Herkese merhaba, bugün sizlere Samsung kullanıcıları için sorunsuz ve en az riskli şekilde Custom ROM kurmayı göstereceğim.

not: Bu rehberdeki bütün resimler, herkese açık kaynaklardan toplanmıştır.

not: Bu yaptığınız işlemler tamamen sizin sorumluluğunuzda olup, cihazınız üzerinde oluşabilecek sorunlardan sorumluluk kabul etmiyorum.

İhtiyacımız olan şeyler:

Sağlam bir USB kablosu.

Sağlam bir TWRP imajı.

Sağlam bir ROM dosyası.

Samsung USB driver.

Bunların hepsinin nasıl bulunacağı rehberde anlatılmaktadır.

1 - Bootloader kilidinin açılması​

Samsung cihazlarda Bootloader (önyükleyici) kilidini açmak diğerlerine göre çok basittir. İşe yapmanız gerekenler:

Cihazınızı kapatın.

Cihazı bilgisayara bağlayıp ses açma + ses kısma tuşlarına basılı tutun. Önünüze download mode ekranı gelecektir. Bu ekran sizde farklı dillerde de gelebilir.

1713862788814.webp

Bu ekranda ses açma tuşuna basılı tutuyoruz ve karşımıza şu şekilde bir ekran gelecek:

1713863100966.webp

Bu ekranda yine ses açma tuşuna basılı tutuyoruz ve ekranınıza yeniden başlatıldıktan sonra gelen bütün uyarıları güç tuşuna basarak atlıyoruz. Artık Bootloader kilidiniz açıldı. Diğer adımlara geçelim.

2 - uygun TWRP (özel kurtarma) yazılımı bulma

Cihazınıza uygun TWRP yazılımını bulmanız gerekiyor. Unutmayın yanlış TWRP yazılımı kurmak cihazı tuğla yapabilmektedir. Bu yüzden indirdiğiniz TWRP'nin yorumlarını dikkatlice okuyunuz. Konunun altına yazarsanız ben yardımcı olacağım.

öncelikle TWRP yazılımını edinmemiz için 2 çeşit yol vardır:

1. orijinal TWRP sitesinden indirmek.
2. XDA gibi forumlardan resmi olmayan şekilde indirmek

Bu yöntemlerden 1. olanı kullanmak için cihazınıza uygun vbmeta. İmg'yi edinmeniz gerekmektedir. Genellikle unofficial TWRP yazılımları yapan kişiler bunu hazır olarak sunmaktadırlar.

Samsung bu forumdan araştırabilirsiniz.

3 - TWRP yazılımının yüklenmesi​

Bu adımda biz Odin adlı programı kullanacağız. Bu program Samsung için özel olarak tasarlanmıştır.
İndirmek için: Download Odin 3.13.1 - Samsung Odin download with ROM Flashing Tool
Cihazı download moduna almamız gerekiyor. Bunun için cihazı komple kapatın ve ses açma + ses kısma tuşlarına basılı tutun. Önününze gelen ekranda ses açma tuşuna bir kez dokunun. Artık download moduna girdik. Şimdi sıra TWRP'yi yüklemekte.
İndirilen ZIP'den Odin'i çıkarın ve exe dosyasını çalıştırın. Önünüze şöyle bir ekran gelecektir.

1713864013854.webp

Bu ekranda cihazınız görünüyorsa added yazacaktır. Eğer cihazınız görünmüyorsa Samsung USB driverları düzgün kurulmamış demektir.
Bu kısımda AP bölümüne TWRP ZIP formatındaki dosyanızı koyun ve "start" butonuna tıklayın. Üstte Pass yazısını görmeniz gerekmektedir. Bu aşamadan sonra cihaz yeniden başlarken cihazınızın recovery (kurtarma) moduna girmek için kullanılan kombinasyonunu kullanmalısınız. Önünüze şu ekranlardan herhangi biri geldiyse artık TWRP kurulmuş demektir.

1713864305585.webp

4 - ROM ve GApps dosyalarının cihaza yüklenmesi.​

Evet, bu aşamada öncelikle wipe kısmından Advanced wipe kısmına gelmeniz gerekmektedir. Burada dalvik - System ve cache ksıımlarını işaretleyip alttaki kutucuğu kaydırın.

1713864521865.webp

Daha sonra TWRP ana menüsüne gelip, bilgisayarımızdan telefonumuzun dizinine gerekli ROM ve GApps dosyalarını gönderelim. Daha sonra "install" kısmına tıklayalım.
Burada rom*.zip* veya herhangi bir ad olabilir, dosyamızı seçip kutucuğu kaydıralım.

1713864722128.webp

İşlemimiz bittikten sonra. Cihazı yeniden başlatmayın. Tekrar wipe kısmına gelip "format data" bölümüne tıklayalım ve "yes" diyelim. İşlem bittikten sonra tekrar "install" bölümüne gelelim ve GApps dosyamızı seçip, alttaki kutucuğu kaydıralım. İşlem bittikten sonra cihazı yeniden başlatalım. Evet, ROM kurma işlemlerimiz bu kadar. Root ve Magisk kurulumu için ayrı bir rehber hazırlayacağım.

Önerdiğim gapss dosyası: https://github.com/BiTGApps/BiTGApp...wnload/v3.3/BiTGApps-arm-10.0.0-v3.3-CORE.zip

dipnot: Bu yüklenecek dosyalar roma göre değişkendir. ROM yapımcısının söylediklerini dikkatlice okuyunuz.

Umarım rehberi beğenmişsinizdir, iyi günler dilerim.

7ZIP ile .rat yaptım, Odin'e geçtim. Denedim, fail verdi. Tekrar denedim programı kapatmadan, tepki vermedi. Sonra bir daha denedim, yine once fail verip tepki vermedi. Son kez deneyeyim dedim, sonuç bu sekilde:
20240424_193150.webp

Görüntü icin kusura bakmayın, anca böyle cekebildim.
Tabletin download ekranı aynı duruyor ayrıca.

7ZIP ile. RAT yaptım, Odin'e geçtim. Denedim, fail verdi. Tekrar denedim programı kapatmadan, tepki vermedi. Sonra bir daha denedim, yine once fail verip tepki vermedi. Son kez deneyeyim dedim, sonuç bu sekilde:
Eki Görüntüle 39308
Görüntü icin kusura bakmayın, anca böyle cekebildim.
Tabletin download ekranı aynı duruyor ayrıca.

Bootloader açık mı? Ayarlarda @Heribert Yavuz hocamın dediği gibi gözüküyor mu?