Bu fotoğrafı muhtemelen haziran sonu, Temmuz başı gibi cektin. Tabii saate de bağlı. Guzel olmus, eline sağlık. Gordugum kadariyla aşağıda lagoon bölgesi var, yukarıda en bariz parlak alan ise small sagittarius star Cloud, M.24 dediğimiz bölge yer alıyor. Bu bölgeyi zoomlayıp çekmiştim:
Eki Görüntüle 211297
Bu bolge favori çekim alanlarimdan birisi. Bir de haziran ayında biraz daha yukarı yükseldiği zamanlarda sag tarafta rho ophiuchi ortaya çıkıyor. Bu yaz hedefim o bölge olacak.
Kayma telafi edilebilir seviyede diye düşünüyorum, gözüme çarpan şeylerden birisi sıcak kırmızı pikseller. Onlar için Dark frame alınabilir, bunun disinda en azindan birkaç fotoğraf daha istif edilip gradiant düzeltmesi yapıp hafif de olsa atmosfer etkileri telafi edilebilirmis. Işık kirliliği ve atmosferin alt tarafi yıldız fotoğrafı çekmenin en bela kısmı. Her seferinde aşağıdaki estetiği bozuyor, düzeltmesi de cok zor. Ben de yaşıyorum bunu, örneklerim de var:
Eki Görüntüle 211298
Bak, aşağıya nasıl karartmak ve bir ton islem yapmak zorunda kaldım. Aşağısı rezalet patlıyor ve detayları yok ediyordu, en azindan samamyolu bölgesini kurtarıp diger yerleri bastirdim. Bunu onlemenin bazi yolları var. Haziran başı gibi Samanyolu'nun karanlık saatlerde tepeden yavaşça aşağıya indiği anlarda çekilince aşağıda atmosfer efekti daha az oluyor ama insanın canı baska zamanlarda da samanyolu çekmek istiyor
.