Makaleler
6
Merhaba. İncelememde yaklaşık 1-2 günlük A57 hakkındaki ön incelememi paylaşacağım.
Kendisini, Samsung Store'dan 31.500 TL'ye aldım. Evet pahalı ancak 6 aya kadar neredeyse vadesiz taksit yaptıkları için bence o fiyat farkını göz ardı edebiliriz.
Bu arada S22'den geçtim. Yani; "S serisinden A serisine geçmek mantıklı mı?" Sorusuna bir nevi cevap aslında.

1) Tasarım​

Arka tarafı (kapak)​

m_samsung-galaxy-a57-16.webp

Maalesef fotoğraf çekemedim ama Epey'den fotoğraflarla göstereyim. Cihazın arkası bildiğimiz cam. Kendinizi görebiliyorsunuz, çok parmak izi bırakmıyor ama illa iz oluyor. Oldukça kaliteli bileşene sahip.

Çerçeveleri​

m_samsung-galaxy-a57-11.webp

m_samsung-galaxy-a57-12.webp

Yan taraflar yani çerçeveler oldukça sade. Güç tuşu ve ses açma/kısma tuşu hariç bir şey yok.
Üst tarafında hoparlör alt tarafında SIM kart bölgesi, mikrofon, USB C şarj portu ve hoparlör bulunuyor.
Çerçeveler ise alüminyum malzemeden yapılmış. Zaten oldukça iyi bir malzemelerden yapıldığını gösteriyor. Ben beğendim şahsen :) özellikle S22'den geçen biri olarak kalitesi iyi.

Kalınlık ve ağırlık durumu​

Cihaz çok ince ve hafif. S22'den geçince daha hafif ve ince geldiğini söyleyebilirim. Tabii kâğıt üstünde öyle demesede ben buna boyu farkınıda dahil ederim.

Screenshot_20260619_010842_Vivaldi.webp

2) Ekran​

m_samsung-galaxy-a57-5.webp

Ekran olarak S22'ye göre alt çene hariç oldukça ince çerçevelere sahip. Parlaklığı çok yüksek S22'ye göre. S22'ye göre fark sadece parlaklıkta bana kalırsa.Onun dışında temelde gözle görülür fark hissetmedim.

Parmak izi​

Burada optik parmak izi sensörü var. Ultrasonikten downgrade yaşayan biri olarak sadece parmağı daha uzun tutmam gerekiyor. Onun dısında oldukça seri bir parmak izine sahip.

3) Batarya​

Batarya muazzam. Bugün kurulumla ve hem cihazla uğraştığım için haddimden fazla baktım. Şimdi buraya sonucu atıyorum. Zaten S22'den nasıl bir upgrade yaşadığımı anlamış olursunuz :D

Screenshot_20260619_004249_Device care.webp

4) Kamera​

Kamera olarak şunu söylemeliyimki, kesinlikle S22'den ağır bir düşüş. Ama günlük yaşamında standart olarak kullanacak için fazlasıyla yeterli.
Sanırımda segmentinin en iyi kamera paketini sunuyor (X8 Pro, Honor 600 gibi)

5) İşlemci, güç ve termal​

Cihazda Exynos 1680 bulunuyor. Bu oldukça yeterli bir çip. Üretimi en verimli 4nm çiplerden biriymiş. Güç konusunda 2022/2023 amiral gemisi çiplerine denk ya da yakın bir güç sunuyor.
Orta düzey oyunları 120 FPS, PUBG gibi biraz daha ağır oyunlarda 90 FPS verebiliyor.
Termal konusunda günlük kullanımda ısınmazken, ortalama oyunlarda az ısınıyor, güçlü oyunlarda S22 kadar ısınmıyor ancak ısındığını hissediyorsun. Yine de elini yakacak ya da terletecek kadar değil. Ayrıca Vapor chamber sayesinde cihaz çok hızlı soğuyor. Yani S22'nin soğuması için 15 dk beklediğim oluyorken bu 1-2 dakikada soğumaya başlıyor. Bu güzel bir durum.
Cihazın 6 sene OS güncellemesini Samsung bozmadığı sürece kaldıracağını düşünüyorum.
Hatta Geekbench testini atayım.

Screenshot_20260618_072908_Geekbench 6.webp

6) Ses, titreşim gibi ek özellikler​

Ses konusunda stereo hoparlörler oldukça iyi iş çıkarıyor. Kalabalık ortamda duymanız zor olabilir onu belirteyim.
Titreşim ise amiral gemisi ile aynı. Bir motoru bulunuyor. S22'den daha güçlü bir titreşim versede o kadar iyi değil.
Cihazın suya ve toza karşı dayanıklılığı var. Ancak bunu test edememem normal.
USB 2.0 eksi olsa da bu segmentte normal bana kalırsa. Bir de eSIM desteğinin olması güzel bir şey.

7) Yazılım​

Cihaz One UI 8.5 ile geliyor. Yani şu an en güncel stabil One UI sürümü.

Screenshot_20260619_005927_Settings.webp

OS olarak S serisinden farkları var tabii. Ancak bu farklar animasyon, akıcılık gibi farklar değil.
Belirli donanımsal ve segmentsel farklar var. İlki DeX modu yok. İkincisi Galaxy AI burada daha kısıtlı.

Screenshot_20260619_010135_Settings.webp

Onun dışında S serisinde bulunan yazılım ile farkı yok.

8) Genel yorumum​

Bana kalırsa oldukça amiral gemisine yakın, donanımsal farklar olsa da günlük kullanıcıyı uzun süre götürecek kullanıcı dostu bir cihaz. "parasını hak etti mi?" derseniz, taksitle kesinlikle evet. Yoksa 256 GB versiyonu en fazla 26 bin TL'den satılmalıydı. Yine de Honor 600 gibi alternatiflerden daha mantıklı.
Ve evet, S serisinden A serisine geçmek mantıklı. Tabii önceki cihazınız ve şimdiki cihazınız önemli.

Genel puanım 8/10