xalvorath

Yetkin
Yer
İstanbul/Eyüp
TR ROM’larının gereksiz şekilde telefonu şişirmesi, agresif ama saçma pil tasarrufu detaylarını bırakmak isteyenler için “xeu” yani United Kingdom ROM’u G965FXXUHFVB4.

Uyarı: Yapamayan kişiler çekinmeden yazıp yardım isteyebilir. Telefonu brick etmeniz biraz imkansıza yakın açıkçası ama yine de dikkatli olmak lazım.

Dün telefonumun gereksiz şekilde donup kasması aşırı sinirimi bozuyordu. Aynı aletten 2 tane var, birisi yağ gibi kayıyor, diğeri kasıyor. Yağ gibi kayanın bataryası %65 sağlıkta falan; ona rağmen akıcı. Diğerinin bataryası daha da yüksek. Tek fark: birisinin sonu “b4”, diğeri kasan ise “fuj2”. Geceleri telefon kullanamıyorum, telefon kendini 30 FPS’e kilitlemiş gibi droplar yaşıyorum; Instagram’da gezinmek işkence. Derken ADB ile telefonu karıştırmaya karar verdim. Telefonda ağır şekilde “fscrypt” hataları var mış; bundan kaynaklı depolama düzgün çalışamıyor, telefon da ölü gibi çalışıyordu.

Telefonu ilk aldığımda da vardı bu muhabbetler. Önceki sahibi Custom OS mi stok mu bir şeyler denemiş ama telefonun şifreleme kısmının içinden geçmiş. Ne stok ne Custom OS yüklemek düzeltmiyor. Bu ROM mucizevi şekilde her şeyi düzeltmiyor ama istatistiksel gidersek %90 düzeltiyor; %10 ufak tefek hatalar devam ediyor fakat sistemi etkilemiyor.

Aralarında dağlar kadar fark yok; benim gördüğüm en belirgin fark sistemin düzelmesinden ziyade ekranın renk doygunluğu. XEU olan daha doğal görünüyor, renkleri abartmıyor. Harici olarak telefon, Custom OS’ların 5–6 saatlik performansını 2 gündür sürdürüyor.

Sorun olarak iki şey yakaladım: İlki, bir uygulamayı ilk açtığınızda 2 dakika kullanınca kapanıyor; tekrar açınca kapanmıyor. Diğeri ise Reddit’in “cihaz desteklenmiyor” hatası; onun çözümü de aşırı kolay, hemen veriyorum:

Chrome’dan rastgele bir Reddit postu açıyorsunuz, uygulama açılıyor, sağ üstten profile basıp giriş yapıyorsunuz ve düzeliyor.

Telefonu sorunsuz diyenlerin de kullanmasını tavsiye ederim açıkçası. Uygulama yükleme ve silme süreleri inanılmaz şekilde artıyor. TR ROM’unda depolamada yazma hızı 700 MB/s iken XEU ROM’unda depolama şahlanıyor ve 1.1 GB/s hıza çıkıyor. Banka uygulamaları sorun çıkarmıyor; özellikle yamyam Akbank sorunsuz şekilde çalışıyor. Telefonun servis sağlayıcı kısmı TR olarak kaldığı için IMEI düşmesi yaşamıyorsunuz.

Bilmeyenler için detaylı kurulum kısmı:
(Telefonu kapatıp ses kısma + Bixby + On/Off tuşuna basılı tutup download moda giriyoruz.)

1. ROM'u indirin "https://samfw.com/firmware/SM-G965F/XEU/G965FXXUHFVB4"
  2. Patch Odin indirin (bunun linkini vermiyorum, benim kaybedecek bir şeyim olmadığı için XDA forumdan rastgele bir patch Odin indirip kullandım, siz de belki sorun yaşatır, kendiniz bulmanız daha iyi olur.)
  3. 7ZIP veya RAR ile ROM dosyasını açıp "CSC" içinden "pit" dosyası alıyorsunuz.
  4. Patch Odin'i açıp pit dosyasını yerleştiriyorsunuz, "re-Partition" tikini açıyorsunuz.
  5. Tüm ROM dosyalarını yüklüyorsunuz, Home CSC değil sadece CSC olanı yüklemeniz yeterli.
  6. Start ve bir sorun olmaz ise işlem tamamlanıyor ve telefon yaklaşık 10 15 dakika da açılıyor.

İlk açılışta menüler de biraz takılma olabilir gözünüzü korkutmasın. Telefon son model değil nihayetinde. Kurulum bittikten sonra telefonun ham performansı ortaya çıkıyor diyebilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
ROM farkı biraz cihazda belli oluyor ama ben debloat etmenin daha stabil ettiği kanaatindeyim. Yine de güzel bir konu.

Debloat biraz karmaşık ya ama yapmadığım halde cihaz gerçekten şahane ötesi performans sunuyor aşırı şaşırıyorum. Bir ROM nasıl bu kadar fark yaratabilir yani, rootlu şekilde stok ROM denedim, OC'li şekilde Custom ROM denedim yok hiçbirinde bunu göremedim, enteresan.