Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba,

Samsung Odyssey G4 25'' 240 Hz monitör kullanıyorum, son 2 aydır falan rahatsız edici derecede bir ''scanline'' problemiyle karşılaşıyorum. Yani sorun tam olarak scanline mıdır onu da bilemiyorum ama gerçekten bilgisayarı açasım gelmiyor artık, özellikle bazı oyunlarda fazlasıyla göze batıyor.

Sorun şu:

Çeşitli oyunlarda, özellikle yüksek FPS ve 240 Hz'de fareyi sağa sola ya da aşağı yukarı hareket ettirdiğimde bazı nesnelerde sanki tarama çizgileri çıkıyormuş gibi oluyor. Gözlerim fazlasıyla hassas ve net olarak fark ediyorum. Bu sorunu Counter-Strike 2 ve Ranch Simulator'de özellikle çok fazla yaşıyorum. Ranch Simulator'de mesela uzaktaki ağaçlar, fareyi çevirdiğimde sanki titriyor gibi oluyor. Video ekledim ancak videoda ne kadar belli oluyor emin değilim, yine de bakabilirsiniz. Bu sorun sadece oyunlarda değil, genel kullanımda da oluyor. Örneğin forumda sayfayı otomatik olarak scroll yaparken yazılar veya veya çizgiler titrer gibi oluyor. Steam'de istek listeme giriyorum, keza orada da durum öyle. Steam kütüphanesinde yavaş yavaş scroll atarken acayip belirgin mesela.

Şunu da ekleyeyim: Mesela monitörü 60 Hz'e çektiğimde bahsettiğim Steam kütüphanesindeki bu sorun yaşanmıyor.

• Sistem kaynaklı mı acaba deyip farklı sisteme de takıp denedim, onda da oluyor.
  • Farklı monitör deneyeyim dedim, 60 Hz bir monitör bağlayıp denedim ama 60 Hz'deki kasma hissinden dolayı çok anlayamasam da bu kadar belirgin durmuyor onda.
  • Sürücü silip kurma falan denedim zaten, klasik.
  • Monitörden farklı panel hızlarını denedim, hiçbir etki yok.
  • G-Sync veya V-Sync açtığımda da gram etkisi yok.
  • Monitörü 120 Hz'e çektiğimde de sorun devam ediyor.
Geçen gün teknik servisi aradım, şehrimde var mış zaten, sorunu anlattım ancak kendileri pek bilgili durmuyordu, götürsem muhtemelen sorun yok deyip geri verecekler. Scanline problemi yaşıyorum dediğimde kendileri düşük Hz kaynaklı yırtılma yaşıyorum sandı, yüksek Hz'de yaşıyorum dedim ama o düşük Hz'de olur falan bir şeyler dediler işte...

Bir çözüm öneriniz var mı? Aldığım ilk zamanlar hiç böyle problem yaşadığımı hatırlamıyorum. Varsa da algılanmıyordu bence ama şu an bilgisayarı açasım bile gelmiyor. Aldığım her şeyde bir arıza çıkıyor.

Son düzenleme:
Merhaba,

Samsung Odyssey G4 25'' 240 Hz monitör kullanıyorum, son 2 aydır falan rahatsız edici derecede bir ''scanline'' problemiyle karşılaşıyorum. Yani sorun tam olarak scanline mıdır onu da bilemiyorum ama gerçekten bilgisayarı açasım gelmiyor artık, özellikle bazı oyunlarda fazlasıyla göze batıyor.

Sorun şu:

Çeşitli oyunlarda, özellikle yüksek FPS ve 240 Hz'de fareyi sağa sola ya da aşağı yukarı hareket ettirdiğimde bazı nesnelerde sanki tarama çizgileri çıkıyormuş gibi oluyor. Gözlerim fazlasıyla hassas ve net olarak fark ediyorum. Bu sorunu Counter-Strike 2 ve Ranch Simulator'de özellikle çok fazla yaşıyorum. Ranch Simulator'de mesela uzaktaki ağaçlar, fareyi çevirdiğimde sanki titriyor gibi oluyor. Video ekledim ancak videoda ne kadar belli oluyor emin değilim, yine de bakabilirsiniz. Bu sorun sadece oyunlarda değil, genel kullanımda da oluyor. Örneğin forumda sayfayı otomatik olarak scroll yaparken yazılar veya veya çizgiler titrer gibi oluyor. Steam'de istek listeme giriyorum, keza orada da durum öyle. Steam kütüphanesinde yavaş yavaş scroll atarken acayip belirgin mesela.

• Sistem kaynaklı mı acaba deyip farklı sisteme de takıp denedim, onda da oluyor.
  • Farklı monitör deneyeyim dedim, 60 Hz bir monitör bağlayıp denedim ama 60 Hz'deki kasma hissinden dolayı çok anlayamasam da bu kadar belirgin durmuyor onda.
  • Sürücü silip kurma falan denedim zaten, klasik.
  • Monitörden farklı panel hızlarını denedim, hiçbir etki yok.
  • G-Sync veya V-Sync açtığımda da gram etkisi yok.
  • Monitörü 120 Hz'e çektiğimde de sorun devam ediyor.
Geçen gün teknik servisi aradım, şehrimde var mış zaten, sorunu anlattım ancak kendileri pek bilgili durmuyordu, götürsem muhtemelen sorun yok deyip geri verecekler. Scanline problemi yaşıyorum dediğimde kendileri düşük Hz kaynaklı yırtılma yaşıyorum sandı, yüksek Hz'de yaşıyorum dedim ama o düşük Hz'de olur falan bir şeyler dediler işte...

Bir çözüm öneriniz var mı? Aldığım ilk zamanlar hiç böyle problem yaşadığımı hatırlamıyorum. Varsa da algılanmıyordu bence ama şu an bilgisayarı açasım bile gelmiyor. Aldığım her şeyde bir arıza çıkıyor.

Aynı monitörü yan monitör olarak kullanıyorum, bir sorun yok. Ben videodan pek bir sorun anlayamadım. OverDrive ayarlarını kurcaladınız mı hiç?

Aynı monitörü yan monitör olarak kullanıyorum, bir sorun yok. Ben videodan pek bir sorun anlayamadım. OverDrive ayarlarını kurcaladınız mı hiç?
Videoda pek belli olmayabiliyor ya, direkt çıplak gözle bakınca bayağı fark ediyorum ben. Menüde ''Yanıt Süresi'' adı altında 4 seçenek var zaten, dördünü de kullandım ancak fayda etmedi. 60 Hz'e çektiğimde daha sorunsuz gibi duruyor. Mesela Steam kütüphanesini 60 Hz ile kaydırdığımda çizgi falan görmedim. 240 Hz'e aldığımda çok net ara ara gözüme batıyor.

Videoda pek belli olmayabiliyor ya, direkt çıplak gözle bakınca bayağı fark ediyorum ben. Menüde ''Yanıt Süresi'' adı altında 4 seçenek var zaten, dördünü de kullandım ancak fayda etmedi. 60 Hz'e çektiğimde daha sorunsuz gibi duruyor. Mesela Steam kütüphanesini 60 Hz ile kaydırdığımda çizgi falan görmedim. 240 Hz'e aldığımda çok net ara ara gözüme batıyor.
İlk aldığın zamanlarda bu sorunun olmadığına emin misin? G4'te böyle bir problem yok aslında.

Overdrive ayarının ''Standart'' olarak ayarlandığından emin misiniz?

Videoda pek belli olmayabiliyor ya, direkt çıplak gözle bakınca bayağı fark ediyorum ben. Menüde "yanıt süresi" adı altında 4 seçenek var zaten, dördünü de kullandım ancak fayda etmedi. 60 Hz'e çektiğimde daha sorunsuz gibi duruyor. Mesela Steam kütüphanesini 60 Hz ile kaydırdığımda çizgi falan görmedim. 240 Hz'e aldığımda çok net ara ara gözüme batıyor.

HDMI ile kullanıyorsanız DP deneyin.

Son düzenleme:
İlk aldığın zamanlarda bu sorunun olmadığına emin misin? G4'te böyle bir problem yok aslında.
Yani emin gibiyim. Gram gözüme çarpmıyordu o zamanlar. Şu son birkaç aydır rahatsız edici derece oluyor. G4'te genel problem yokmuş zaten, ben de baktım ama olunca oluyor ben alınca 😄

Yine de servise götüreyim ben en iyisi, belki fark ederler.

Overdrive ayarının ''Standart'' olarak ayarlandığından emin misiniz?

HDMI ile kullanıyorsanız DP deneyin.
Standart, daha hızlı, Extreme ve Extreme (MBR) olarak 4 ayar var, hepsini de denedim hocam, değişmiyor maalesef. Paugge DP kablosu var, 1.4 almıştım ancak monitör 1.2 destekliyor diye 1.2'de çalışıyor. Kutusundan çıkan HDMI ile de denedim ancak yine oluyor. Psikolojik mi oluyor acaba diyorum da yok yani, bayağı fark ediyorum bazı yerlerde. Özellikle CS2 ve Ranch Simulator'de çok oluyor. Expedition 33 giriyorum, çoğu alanda yok ama duvarda bir flama gibi bir şey var mesela uzak yerde, oraya odaklanıp fareyi oynattığımda hafif hafif göze çarpıyor.

Yani emin gibiyim. Gram gözüme çarpmıyordu o zamanlar. Şu son birkaç aydır rahatsız edici derece oluyor. G4'te genel problem yokmuş zaten, ben de baktım ama olunca oluyor ben alınca 😄

Yine de servise götüreyim ben en iyisi, belki fark ederler.
Eğer İstanbul'da oturuyorsan, Samsung servisi sahibi bir tanıdığım var, değişim için yardımcı olabilirim.

Merhabalar. Yaşadığınız sorun ghosting=gölgelenmeye çok benziyor. Özellikle karanlık bölgelerde titreme diye belirtmenizden dolayı bunu diyorum. Fakat genelde VA panellerde görülen bir sorun. G4 gibi bir IPS panelde olmaması lazım.

Şu konudaki örneklere bakar mısınız, onlara benziyor mu:

Scanlime olması zor. Zira scanline hareket edince vs. değil her zaman olmalı diye hatırlıyorum. Şu konuya bakar mısınız oradaki örneklere benziyor mu:

@Fantastiktürk, merhaba hocam,

Attığınız kaynaklara bu sorunu araştırırken de denk gelip incelemiştim. Yaşadığım sorun tam olarak nasıl ifade edilir ya da nedir bilemiyorum.

Pek Ghosting değil gibi. Mesela attığım videodaki Ranch Simulator'den bağımsız olarak CS2 giriyorum, özellikle fareyi böyle yavaş yavaş çevirip gözlemlediğimde acayip derecede göze batacak şekilde grafiklerde bozulmalar oluyormuş gibi çizgisel bir şeyler oluşuyor.

Bazı oyunlarda ise pek göze batmıyor, örneğin Tomb Raider giriyorum, pek rahatsız edici bir şey yok. Ya da tam tersi Ranch Simulator giriyorum, özellikle uzaktaki ağaçlarda çizgilenme/görüntü bozukluğu gibi şeyler oluşuyor. Deneme amaçlı dandik 75 Hz monitör bağladım bugün, Ranch Simulator'de hiç gözüme çarpmadı böyle bir sorun. Monitörü aldığım ilk zamanlar böyle bir şey olmadığına eminim, olsa net fark ederdim.

Steam'de istek listeme girdiğimde ilk başta bayağı yaşanıyor mesela bu bozulmalar, daha sonra in-çık yaptıkça biraz daha normale dönüyor. 75 Hz monitör bağladığımda olmadı mesela bu.

Ghosting testi yapıyorum, sorun gözükmüyor. Scanline testi gibi bir şey vardı internette, onu da yaptım ama o da temiz. YouTube gibi yerlerde problem olmuyor mesela ama forumda bazen oluyor, bazen olmuyor. Haftaya arkadaşın sistemde deneyeceğim, orada da olursa garantiye yollayacağım ama pek ümidim yok, geri gönderirler büyük ihtimal.