Hayirli olsun simdiden hocam.
14T kamera konusunda da daha iyi bildiginizin aksine. Sadece Selfie kamerasi olarak S24 FE'nin gerisinde fakat aradaki fark yuksek degil. Iki fotograf atsam farki anlayamazsin bile. Hizli şarj konusu yanlış. Su an Oppo ve Realme telefonlar (bu iki markayi ornek gostermemin sebebi hizli şarj teknolojisinde cigir acmis olmalari.) Batarya konusunda yuksek hizli şarj teknolojisi kullanmasina ragmen Samsung'un onunde olmasi. Mesela, Realme 11 Pro, piyasadaki guncel Samsung cihazlarin %90'inden daha iyi durumda batarya omru olarak hala. Yani Samsung'un bunu yapmamasinin sebebi kullaniciyi dusunmekten cok cebine bakmasi. Baska bir olayda Apple'in telefon kutularindan şarj cihazlarini cikarttiktan sonra aynisini yapmalari gibi. Sizin cihaz Samsung Galaxy S24 FE Pro Max sanirim. S24+ bile o kadar batarya omru sunmuyor cunku. Technopat'tan baska bir arkadas ne hikmetse 4-5 saatten fazla SoC alamadigini belirtmisti.
Öncelikle, ben
S24 FE'nin kameraları 14T'den daha iyi demedim. Sadece S24 FE'nin,
fiyatına göre gayet başarılı bir kameraya sahip olduğunu belirttim.
Ben genellikle
7 ila 8 saat arasında ekran süresi alıyorum. Bu süreyi
Bluetooth,
Wi-Fi,
mobil veri,
reklam engelleyici,
konum ve
Wi-Fi araması gibi özellikler açıkken elde ediyorum. Ayrıca
adaptif parlaklık da açık şekilde kullanıyorum.
Oyun olarak yalnızca
Clash Royale oynuyorum.
İsterseniz ekran süresi verilerimi de paylaşabilirim, fikir vermesi açısından bir kanıt niteliğinde olur.
İkinci olarak, şarj konusunda da bir yanlış anlaşılma olmuş. Eğer paylaştığım
rehberimi okumuş olsaydınız, şu ifadeyi zaten görürdünüz ve bu şekilde yorum yapmazdınız diye düşünüyorum:
"Şarj desteği 25 Watt. Bu bir eksi değil bence. 7 yıl güncelleme alacak bir cihazdan bahsediyoruz. Batarya sağlığı için tercih edilmiş olabilir. Eğer bu sebepten değilse o zaman büyük bir eksidir."
Yani zaten bu durumu açıklamış ve nedenini belirtmiştim. Üstelik bu rehberi paylaştım da.
S24 FE, Selfie ve genis aci kamerasi konusunda 14T'den daha iyi fakat bu fark buyuk degil. Ancak gel gelelimki is gece cekimlerine geldiginde S24 FE, ciddi anlamda 14T'nin golgesinde kalıyor. Yani kamerasinin yeterli olmasi, yeterli degil. Bütçe icindeki en iyi kamerayi sunmak zorunda. Bu konuda da 14T en iyisi.
Öncelikle, bu telefonun
mutlaka en iyi kamerayı sunmak zorunda olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bir cihazın tek bir alanda çok iyi olması,
genel deneyimi iyi yapmaya yetmez. Bana göre önemli olan, cihazın
her yönüyle dengeli ve tutarlı bir performans sunması.
Yani ekran çok iyiyken geri kalan donanım zayıfsa ya da kamera çok iyiyken yazılım ve malzeme kalitesi kötüyse, bu benim için büyük bir eksidir.
Bu yüzden
“14T en iyi kameraya sahip olabilir” ama bu, onu
genel olarak daha iyi bir cihaz yapmaz.
Ben zaten “en iyisi değil” demedim; sadece “her şeyiyle iyi olmak, tek bir konuda çok iyi olmaktan daha iyidir” diyorum.
Islemci konusunda guclu olmasi, paralel olarak performansininda iyi olacagi anlamina getirmiyor. Exynos 2400e Nothing Phone (1) ile ayni FPS'i veriyor PUBG'de.
AnTuTu'yu baz almamalisiniz. Oldukca yanlış veriler sunan bir site. IQOO 13'un en iyi skoru sunmasi imkansiz. Hani kardesim ASUS ROG Phone'lar nerede? Hiçbir yerde goremiyorum. Performans konusunda ciddiye alinabilecek bir yer degil.
Ben sadece
kâğıt üzerindeki test verilerini paylaştım. Zaten rehberde de açıkça şöyle diyorum:
“Samsung Exynos 2400e bence başarılı bir işlemci olmuş ama hâlâ bazı yönleri eksik. Snapdragon 8 Gen 2 ile kıyaslandığında, AnTuTu'da %14 daha yüksek puan alıyor. Gencbenk6'da tek çekirdekte %5, çok çekirdekte %21 daha iyi sonuç veriyor. Ancak testler her şey demek değil. Gerçek kullanımda Snapdragon 8 Gen 2 kadar stabil değil.”
Örneğin Genshin Impact'te, 8 Gen 2 geçen yıl hatırladığım kadarıyla Ultra ayarlarda sabit 60 FPS verebiliyordu.
Exynos 2400e ise aynı koşullarda FPS düşüşleriyle birlikte 30 FPS'ye kadar düşebiliyor.
Ben bu verileri sadece karşılaştırma amaçlı paylaştım ve detayları da zaten aşağıya eklediğim
rehberde mevcut.
Hepsini tek tek buraya yazmam mümkün değil. Bu yüzden rehberi paylaşma gereği duydum.
Fiyat olarak 256 GB versiyonlarini kiyaslarsak fark yok aynilar. Sadece 14T, 4 GB fazla RAM'le geliyor. Yurt disi fiyatlarina baktim. Amazon'da da 500 Euro su an S24 FE. 14T ise 485 dolar. Yurt disinda da fark yok. Bu konuda esitler.
Karşılaştırmaları yaparken Almanya'daki
Saturn mağazasının fiyatlarını baz alıyorum. Daha önce oraya gittiğim için, bilmiyorum, sanırım alışkanlık oldu.
Elbette farklı mağazalarda farklı fiyatlar olabilir ama ben genelde hep oradan bakıyorum.
Türkiye'deki
Teknosa neyse, Almanya'da da
Saturn onun karşılığı gibi düşünebilirsiniz.
ancak ben yine de 14T gibi bir cihazı almazdım.
Bana göre bu marka gerçekten
berbat bir firma. Nasıl olur da bir şirket, kendi yaptığı telefonun
kendi uygulamalarına reklam koyar, anlam veremiyorum. Üstelik bu uygulamalar zaten düzgün çalışmıyor. Telefonun neredeyse her yeri reklamla dolu. Abartmıyorum,
arayüzde dolaşırken bile reklam çıkacak sanıyorsunuz.
Bu benim için gerçekten çok büyük bir eksi.
En basit örnekle; telefonuma bir film indirip internetim yokken izlemek istiyordum.
İleri-geri alırken bile reklam çıkıyor, saçma sapan uygulamalara atıyordu.
Açıkçası bu markaya biraz da kişisel olarak
tepkiliyim.
Malzeme kalitesi de benim gözümde çok kötü.
Özellikle köşeleri... Ne tür plastik kullanmışlar bilmiyorum ama
dokununca içe göçüyor gibi oluyor, "tık tık" diye garip sesler geliyor. Bunu hem Redmi serisinde hem Xiaomi'de yaşadım.
Almam, aldırmam.
Yazılım konusunda da durum pek farklı değil.
Hypros yazılım kullanan arkadaşlarım var – yaşadığım şehir doğuda bir şehir olduğu için burada birçok kişi
kaçak Xiaomi telefonlar kullanıyor.
Ve hepsi yazılımda
bug olduğunu söylüyor.
Ben de bir dönem Xiaomi kullandım ama Hypros değil.
Yine de memnun kalmamıştım.
Bir diğer detay: 14T gibi bir cihaz yapıyorlar ama
USB 2.0 koyuyorlar!
Yani bir-iki noktaya abanıp diğer yönleri tamamen boşlamak bana göre bir cihazı “genel olarak iyi” yapmıyor.
S24 FE belki hiçbir alanda en iyisi değil ama
her alanda iyi.
Bu arada şunu da ekleyeyim:
hoparlör konusunda Xiaomi'yi daha başarılı bulmuştum.
S24 FE'nin hoparlörü bana biraz dandik geldi.
Ama şunu da yanlış anlamasın kimse; ben S24 FE'yi “Pro Max” sınıfı bir cihaz olarak görmüyorum.
Sadece çok iyi, dengeli ve kaliteli bir cihaz olduğunu düşünüyorum.
Zaten sizin önerinizle almıştım.