Max Caulfield 53
Üstün
Konu Başlıkları Gizle
Merhaba arkadaşlar. Bugün 2 gün önce satın aldığım ve dün kullanmaya başladığım Samsung Odyssey G65B 27” 2025 (LS27BG650EUXUF) monitörü inceleyeceğim. Öncelikle bu daha çok kullanıcı deneyimi kafasında olacak, monitörün testlerini zaten birçok kaynakta bulabilirsiniz. Sadece çoğu test G65B’nin önceki revizyonuna (BG652) ait olduğu için yeni revizyon (BG650) ile ilgili deneyimimi aktarmak istedim.
Vidayı söktüm ama vida kullanılamaz hale geldi. Bu yüzden elimizdeki aynı genişlikte ve benzer uzunlukta bir vida ile montajı tamamladık.
Monitörü ilk açtığınızda aynı Samsung akıllı TV’ler gibi ilk kurulum sihirbazı çıkıyor. Burada ister telefon yardımıyla ister doğrudan monitörün kumandası ile kurulumu yapabiliyorsunuz.
Daha sonra ise sorunsuzca kurulum tamamlanıyor ve DisplayPort’a geçiş yapabiliyorsunuz.
Monitörün görüntüsü şu şekilde:
Panel: 27” 2560x1440 (QHD) Curved VA (1000R)
Yenileme Hızı: 240 Hz
Parlaklık: 350 nit
Statik Kontrast: 2500:1
Tepki Süresi: 1ms GtG
Renk Kapsamı: DCI-P3 %95 (normal), %88 (minimum)
VRR: AMD FreeSync Premium Pro
HDR Sertifikası: VESA DisplayHDR 600
Pivot: Var
Görüntü Girişleri: DisplayPort 1.4, 2x HDMI 2.1
Bağlantılar: 2x USB 3.0, 1x USB-B Upstream, 1x Ethernet, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2
Öncelikle monitörde ölü piksel çıkmadı. Fakat bir noktada toz noktası mevcut:
Toz noktası olduğunun kanıtı (sağdan veya soldan bakınca açı değiştiriyor):
Onun dışında panel tertemiz.
Monitörün renk performansı gayet iyi. Sadece beyaz dengesinin biraz daha maviye doğru olmasını isterdim. Onun dışında monitörün testlerini internette çok rahat bulabilirsiniz, tekrar paylaşmayacağım.
Parlaklık konusunda gerçekten beni fazlasıyla memnun etti. Önceki ana monitörüm olan AOC 24G4XE gerçekten bu konuda çok zayıftı, bu yüzden hep değişimden önce kullandığım 24G2SPU’yu özlüyordum. Bu monitör ise 24G2SPU’yu bile aratmayan bir parlaklık sunuyor.
Monitörde RGB aydınlatma da mevcut. İstediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Ben şu an için tek kırmızı renk olarak ayarladım.
Ghosting neredeyse hiç yok diyebilirim. En iyi Overdrive modu Standart seçeneği. Daha hızlı veya Ekstrem yapınca Overshoot olabiliyor.
Standart modda UFO Ghosting test görüntüsü: (Galaxy S23 FE kamerasıyla ancak bu kadar çekebildim)
Oyun deneyimine gelince, bazı oyunlarda monitörü denedim. CS2, Resident Evil 2 Remake, The Last of Us Part I, Resident Evil 4 Remake, GTA V Enhanced ve World of Tanks gibi oyunlarda gerçekten hem renk kalitesi, hem kontrast, hem de tepki süresi oldukça iyiydi. Ghosting sorunu yaşamadığımı da belirteyim. Ayrıca 2.5K (1440p) çözünürlükte ilk defa oyun deneyimi elde ettim ve gerçekten inanılmaz bir görsel şölen yaşadım. Daha önceden DSR ile 1440p veya 4K oynuyordum fakat eski monitörüm 1080p olduğu için gerçek kaliteyi göremiyordum, sadece daha iyi Anti-Aliasing ile oynuyor gibiydim. Ancak şu anda gerçekten güzel bir deneyim elde ediyorum.
Monitörün Smart özellikleri bildiğiniz Samsung TV’lerdeki gibi. O yüzden burada uzun uzun bahsetmeyeceğim. Apple AirPlay desteği de mevcut.
Şimdi gelelim monitörün bir eksisine: Scanline sorunu.
Bendeki monitörde çok hafif de olsa bazı renklerde Scanline görülebiliyor. Fakat dikkatli bakmazsanız hiç anlaşılmıyor bile. Dikkatli baktığımda da beni rahatsız etmedi. Ancak eğer Scanline sorunu hiç istemiyorsanız başka monitörlere bakmanız daha iyi olacaktır. Kamerayla çekmek istemedim zira kamerada daha farklı görünebiliyor.
Son olarak ışık sızması konusuna gelelim. Monitörümde ışık sızması kesinlikle bulunmuyor. VA panel olduğu için IPS panellerde olan IPS Glow da bulunmuyor, bu da karanlık ortamda karanlık filmleri izlerken iyi bir deneyim sağlıyor.
Sipariş ve Kurulum Süreci
Monitörü 2 gün önce Samsung eğitim mağazasından 11.234 TL’ye sipariş ettim. Monitör dün itibarıyla elime ulaştı. Monitörün kurulumunu yaparken biraz zorlandığımı belirtmeliyim. Standın ayağını monte etmek için öncelikle vidayı elle sökmek, sonra ayağı takmak, sonra ise tekrar vidalamak gerekiyor. Bunu yaparken maalesef vidayı yalama yaptımMonitörü ilk açtığınızda aynı Samsung akıllı TV’ler gibi ilk kurulum sihirbazı çıkıyor. Burada ister telefon yardımıyla ister doğrudan monitörün kumandası ile kurulumu yapabiliyorsunuz.
Daha sonra ise sorunsuzca kurulum tamamlanıyor ve DisplayPort’a geçiş yapabiliyorsunuz.
Monitörün görüntüsü şu şekilde:
Teknik Özellikler
Teknik özellikler Samsung’un sitesinden alınmıştır.Panel: 27” 2560x1440 (QHD) Curved VA (1000R)
Yenileme Hızı: 240 Hz
Parlaklık: 350 nit
Statik Kontrast: 2500:1
Tepki Süresi: 1ms GtG
Renk Kapsamı: DCI-P3 %95 (normal), %88 (minimum)
VRR: AMD FreeSync Premium Pro
HDR Sertifikası: VESA DisplayHDR 600
Pivot: Var
Görüntü Girişleri: DisplayPort 1.4, 2x HDMI 2.1
Bağlantılar: 2x USB 3.0, 1x USB-B Upstream, 1x Ethernet, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2
Deneyim
Bu monitör benim ilk 1440p ve 240 Hz monitörüm olduğu için deneyimlerimi de aktarmak istiyorum.Öncelikle monitörde ölü piksel çıkmadı. Fakat bir noktada toz noktası mevcut:
Toz noktası olduğunun kanıtı (sağdan veya soldan bakınca açı değiştiriyor):
Onun dışında panel tertemiz.
Monitörün renk performansı gayet iyi. Sadece beyaz dengesinin biraz daha maviye doğru olmasını isterdim. Onun dışında monitörün testlerini internette çok rahat bulabilirsiniz, tekrar paylaşmayacağım.
Parlaklık konusunda gerçekten beni fazlasıyla memnun etti. Önceki ana monitörüm olan AOC 24G4XE gerçekten bu konuda çok zayıftı, bu yüzden hep değişimden önce kullandığım 24G2SPU’yu özlüyordum. Bu monitör ise 24G2SPU’yu bile aratmayan bir parlaklık sunuyor.
Monitörde RGB aydınlatma da mevcut. İstediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Ben şu an için tek kırmızı renk olarak ayarladım.
Ghosting neredeyse hiç yok diyebilirim. En iyi Overdrive modu Standart seçeneği. Daha hızlı veya Ekstrem yapınca Overshoot olabiliyor.
Standart modda UFO Ghosting test görüntüsü: (Galaxy S23 FE kamerasıyla ancak bu kadar çekebildim)
Oyun deneyimine gelince, bazı oyunlarda monitörü denedim. CS2, Resident Evil 2 Remake, The Last of Us Part I, Resident Evil 4 Remake, GTA V Enhanced ve World of Tanks gibi oyunlarda gerçekten hem renk kalitesi, hem kontrast, hem de tepki süresi oldukça iyiydi. Ghosting sorunu yaşamadığımı da belirteyim. Ayrıca 2.5K (1440p) çözünürlükte ilk defa oyun deneyimi elde ettim ve gerçekten inanılmaz bir görsel şölen yaşadım. Daha önceden DSR ile 1440p veya 4K oynuyordum fakat eski monitörüm 1080p olduğu için gerçek kaliteyi göremiyordum, sadece daha iyi Anti-Aliasing ile oynuyor gibiydim. Ancak şu anda gerçekten güzel bir deneyim elde ediyorum.
Monitörün Smart özellikleri bildiğiniz Samsung TV’lerdeki gibi. O yüzden burada uzun uzun bahsetmeyeceğim. Apple AirPlay desteği de mevcut.
Şimdi gelelim monitörün bir eksisine: Scanline sorunu.
Bendeki monitörde çok hafif de olsa bazı renklerde Scanline görülebiliyor. Fakat dikkatli bakmazsanız hiç anlaşılmıyor bile. Dikkatli baktığımda da beni rahatsız etmedi. Ancak eğer Scanline sorunu hiç istemiyorsanız başka monitörlere bakmanız daha iyi olacaktır. Kamerayla çekmek istemedim zira kamerada daha farklı görünebiliyor.
Son olarak ışık sızması konusuna gelelim. Monitörümde ışık sızması kesinlikle bulunmuyor. VA panel olduğu için IPS panellerde olan IPS Glow da bulunmuyor, bu da karanlık ortamda karanlık filmleri izlerken iyi bir deneyim sağlıyor.
Artılar ve Eksiler
Artılar:- Smart özellikleri.
- VA panel olmasına rağmen Ghosting ve Black Smearing sorunu bulunmaması.
- VA panel olması sayesinde IPS Glow’un hiç olmaması.
- Renk kalitesi ve siyah performansının iyi olması.
- Bendeki modelde ışık sızması ve ölü piksel çıkmamış olması. (Tamamen şans faktörüdür, çıkanlar da olabiliyor)
- İnanılmaz iyi arayüz ve detaylı ayar desteği.
- Türkçe arayüz desteği.
- Öğrenci indirimi ile 1.11.2025 itibarıyla 11.234 TL’ye satılması.
- RGB aydınlatma.
- Çok hafif de olsa Scanline sorunu olması.
- Bendeki modelde bir noktada toz bulunması. (Tamamen şans faktörüdür, sizde olmayabilir)
- Monitörün dahili web tarayıcısının Microsoft 365 gibi ağır sitelerde bazen kasması.
- Düz fiyatı olan 13.299 TL’yi hak edip etmediği tartışılır, öğrenci indirimli almak daha mantıklı.