Akhenaten

Çalışkan
Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 5 ay önce satın aldığım Samsung Odyssey G8 4K 27 inç OLED monitörümün mat kaplamasının yüksek yoğunluklu olması sebebiyle garantisi devre dışı kalacağını bilerek kaldırdım. Aslında ilk satın alırken mat yüzeyinin bu kadar yoğun olacağını tahmin etmemiştim; özellikle beyaz, sarı, yeşil gibi renkli fonlarda ekrana bakınca sanki görüntüde bir kirlilik vardı ve bu da beni ilk günden bu yana fazlasıyla rahatsız ediyordu. Yazılar okunuyordu evet, ama dedim ya sanki kirli, pusluymuş gibi gelmesi çok kötüydü.

Peki, öyleyse neden satıp başka parlak ekranlı bir OLED almadın diyenleri duyar gibiyim :) Onun sebebi de tamamen ekonomik; yani satın aldığım tarihte diğerlerine göre en ucuz ve bana göre kaliteli bir monitör olduğu için, yine şu an satsam bile üzerine 10-15k daha koymam gerekiyor ki bu mümkün değildi. Mat kaplamayı çıkarıp yeniden kurduktan sonra ilk açıldığında “ohh bee” dedim, yazılar net ve okunaklı oldu, beyaz gibi arka plan görüntülerde kirli veya puslu şeyler yok artık :)

Benim için oyunlar şimdi daha net, renkler daha güzel gelmeye başladı. Ekran yansımasına gelecek olursak, odada ışık yanmıyorsa hiçbir sorun olmuyor; ama ışık varsa ekranda kendinizi bir miktar görüyorsunuz, ama ben buna alıştım ve beni rahatsız etmiyor. Eğer oyun oynuyorsanız, ışık açık veya kapalı hiç fark etmez; yansıma olmuyor.

Reddit'te yapılanlarla aynı işlemi uyguladım; yani monitörün üzerine 3 kat kağıt havlu serip, belirli aralıklarla her kuruduğunda su püskürtme özellikli bir su kabıyla su damlacıklarını kağıt havludan ekrana fazla sızmayacak şekilde püskürterek 4 saat boyunca beklettim ve bu süre sonunda ince uçlu bir bıçakla mat kaplamanın ucundan parmağımla çekebileceğim kadar kaldırdım. Daha sonra çok yavaş bir şekilde kısım kısım kaplamayı çekerek sökme işlemini bitirdim.

Uyarı! Bu fazlasıyla riskli bir işlemdir; monitörünüze zarar verme olasılığınız çok yüksek. Bu işlemi yapmanızı asla önermiyorum ve eğer yapmayı düşünüyorsanız sorumluluk tamamen size aittir ve garantiyi kesinlikle geçersiz kılacaktır.

1.webp
2.webp
3.webp
4.webp
5.webp
6.webp
7.webp
8.webp
9.webp
10.webp
11.webp

Son düzenleme:
Yeni monitörünüz hayırlı olsun bu işlem yeni ekran almışsın gibi his uyandırıyor level atlıyorsun. Aynı işlemi G61 OLED de yapmıştım ama kağıt havlu vs uygulamadım doğrudan anti-glare'i bayağı kuvvet uygulayarak çektim bu hatalı yöntem ama en hızlı o şekilde çıkardım ve çalışınca aynı rahatlamayı yaşadım :D monitörlerde mat kaplama kullanılması anlamsız geliyor.

Yeni monitörünüz hayırlı olsun bu işlem yeni ekran almışsın gibi his uyandırıyor level atlıyorsun. Aynı işlemi G61 OLED de yapmıştım ama kağıt havlu vs uygulamadım doğrudan anti-glare'i bayağı kuvvet uygulayarak çektim bu hatalı yöntem ama en hızlı o şekilde çıkardım ve çalışınca aynı rahatlamayı yaşadım :D monitörlerde mat kaplama kullanılması anlamsız geliyor.

Teşekkür ederim hocam, yaşadığım ilk his tam da sizin dediğiniz gibi oldu gerçekten :) bu olayı başından beri Reddit'teki yabancılardan takip ediyordum ve kaldırmayı uzun süredir düşünüyordum fakat bizden yapan var mı diye forumda arayınca sizi gördüm artık beklemenin anlamı yok diyerek işlemi gerçekleştirdim. Samsung bu monitörlerde gerçekten çok agresif bir kaplama kullanmış, bence o görüntüdeki kirliliğin sebebi de mat kaplamanın kendisi değil kaplamaya sürdükleri yapıştırıcı maddeden kaynaklanıyor. Samsung'un kaplamasız parlak ekran satışı için de bir seçeneği olmalı çünkü bu ızdıraba dayanmak en azından benim için çok zor.

Teşekkür ederim hocam, yaşadığım ilk his tam da sizin dediğiniz gibi oldu gerçekten :) bu olayı başından beri Reddit'teki yabancılardan takip ediyordum ve kaldırmayı uzun süredir düşünüyordum fakat bizden yapan var mı diye forumda arayınca sizi gördüm artık beklemenin anlamı yok diyerek işlemi gerçekleştirdim. Samsung bu monitörlerde gerçekten çok agresif bir kaplama kullanmış, bence o görüntüdeki kirliliğin sebebi de mat kaplamanın kendisi değil kaplamaya sürdükleri yapıştırıcı maddeden kaynaklanıyor. Samsung'un kaplamasız parlak ekran satışı için de bir seçeneği olmalı çünkü bu ızdıraba dayanmak en azından benim için çok zor.

Evet hocam bende aynı şekilde tecrübe ettim Reddit'te görüyordum ama ilkte IPS ekranıma uygulayacaktım fakat lcdlerde anti glare ile polarize kaplamalar birlikte olduğu için monitör komple bozulabiliyor ama QD-OLED'de bu çok daha güvenliydi dediğin gibi yapıştırıcıdan kaynaklı mı mat kaplama kendisi mi öyle bilmiyorum ama çok pürüzlü hissettiriyordu eskiden telefonumun ekranına jelatin takmışlardı 1 gün bile dayanamamıştım bu mat kaplama da öyle hissettiriyordu OLED de böyle kullanacağıma bozulsun demiştim :D görüntü cam gibi oluyor gerçekten. Sanırım parlak ekranlara sahip oledlerde yine bir katman var diye biliyorum ekranı temizlediklerinde çok kötü leke oluşabiliyor ama bizde o riskte kalmıyor. Samsung en başından bunu parlak seçeneği ile satışa koysaydı garanti dışı bırakmazdık monitörü :D