Konu Başlıkları Gizle
Dün ki Big Sur macerasından sonra biraz can sıkıntısı biraz da geçmiş macOS sürümlerinin günümüzde ne durumda olduklarını merak ettiğim için El Capitan kurmaya karar verdim. Özellikle El Capitan seçme sebebim kendisinin bence macOS sürümleri arasında Snow Leopard ve Mavericks sonrası en iyi ve en taş gibi sürüm olması. Gerçekten dönemi için sağlam bir sürümdü. Özellikle Yosemite faciası sonrası El Capitan o dönem ilaç gibi gelmişti. Malumunuz Yosemite ile Apple yeni bir arayüze geçiş yapmıştı. Bu yüzden Yosemite oldukça sıkıntılı bir sürümdü. El Capitan ise Yosemite'nin bu sıkıntılarını gidermek amaçlı çıkartılmıştı. Her neyse El Capitan'ı sıkıntısız bir şekilde kurdum. Kurarken Big Sur için kullandığım EFI dosyalarını kullandım hiç ellemeden. Direkt olarak kurulum ekranı geldi ve yaklaşık bir 20 dakika içerisinde - evet eski macOS sürümleri hızlı kuruluyor - kurulup açıldı. HD3000 native olarak desteklendiği için tanıtmak için ekstra bir çaba sarfetmedim.
- Sistem Özellikleri -
- Intel Core i7-2670QM
- Intel HD 3000 iGPU , GT-540M eGPU (Optimus sebebiyle çalışmıyor)
- 8 GB 4x4 DDR3 RAM
- Broadcom BCM4313 Wi-Fi ve BCM2070 BT
- Seagate Barracuda 120 SSD 250 GB (Emektar)
- BIOS Ayarlarım -
- Legacy USB Support: Enabled
- USB S3 Wake: Disabled
- UEFI Boot Support: Enabled
- AHCI Mode:Auto
- SATA 3: Enabled
- HyperThreading: Enabled
- Çalışanlar -
- HD3000 native olarak tanınıyor ve çalışıyor.
- ALC269 ses çipi çalışıyor. AppleALC.kext sayesinde tabii ki.
- USB 2.0 ve 3.0 portlarım çalışıyor. USB 3.0 port için gerekli olan kext bu sürümde desteklendiği için sıkıntısız çalışıyor.
- USB N10 çalışıyor. Kendi sürücüsünü direkt olarak kurdum, Big Sur da olduğu gibi manuel olarak kext kurmadım.
- Bluetooth çalışıyor.
- İşlemci güç yönetimi çalışıyor.
- Çalışmayanlar ve düzelttiğim şeyler -
- HD3000 için 1024 MB VRAM yaması yaptım. Çünkü anlayamadığım şekilde HD3000 512 MB VRAM kullanırken glitch yapıyor. 1024 MB VRAM ile de ara sıra oluyor ama çok olmuyor kullanımı etkileyecek kadar. 2048 MB yapmaya çalışacağım sorunu tamamen yok etmek için.
- BCM4313 hala desteklenmiyor. Mavericks kurup Lion için bir kext deneyip çalıştırmayı deneyeceğim bu kartı.
- iCloud giriş yapılamıyor ama yapmak isteyen kim zaten?

- Big Sur kadar ısınmıyor. Özel bir SSDT yaması yaptım El Capitan için. Turbo Boost nanesini bir programla kapattım aynı şekil. Boşta 49-50 derece takılıyor. Şu an bu yazıyı yazarken 55-60 arası gidiyor. Chromium açarsam aşırı yük binip 70-80 derece oluyor. Bu yüzden daha az kaynak tüketen Vivaldi'yi tercih ediyorum. Bakalım işlemci frekansını kısabilirsem kısacağım. Windows üzerinde bunu yapabilirken macOS üzerinde de yapmak için mutlaka bir yöntem olmalı.
- Batarya maalesef çalışmıyor. Bunu düzeltmek için uğraşacağım olmazsa da konu açarız burada.

- Touchpad bilerek çalıştırmıyorum. Ne zaman touchpad açılsa harici taktığım mouse sapıtıyor.
- Kullandığım EFI -
PTCore Big Sur (Son Hali) (26.07.2024).rar
drive.google.com
- İzlenimlerim -
Sonuç itibariyle El Capitan bence 2024 yılında basit işler için hala kullanılabilir durumda. Bende şaşırdım hatta El Capitan kullanılmaz falan diyordum 2-3 sene önce. Minimum Sierra kullanılır diyordum ancak işler öyle değilmiş. Biraz ne beklediğinize göre değişiyor. El Capitan için beklentim eski bile olsa modern web sitelerini açabilen bir tarayıcı kurup basit işler için kullanabilmekti. İlk başta Chromium Legacy denedim. 10.7 Lion sürümünden itibaren tüm eski sürümlerde yeni Chromium tarayıcısı desteği sağlıyor. Sağlıyor sağlamasına ama acayip derece kaynak tüketiyor. Benim işlemci biraz yük altına girince acayip derece ısındığı için Chromium Legacy işime yaramadı. Daha az kaynak tüketen Vivaldi tarayıcısını tercih ettim bu sebeple. Vivaldi 5.3 sürümü şu an El Capitan için iyi çalışıyor. Ki son sürüm 5.3 El Capitan için. El Capitan kullanacaklar Vivaldi 5.3 indirebilirler. Çok hızlı ve akıcı çalışıyor. Ayrıca az kaynak tüketimi de cabası.
Onun dışında bir de Spotify kurdum. 2022 yılında çıkan bir sürümü ama hala aktif şekilde kullanılabiliyor. Yani anlayacağınız eski sürümler bile olsa hala çalıştıkları için El Capitan 2024 yılında ofis işleri için kullanılabilir. Tabii benim her şeyden önce işlemcimin frekansını kısmanın yollarını bulmam gerek. Şöyle 2 GHz ve üstüne çıkmayacak şekilde ayarlayabilirsek güzel olacak. Her neyse dostlar bu tür başarılı kurulum konularını çok uzun tutmanın manası yok pek. El Capitan'dan memnunum şu anlık. Sierra ve üstüne çıkmayı düşünmüyorum pek. Malumunuz HD3000 Sierra ve üstünde grafik sorunları yaşatıyor. El Capitan bile yaşatıyor ama daha az rastlanıyor. Ayrıca daha sağlam ve hızlı. Bir sonra ki deneyeceğim sürüm Mavericks olacak.