Tarik35 2

Çalışkan
Merhabalar, ASUS TUF F16 FX607VJ modelini alalı 2 ay oluyor ve genel olarak gayet memnunum; ancak bilgisayarın içinde takılı gelen Samsung M.2 SSD'de bir sorun olduğunu düşünüyorum. Her şeyden önce, bu sorunun cihazı aldığımdan beri mi var olduğunu yoksa sonradan mı ortaya çıktığını bilmiyorum.

Bilgisayarla birlikte gelen Samsung M.2 SSD'ye ek olarak kendi HP M.2 SSD'mi taktım. Kendi taktığım ve sağlığı %97 olan M.2 SSD'de kurulu olan oyunu çalıştırdığımda sıcaklığı 50 dereceyi geçmiyor; ancak Samsung M.2 SSD'de sadece işletim sistemi çalışmasına rağmen sıcaklık 97 dereceleri görüyor. Samsung'un kendi depolama cihazları için geliştirdiği Samsung Magician uygulamasını yükleyip sürücüsü var mı diye kontrol ettim; fakat bu M.2 SSD'nin herhangi bir sürücüsü bulunmuyor. Okuma ve yazma testleri yaptım, değerler normal çıktı ve testlerde bir sorun göremedim.

Bu Samsung M.2 SSD, bilgisayar açıldığında direkt 70'li derecelerde çalışmaya başlıyor ve 10 dakika boşta çalışmasına izin verdiğimde 80 dereceyi geçiyor. Bu sorunu çözmek için ilk olarak, resimlerde gösterdiğim ve Samsung M.2 SSD'ye takılı olan alüminyuma benzer kaplamayı çıkardım. Fırında pişen balığın alüminyuma sarılması gibi bir fırınlama etkisi yarattığından şüphelendim. Söktükten sonra bilgisayar ilk açıldığında ve boşta çalışırken yaklaşık 10 derece daha düşük sıcaklıklarda çalıştığını, 90 derecelere ulaşmasının ise çok daha uzun sürdüğünü gördüm. Ancak sıcaklıklar her ne kadar düşmüş olsa da hâlen yüksek seviyelerde.

Sonradan kendi taktığım M.2 SSD ile Samsung M.2 SSD'nin yerlerini değiştirdim; çünkü sıcak çalışan Samsung M.2 SSD'nin yuvasının altında, resimde görüldüğü gibi Wi-Fi kartı yer alıyor. Ancak sonuç değişmedi. Kendi taktığım M.2 SSD, Wi-Fi kartının üzerinde olmasına rağmen 50 dereceyi geçmiyorken orijinal M.2 SSD yine hemen hemen aynı yüksek sıcaklıklara çıkıyor.

Bu parçada bir problem olduğunu düşünüyorum. Laptopun garantisini ASUS'un kendi sitesinden kontrol ettiğimde 1 yıllık garantisinin kaldığını gördüm; yani cihaz satıcı tarafından alındıktan sonra 1 yıl rafta beklemiş, ardından ben satıcıdan satın almışım. Ancak bunun yaşadığım sorunla bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Cihazın garantisi devam ediyor; fakat bilgisayarımın kargo şirketleriyle bir oraya bir buraya gönderilmesini ve sürekli sökülüp takılmasını istemiyorum. Yine de sorun çözülmezse garantiye göndermekten başka bir seçeneğim kalmıyor.

Resimler