Samsung Galaxy S23 Ultra yapay zeka özellikleri kısmen nasıl kapatılır?

xalvorath

Yetkin
Yer
İstanbul/Eyüp
Cihaz
Samsung Galaxy S23 Ultra
Elbet kapatmak isteyen vardır, ne kaybediliyor ne kazanılıyor sırasıyla söyleyeceğim.

İlk adım temeli silmek yani "Samsung hesabı". Kurulumdan sonra direkt çıkış yapıp kurtulabiliyorsunuz. Kayıp ve kazanç durumu ise şöyle:

Kazançlar:
  • Samsung hesabına veri senkronizasyonu durur.
  • Bulut tabanlı AI işlemleri devre dışı kalır.
  • Arka planda çalışan bazı Samsung servisleri azalır.
  • Bir miktar daha fazla gizlilik elde edilir.
  • Hesap bağımlılığı olmadan cihaz kullanılabilir.
  • Nispeten daha iyi pil ömrü.

Kayıplar:
  • Galaxy AI'nin bulut gerektiren özellikleri çalışmaz veya kısıtlanır.
  • Not asistanı (özetleme, biçimlendirme vb.) gibi bazı AI fonksiyonlarını kaybedersiniz.
  • Çeviri ve yazım asistanının bazı özellikleri devre dışı kalabilir.
  • Samsung Cloud yedekleme ve senkronizasyon kapanır.
  • Samsung Pass kullanılamaz.
  • Find My Mobile (Cihazımı Bul) devre dışı kalır.
  • Galaxy Store uygulama güncellemeleri ve indirmeleri etkilenir.
  • Samsung Internet yer işaretleri/parolalar senkronize olmaz.
  • Samsung Health, Gallery ve Notes senkronizasyonu kapanır.
  • Temalar, ikon paketleri ve bazı Samsung servisleri kullanılamaz.
  • Galerideki obje silme vs. gidiyor, klavyedeki AI gidiyor. Ki bu liste tamamen bunları kullanmayan ve ihtiyacı olmayan kişiler içindir.

İkinci Kısım ve En Önemlisi: Kamera Ayarları
Kamera uygulamasına giriyoruz, "Akıllı optimizasyon" kısmına basıp açılan yerde "Minimum" olanı seçiyoruz. Orijinal kamera uygulamasında bu kadar, evet Android şahane "özgür" gerçekten.

"Camera Assistant" isimli uygulama için APKPure gibi bilinen bir siteden "Good Lock" indirip kuruyorsunuz. Malum, Samsung hesabına giriş yapmadığımız için mağazayı artık kullanamıyoruz. Good Lock indirdiğiniz zaman istediğiniz modülü Samsung hesabı olmadan kurabilirsiniz, burada "Camera Assistant" isimli modülü kuruyoruz ve giriyoruz.

Kontrolün sizde olduğunu hissetmek için şu ayarları kapatıyoruz:
1- Otomatik lens değiştirme.
2- Otomatik HDR.
3- Fotoğraf yumuşatma.
4- Bozulma düzeltme (isteğe göre).
5- Gelişmiş fotoğraflara girip "Adaptif piksel" ve "Dijital yakınlaştırmayı büyüt" (isteğe göre). Tebrikler, artık nispeten kameranızı kontrol edebiliyorsunuz.

Expert RAW'da ise, APK kurduğunuz zaman çalışmıyor. Ben tek bir APK kurup denedim, siz farklı APK denerseniz "belki" çalışır. Play Store'da ise uygulama mevcut değil.

Ve benim gibi aktif kullanıcı değilseniz Google senkronizasyonunu kapatmak, o da şöyle: Ayarlar > Hesaplar ve yedekleme > Hesapları yönet. En alttaki bende İngilizce ama Türkçesi sanırım "Otomatik senkronizasyon" olması lazım, o tiki kapatmak. Bu tamamıyla pasif bir kullanıcı iseniz geçerli, ben mail kullanmıyorum, almıyorum ya da atmıyorum.Aynı zamanda bağlı hesaplarımın hiçbirinde senkronizasyon umurumda değil açıkçası, tamamen isteğe göre bir ayar kesin yapmalısınız demiyorum.

Burada kayıp ise şöyle:
  • Gmail'in otomatik mail çekmesi gecikebilir.
  • Google kişiler senkronizasyonu durur.
  • Google takvim senkronizasyonu durur.
  • Drive, Keep gibi uygulamaların arka plan senkronizasyonu kısıtlanır.
  • WhatsApp'ın bulut yedeği günlük kullanımda etkilenmez, yedek zamanı geldiğinde yine çalışabilir.
  • Bazı uygulamalardan bildirimler gecikebilir.

Tamamen niş bir kullanıcı kitlesi için bir ayar. Ben herkesle iletişimi kesmiş birisi olduğum için böyle ayar yaptım, bir sorun da yaşamadım kendi kullanımımda ama tekrar uyarıyorum "zorunlu bir ayar değildir".

Ekstra Kısım:

Benim gibi Gemini kullanıp yeni Grok çakması arayüzünün gözlerinizin içinden geçmesini sevmediyseniz onun da şöyle bir çözümü mevcut. Telefonu formatladıktan sonra otomatik güncellemeyi kapatıyorsunuz, kapattıktan sonra ise "Google" ve "Gemini" uygulamasını güncellemiyorsunuz. Tarih öncesi bir arayüze geçmiyor, benim hoşuma giden (görseller kısmına arayüzü ve sürüm numarasını koyacağım). Fakat benim 1 haftada yakaladığım ve üşenmesem düzelteceğim sorunları şöyle:

• Uygulamayı arkaya atıp tekrar aldığınız zaman telefon kendini S3 Mini sanıyor ve uygulama şahane kasıyor, yaklaşık 10 saniye kendine gelmesini bekliyorsunuz.

• İyi yanı, yeni sürümde benim de defalarca kez yaşadığım uygulamanın hiçbir hata vermeden çökmesi burada bayağı azalıyor. Son sürüm gibi 30. dakikada uzun bir şey yazdığınızda çökmek yerine kendisi yazarken kasıyor ve yok oluyor. Benim üşenme sebebim ise son güncellemenin bir önceki sürümünü bulup güncellemek. Fakat üşeniyorum. Ki bunun için de tekrar söyleyeyim, bu kesinlikle gerekli ve yapılması gereken bir ayar değildir, fantezi bir iştir. Sizin deli gibi güvenlik güncellemesi aşkınız var ise bu tür şeylere zaten bulaşmayın, benim yok, Play Protect'te oto engelleme de kapalı kullanırım antivirüsleri de sevmem.

Ekstra Bonus Bilgi:

Bildiğiniz gibi Samsung artık Apple ne yaparsa kopyalayıp getiriyor, son olarak One UI 8.5 diye bir güncelleme yapmışlar, biraz araştırdım biraz fazla insan ısınma sorunundan muzdaripmiş (hmm). Nacizane tavsiyem kumar oynamak pek mantıklı bir iş değil, ben yapmanızı tavsiye etmem ama her zaman dediğim gibi "zorunlu değil" isterseniz yapın sorun yaşamadan "belki" kullanırsınız.

Kamera için o ayarları yaptıktan sonra açıkçası öyle WoW etkisi almadım ama daha iyi diyebilirim, temel sorunlu çünkü ISP motoru keskinleştirme basıyor bu ayarlar ile en azından garip sulu boya resimleri kapı dışarı ediyorsunuz. Isınma durumu ise ben uzun uğraşlar ve testler sonucu anladım benim telefonum sorunlu, en yüksek ihtimal ise termal macunun kurumuş olması, o yüzden benim cihazım Instagram'a girince ısınıyor, Subnautica oynarken de 3 dakika içinde 85 dereceye çıkıyor.

Bu Adam Bonuslara Doyamıyor:

Good Guardians işi var bir de Samsung'un Türkiye'ye açmadığı. Rahatlıkla APKPure gibi "bilinen" sitelerden indirip, modüllerin de tek tek APK dosyasını indirip sorunsuz kullanabilirsiniz. Denediğim kadarıyla S10+ içinde uygun sürüm indirirseniz çalışıyor. İşlev ise size kalmış, sunduğu termal ayar sadece "2" derece. Ya 2 derece erken kendini kısacak ya da 2 derece fazla yükselip o zaman kısacak. Kalan özellikler de size göre iş görebilir ya da görmez, size kalmış.

Elimden geldiğince boş yapmamaya çalıştım. Ki rastgele denk gelip bilgisiz birisi denerse diye tekrar söylüyorum "bunlar zorunlu ayarlar değil" tamamen keyfi.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20260605_153823_Google.webp
    651,8 KB · Görüntüleme: 14
  • Screenshot_20260605_154007_Settings.webp
    353,5 KB · Görüntüleme: 14
  • Screenshot_20260605_154502_Settings.webp
    362,5 KB · Görüntüleme: 15
Son düzenleyen: Moderatör:
Uygulamalardan Meta Service ve Meta App Manager var, onları da kapatabilirsiniz rehbere ek olarak.

İkisi de dümdüz sadece Force stop seçeneği var o da vasıfsız bir seçenek, kalıcı kapatmak mümkün mü?
Yanlışım yoksa shiziku ile kaldırabiliyorsunuz. Ben direkt verileri silip durdur yaptım, yetiyor bence.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…