Temel olarak iki yol var.
1- Ya tek kare çekeceksin, onu hafif bir işleyeceksin.
2- Ya da birçok kare çekeceksin, bunları stack edeceksin, çıktıyı işleyeceksin.
İlk yol için ya gece moduna geçip, pozlama kutucuğuna basıp pozlama süresini maksimum süre olarak işaretleyeceksin ve sonrasında cihazı bir tripod üzerine ya da uygun bir zemine sabitleyip titretmeden bekleyeceksin. Birkaç saniye bekleyince pozlama süresi artacak fakat telefon çektiği sahneye göre yazan sürenin dışında uygun bir pozlama ve ISO dengesi ile çekim yapacak. Çıkan görseli de Lightroom'a atıp yeşil gürültüyü falan azaltacaksin.
Yine İlk yoldan başka bir seçenek olan RAW çekim: Bu sefer ExpertRAW'ı aç, bende desteği olmadığı icin bilmiyorum ama orada Stellarium gibi bir mantık var, astrofoto modunda önüne takım yildizlarini ve katologlari sıralıyor. Sen oradan kadrajini çevir ayarla, çek. Manuel ayar girmek istersen 12-13 ile maksimum 15 saniye pozlamayı geçme, yildizlar uzama yapmasın. Gürültüyü az tutmak icin 3200 ISO yeterli olur fakat tek kare çekeceğin için sensöre düşen sinyali çarpmak için 6400 de seçebilirsin.
İkinci yol: ExpertRAW kullanacaksın, ayarlar dediğim gibi olacak ama bu sefer 1600 ile 3200 arası ISO yeterli olur. Pozlama süreni 15 sn yaptın örneğin; telefona sesli komut vererek fotoğraf çek ya da 2 sn zamanlamali çekim ayarla. Samanyolu'nu çekeceksin diyelim, kadrajla ve cekimi baslat, cekim bitince bir kare daha çek, bir kare daha derken örneğin 25-30 kare kaydetmiş ol.
JPEG + DNG'den cikan JPEG'leri temizle: DNG'leri mobilde Eagle Image Stacker'a, Windows'da Siril ya da Deep Space Stacker'a at. Önerim Windows olacaktir, Siril cok karmaşık gelir, uzaylı dili gibi gelebilir o yüzden DSS telefonlar icin fazlasıyla yeterli.
DNG'leri DSS'in icine light frame yani görüntü kafesi olarak at. Stack sebebiyle vinyet olur, daralma olur ama sorun degil cok kasmaya gerek yok. Kalibrasyon kareleri sureci uzatır. Dogrudan istifle standart ayarlar ile, yildiz threshold'unu cok abartma, uzun süredir DSS kullanmadığım icin bilmiyorum su an oradaki ayarlari hic, aklımda yok ne yazik ki.
Çıkan TIFF çıktısını Photoshop ya da Lightroom'a atıp işle. Siril'de background extraction yapabilirsin, ya da GraXpert indirip Background Extraction sonra da Denoise yapabilirsin. AI modülleri indir, AI metodunu kullan. Eski bir rehberim vardı, bu rehberi Siril içn çekmiştim ama out-dated oldu artık, cok yol kat ettim, daha iyi ve güncel bir hali lazim ama bu da yardımcı olur belki. O zaman bilmiyordum cogu seyi, linear halde işlenmesi gerek hepsinin, GHS falan da var ama cok detay yani zaten gerek olmaz onlara. Siril'den stack edip dogrudan ciktiyi GraXpert'e atıp background extraction yapip (AI secili olsun, kutulu degil) sonrasinda da denoise yaparsınız 0.5 ya da 1 arası. Çıktı alırken dikkat etmen gereken şey TIFF ve 16 bit olmali, yoksa Adobe okumaz.
DeepSkyStacker. Contribute to deepskystacker/DSS development by creating an account on GitHub.
github.com
We are happy to provide the second release candidate for GraXpert 3.1 Changes and improvements Added an ai model for stellar deconvolution. That is, deconvolving stars. The actual object (galaxy, ...
github.com
Siril is an astronomical image processing tool
siril.org