969/milky-way-by-alper-celiktas , buradan fotoğrafın tam haline ulaşabilirsiniz.

Yıldız izi alabilmek için perde hızını bir hayli düşürmek gerekiyor. Makineye bağladığım kablolu kumanda ile bulb modunda 30 saniyenin üstünde diye hatırlıyorum. Makinenin eski olmasından dolayı exifte 30saniye olarak gözüküyor. Ama üstünde olduğundan eminim.

O zaman o yüzden yıldızların ardında iz oluşmuş. O iz olmasa fotoğraf göze daha da keskin gelirdi daha hoş gözükebilirdi. Ancak eski fotoğraf olduğunu belirttiniz, yenilerinde muhtemelen çok daha iyilerdir.