Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba,

Samsung Odyssey G4 25'' 240 Hz monitör kullanıyorum, son 2 aydır falan rahatsız edici derecede bir ''scanline'' problemiyle karşılaşıyorum. Yani sorun tam olarak scanline mıdır onu da bilemiyorum ama gerçekten bilgisayarı açasım gelmiyor artık, özellikle bazı oyunlarda fazlasıyla göze batıyor.

Sorun şu:

Çeşitli oyunlarda, özellikle yüksek FPS ve 240 Hz'de fareyi sağa sola ya da aşağı yukarı hareket ettirdiğimde bazı nesnelerde sanki tarama çizgileri çıkıyormuş gibi oluyor. Gözlerim fazlasıyla hassas ve net olarak fark ediyorum. Bu sorunu Counter-Strike 2 ve Ranch Simulator'de özellikle çok fazla yaşıyorum. Ranch Simulator'de mesela uzaktaki ağaçlar, fareyi çevirdiğimde sanki titriyor gibi oluyor. Video ekledim ancak videoda ne kadar belli oluyor emin değilim, yine de bakabilirsiniz. Bu sorun sadece oyunlarda değil, genel kullanımda da oluyor. Örneğin forumda sayfayı otomatik olarak scroll yaparken yazılar veya veya çizgiler titrer gibi oluyor. Steam'de istek listeme giriyorum, keza orada da durum öyle. Steam kütüphanesinde yavaş yavaş scroll atarken acayip belirgin mesela.

Şunu da ekleyeyim: Mesela monitörü 60 Hz'e çektiğimde bahsettiğim Steam kütüphanesindeki bu sorun yaşanmıyor.

• Sistem kaynaklı mı acaba deyip farklı sisteme de takıp denedim, onda da oluyor.
  • Farklı monitör deneyeyim dedim, 60 Hz bir monitör bağlayıp denedim ama 60 Hz'deki kasma hissinden dolayı çok anlayamasam da bu kadar belirgin durmuyor onda.
  • Sürücü silip kurma falan denedim zaten, klasik.
  • Monitörden farklı panel hızlarını denedim, hiçbir etki yok.
  • G-Sync veya V-Sync açtığımda da gram etkisi yok.
  • Monitörü 120 Hz'e çektiğimde de sorun devam ediyor.
Geçen gün teknik servisi aradım, şehrimde var mış zaten, sorunu anlattım ancak kendileri pek bilgili durmuyordu, götürsem muhtemelen sorun yok deyip geri verecekler. Scanline problemi yaşıyorum dediğimde kendileri düşük Hz kaynaklı yırtılma yaşıyorum sandı, yüksek Hz'de yaşıyorum dedim ama o düşük Hz'de olur falan bir şeyler dediler işte...

Bir çözüm öneriniz var mı? Aldığım ilk zamanlar hiç böyle problem yaşadığımı hatırlamıyorum. Varsa da algılanmıyordu bence ama şu an bilgisayarı açasım bile gelmiyor. Aldığım her şeyde bir arıza çıkıyor.

Son düzenleme:
Servislerin çoğunun ne kadar cahil ve beceriksiz olduğunu bilseniz...
Gerçekten öyle. Adam taktı monitörü, 60 Hz'de kaydırıyor. Şu an 60 Hz'de çalışıyor dedim, bana ayarlattı. Laptop da 240 Hz desteklemiyor, HD Graphics bilmem ne dahili grafik birimiyle görüntü veriyor. Ben bununla nasıl 240 Hz'e alıp sana sorunu anlatayım yahu?

Bu monitörlerde böyle bir problem yok falan deyip durdu, ben kronik sorunlu demedim zaten, ben bu sorunu yaşıyorum dedim. Video görüntü lazım falan dedi, telefondan çekiyorum ama 1080p 30 FPS çekiyor telefonum. 30 FPS videodan 240 Hz'de yaşanan sorunu nasıl saptayacaksın? 60 Hz'e aldığımda zaten bahsettiğim kırılma/bozulma sorunları olmuyor. Sana yaptıkları gibi bana da salak salak güldüler anlatınca. Teknik servis ama 20 yıllık cihazla 2 dk test edip salıyor. Muhteşem gerçekten. Resmen paneli bozuk bu monitörün, Cyberpunk giriyorum mesela 90-100 FPS civarında bir sorun yok, akıcı duruyor ama CS2 girip özellikle de Inferno haritasında oynarken aman Allah'ım yani, böyle bir bozulma olamaz. Fareyi çevirdiğimde/oynattığımda resmen çizgi çizgi oluyor her yer. Acayip kırılma var görüntüde ve ciddi anlamda rahatsız edici.

Steam istek listeme giriyorum, çok yavaş yavaş kaydırırken yine ciddi şekilde bozulma yaşanıyor ama telefonla kaydettiğimde hiçbir şey yok işte, çıplak gözle görünüyor. Gel de anlat işte.

Neyse. Samsung 'un internetteki iletişim numarasını arayıp durumu izah edin hocam. Ankara/İstanbul servisine gönderirsiniz.
Not: Mesai saatleri içinde tabii ki.
Bugün WhatsApp'tan yazıştık, arama yapacağız dediler ama aramadılar, muhtemelen yarın ararlar. Durumu anlatacağım.

@2254 attığın videoya tekrar göz attım ama benzer sorunu yaşıyorum sanırım. Sağa sola ya da yukarı aşağı kaydırdığımda aynı o videodaki gibi titreme gibi şeyler oluyor. Bazı oyunlarda göze batmıyor, örneğin Cyberpunk'ta görmedim ama CS2 Inferno haritasında inanılmaz derecede oluyor.

Gerçekten öyle. Adam taktı monitörü, 60 Hz'de kaydırıyor. Şu an 60 Hz'de çalışıyor dedim, bana ayarlattı. Laptop da 240 Hz desteklemiyor, HD Graphics bilmem ne dahili grafik birimiyle görüntü veriyor. Ben bununla nasıl 240 Hz'e alıp sana sorunu anlatayım yahu?

Bu monitörlerde böyle bir problem yok falan deyip durdu, ben kronik sorunlu demedim zaten, ben bu sorunu yaşıyorum dedim. Video görüntü lazım falan dedi, telefondan çekiyorum ama 1080p 30 FPS çekiyor telefonum. 30 FPS videodan 240 Hz'de yaşanan sorunu nasıl saptayacaksın? 60 Hz'e aldığımda zaten bahsettiğim kırılma/bozulma sorunları olmuyor. Sana yaptıkları gibi bana da salak salak güldüler anlatınca. Teknik servis ama 20 yıllık cihazla 2 dk test edip salıyor. Muhteşem gerçekten. Resmen paneli bozuk bu monitörün, Cyberpunk giriyorum mesela 90-100 FPS civarında bir sorun yok, akıcı duruyor ama CS2 girip özellikle de Inferno haritasında oynarken aman Allah'ım yani, böyle bir bozulma olamaz. Fareyi çevirdiğimde/oynattığımda resmen çizgi çizgi oluyor her yer. Acayip kırılma var görüntüde ve ciddi anlamda rahatsız edici.

Steam istek listeme giriyorum, çok yavaş yavaş kaydırırken yine ciddi şekilde bozulma yaşanıyor ama telefonla kaydettiğimde hiçbir şey yok işte, çıplak gözle görünüyor. Gel de anlat işte.

Bugün WhatsApp'tan yazıştık, arama yapacağız dediler ama aramadılar, muhtemelen yarın ararlar. Durumu anlatacağım.

@2254 attığın videoya tekrar göz attım ama benzer sorunu yaşıyorum sanırım. Sağa sola ya da yukarı aşağı kaydırdığımda aynı o videodaki gibi titreme gibi şeyler oluyor. Bazı oyunlarda göze batmıyor, örneğin Cyberpunk'ta görmedim ama CS2 Inferno haritasında inanılmaz derecede oluyor.
Bu işi anca THH veya Samsung çözer gibi.

Hocam alternatif olarak yavaşlatılmış çekimde çok yüksek FPS'lerde çekim yapabilen telefonlar var diye hatırlıyorum. Öyle telefonu olan biri ile çekebilirsiniz fakat yine zor olacaktır. Üstelik doğrudan Samsung merkezine yollamanız daha garanti bir çözüm. Eğer olumsuz dönüş yaparlarsa şansınızı böyle deneyebilirsiniz.

@Fantastiktürk, @2254 merhaba arkadaşlar. Bugün arkadaşımda denedim monitörü ve bahsettiğim sorunlar onda da oldu. CS2'de deneyemedim maalesef, yüklü değildi ve çok uzun sürüyordu internetten dolayı. Steam'de ve Ranch Simulator'de denedim, özellikle Steam'de belirgindi. Arkadaşım da fark etti.

Neyse, Samsung'dan falan da aradılar ama onlar da ne yapacağını bilmiyor. Teknik servis zaten çöp. Arkadaşımın arkadaşına satacağım monitörü 2 hafta sonra. 6.000 TL teklif etti, kabul ettim. Muhtemelen bu paraya bu özelliklerde monitör bulamayacağım ama yapacak bir şey yok, en azından düzgün kullanırım.

@Fantastiktürk, @2254 merhaba arkadaşlar. Bugün arkadaşımda denedim monitörü ve bahsettiğim sorunlar onda da oldu. CS2'de deneyemedim maalesef, yüklü değildi ve çok uzun sürüyordu internetten dolayı. Steam'de ve ranch Simulator'de denedim, özellikle Steam'de belirgindi. Arkadaşım da fark etti.

Neyse, Samsung'dan falan da aradılar ama onlar da ne yapacağını bilmiyor. Teknik servis zaten çöp. Arkadaşımın arkadaşına satacağım monitörü 2 hafta sonra. 6.000 TL teklif etti, kabul ettim. Muhtemelen bu paraya bu özelliklerde monitör bulamayacağım ama yapacak bir şey yok, en azından düzgün kullanırım.

240Hz olarak bu bütçede G4 dengi bir ürün yok. Eğer 180Hz (overclock ile 200Hz) uyar dersen H25T7 F/P olarak en mantıklı seçenek.

Artısı şu, GS25F2 ve G25F2 ile aynı paneli kullanıyor. Csot (TCL) SG2451B03-3 paneli. Ölçüm verileri G4'e yakın. Fiyatı da oldukça makul. Malzeme kalitesi ve ayakları kötü ancak çok önemli olduğunu düşünmüyorum, zira sallanıp düşüyor tarzı bir şikayet yok. Hepsiburada yorumları zaten bayağı olumlu. Bir diğer artısı da satıcı, resmi Hepsiburada satıcılı olduğundan sorun yaşarsan veya beğenmezsen iade edersin. Eksisi G4'ten yenileme hızı olarak düşük. Renk gamut ölçümleri benzer. Parlaklık ve kontrast oranı KTC biraz daha iyi.

Ölçüm verileri burada var;

OverDrive level 4'te biraz overshoot var muhtemelen level 2 veya level 3 en iyi performansı veriyordur. Level 2 veya level 3 yazan bir test bulamadım ama çeşitli ghosting testleri paylaştım. Çince olduğundan hangi seviyede test edilmiş bilmiyorum. Ama bazı ghosting testlerinde fark edilir ghosting veya overshoot göremedim.

Eğer 240Hz istersen G25F2a veya GS25F2a bütçene uyan tek mantıklı model. Parlaklığı G4'ten biraz düşük ama 330nit gördüğü testlere var, sen için kaç lazım bilmiyorum ama G4 bazı testlerde 400nit görüyordu. Kontrast oranı olarak G25F2A modeli G4'ten biraz daha iyi. Renk gamut ölçüm verileri G4'e yakın sayılır. Ufak bir downgrade yaşayabilirsin ama 240 Hz den düşmezsin.

Son düzenleyen: Moderatör: