Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

6ODRA

Uzman
Makaleler
1
Diğer tarayıcılarda olmayan bir durum yaşıyorum, örneğin Opera'da video küçük pencereye alındığında ekran gidip geliyor.

Ayrıca FreeSync Premium açıkken, tarayıcı penceresini hareket ettirdiğimde yırtılma (tearing) ve videolarda kare ile ses atlamaları yaşanıyor; adeta "stutter" benzeri bir durum oluşuyor. Videolar kare atlayarak oynatılıyor. Tarayıcının monitörün yenileme hızı (Hz) desteğiyle ilgili bir sorunu olduğunu düşünüyorum. Örneğin Microsoft Edge’de FreeSync açıkken monitörün yenileme hızı saniyelik olarak 240 Hz’den 197 Hz’e düşüp duruyor, yani 240 Hz sabit tutulamıyor. FreeSync kapalıyken pencere hareket ettirildiğinde bu sorun ortadan kalkıyor ve yenileme hızı 240 Hz’de sabit kalıyor.

Ancak video küçük pencereye alındığında ekrandaki git-gel sorunu devam ediyor. 240 Hz sabitlenemiyor ya da tarayıcı bunu desteklemiyor olabilir. Muhtemelen sorun buradan kaynaklanıyor ama nasıl çözüleceği konusunda fikrim yok.

Donanım bilgisi:
Monitör: Samsung G6 G65B
(Eski monitörüm olan MSI Pro MP243X’te bu sorun yoktu.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Şöyle bir bilgi vereyim. 240 Hz seçiliyken ve FreeSync açıkken burada Hz'in düşüp yükselmesi FreeSync'in devrede olduğunu gösterir.
FreeSync kapalıyken sabit 240 Hz’e geçiyorsa sorun tarayıcıda değil, FreeSync – Chromium uyumsuzluğudur. Zaten belirttiğin Opera ve Edge ikisi de Chromium tabanlı tarayıcılar. Bunu da göz önünde bulundur derim.

• Tarayıcıda Donanım Hızlandırmasını kontrol et

Edge için şöyle yapabilirsin;
    Ayarlar -> Sol menüden Gelişmiş -> Tarayıcı -> Donanım hızlandırmasını kullan -> Tarayıcıyı yeniden başlat
    açık kapalı farkına bak duruma göre düzelirse o şekilde kullanırsın.
    Donanım hızlandırması, videoların oynatılmasında daha az CPU kullanımı ve daha çok GPU kullanılmasını sağlayan bir ayardır.

• Sadece tarayıcıda böyle bir hata alıyorsan, Tarayıcıların FPS kilidi flagleri var onlara bakabilirsin.
    Opera için şöyle ama edge için nasıl bilmiyorum muhtemelen aynısıdır. Adres çubuğuna -> opera://flags/
    Burada şunları kontrol edebilirsin;

BeginFrame -> Enabled
    Smooth Scrolling -> Enabled
    GPU Rasterization -> Enabled
    Compositing mode -> accelerated
    Preferred Refresh Rate -> Enabled

Tarayıcıyı yeniden başlat.

Son düzenleyen: Moderatör:
Şöyle bir bilgi vereyim. 240 Hz seçiliyken ve FreeSync açıkken burada Hz'in düşüp yükselmesi FreeSync'in devrede olduğunu gösterir.
FreeSync kapalıyken sabit 240 Hz’e geçiyorsa sorun tarayıcıda değil, FreeSync – Chromium uyumsuzluğudur. Zaten belirttiğin Opera ve Edge ikisi de Chromium tabanlı tarayıcılar. Bunu da göz önünde bulundur derim.

• Tarayıcıda Donanım Hızlandırmasını kontrol et

Edge için şöyle yapabilirsin;
    Ayarlar -> Sol menüden Gelişmiş -> Tarayıcı -> Donanım hızlandırmasını kullan -> Tarayıcıyı yeniden başlat
    açık kapalı farkına bak duruma göre düzelirse o şekilde kullanırsın.
    Donanım hızlandırması, videoların oynatılmasında daha az CPU kullanımı ve daha çok GPU kullanılmasını sağlayan bir ayardır.

• Sadece tarayıcıda böyle bir hata alıyorsan, Tarayıcıların FPS kilidi flagleri var onlara bakabilirsin.
    Opera için şöyle ama edge için nasıl bilmiyorum muhtemelen aynısıdır. Adres çubuğuna -> opera://flags/
    Burada şunları kontrol edebilirsin;

BeginFrame -> Enabled
    Smooth Scrolling -> Enabled
    GPU Rasterization -> Enabled
    Compositing mode -> accelerated
    Preferred Refresh Rate -> Enabled

Tarayıcıyı yeniden başlat.
Moderatör arkadaş biraz değiştirmiş Opera'da hiç bir sorun olmuyor sadece Edge'de oluyor, yabancı forumda 195Hz yapınca düzeldiğini okumuştum onu yaptım düzeldi. Ayrıca sadece tarayıcıda da değil oyunlarda flicker oluyordu o da düzeldi, ama dediğini de deneyeceğim. CS dışında 195Hz kullanıyorum şu an.

Ve ek olarak monitör hakkında kendi fikrimi söyleyeyim, bence bu monitör normalde 180Hz ya da 165Hz, 240'a overclock edildiğini düşünüyorum.165, 180 ve 195'de her şey çok normal oluyor sanki olması gerektiği gibi. Freesync Premium 60-240Hz arası hiç düzgün çalışmıyor dikkatli bakıldığında pikselleşme oluyor özellikle de Forza'da. Aracı sürerken ağaçlara dikkatli bakınca mor renkte pikseller git gel yapıyor sanırsın ekran kartının Vram'ı bozuldu. CS'de de koyu gri alanlarda kendini çok belli ediyor, elinize skinsiz M4 alıp konsolu aç kapa yaptığınızda silah üzerinde pikselleşme oluşuyor. Bununda çözümü özel kontrast ayarlarını ve VRR'ı devre dışı bırakmak. O kadar para ver, hadi renkler panel çok iyi eyvallahta, "şunu kapa düzelir, bunu düşür düzelir, yok Freesync kapat falan" yaptırtıyorsa bir alet, o parayı boşa veriyoruz demektir. Sonuçta biz aleti alırken bu özelliklere de para veriyoruz madem kullanamayacağız ne anlamı kalıyor ki. Monitörün her şeyi çok iyi ama ya yazılımı berbat ya da kronik sorunlu bir donanıma sahip. İlk defa Samsung bir ürün aldım normalde telefonunu bile almam, net bildiğim şey var o da bu adamlar kusursuz ürün üretemiyor. 1-2 yıl kullanır sonra annemin mutfağına televizyon diye atarım, sonra gider MSI babadan alırım adam gibi bir makine.

Son düzenleme:
alacaktım vazgeçtim sağolasın asus candır
Bir güncelleme yapayım ben, MS edge açık olmasa bile arka planda sistem açılışında açılır, arka planda çalışmasına izin vermeyince 240Hz de artık normal kullanabiliyorum. Edge monitörün Hz dengesini bozuyor sorun oradan kaynaklanıyor, Opera kullanıyorum sadece.

Çözüm
Bir güncelleme yapayım ben, MS edge açık olmasa bile arka planda sistem açılışında açılır, arka planda çalışmasına izin vermeyince 240Hz de artık normal kullanabiliyorum. Edge monitörün Hz dengesini bozuyor sorun oradan kaynaklanıyor, Opera kullanıyorum sadece.
Edge'i devre dışı bıraktığınızda tüm özellikler sorunsuz çalışmaya mı başlıyor yoksa sadece hertz olayı mı düzeldi?

Edge'i devre dışı bıraktığınızda tüm özellikler sorunsuz çalışmaya mı başlıyor yoksa sadece hertz olayı mı düzeldi?
Edge'i tamamen kapatınca düzeliyor, CS'deki karıncalanma sorunu kontrast iyileştirme ve Radeon'dan keskinliği %50 yapınca ideal oluyor, 0 keskinleştirme yapınca sorun tamamen gidiyor. CS'deki sorunun oyun motorunun anormalliğinden olduğunu düşünüyorum, diğer hiç bir oyunda koyu renklerde (Koyu yeşil ve koyu gri renkler) sorun olmuyor. Özetle Edge yüzünden ürün kusurluymuş gibi çalışıyor.

Edge'i tamamen kapatınca düzeliyor, CS'deki karıncalanma sorunu kontrast iyileştirme ve Radeon'dan keskinliği %50 yapınca ideal oluyor, 0 keskinleştirme yapınca sorun tamamen gidiyor. CS'deki sorunun oyun motorunun anormalliğinden olduğunu düşünüyorum, diğer hiç bir oyunda koyu renklerde (Koyu yeşil ve koyu gri renkler) sorun olmuyor. Özetle Edge yüzünden ürün kusurluymuş gibi çalışıyor.
Edge’in monitöre etki etmesi duyduğum en garip şey olabilir. CS’nin oyun motorunda sorun yoktur bence ama renkler açısından tuhaf bir oyun. CSGO’da renkler normaldi de CS2’de renkler hep kontrastlı kontrastlı. Başka bir sorun olmamasına sevindim. Güzel monitör belli ki, herkes tavsiye ediyor.

Edge’in monitöre etki etmesi duyduğum en garip şey olabilir. CS’nin oyun motorunda sorun yoktur bence ama renkler açısından tuhaf bir oyun. CSGO’da renkler normaldi de CS2’de renkler hep kontrastlı kontrastlı. Başka bir sorun olmamasına sevindim. Güzel monitör belli ki, herkes tavsiye ediyor.
Sorun bu kontrast geliştirme en yüksekte, karıncalanma etkisi konsolu açıp kapatmamla tetikleniyor.

Sorun bu kontrast geliştirme en yüksekte, karıncalanma etkisi konsolu açıp kapatmamla tetikleniyor.

Konsolu açıp kapatmanla sorunun daha da tetiklenmesi monitörden bağımsız problemmiş gibi hissettirdi. Ama küçük iPhone ekranından izlememe rağmen o karıncalanma beni de rahatsız etti.

Genelde böyle durumlarda monitöre ve ekran kartına ait tüm ekstra özellikleri devre dışı bırakıyorum. Ama sende bu durum işe yaramamış gibi. Sadece CS2’de olması garip. Boş bir vakitte ben de sorunu araştıracağım, merak ettim.

@6ODRA CS’nin kenar yumuşatma ayarlarıyla ilgili olabilirmiş bu durum veya mevcut çözünürlük buna yol açıyormuş. Oyuna özgü tamamıyla.

Son düzenleme: