Samsung S24 FE vs Xiaomi 14T

Bütçe
26.000 TL
Mesela ben S24FE'yi 14T'ye göre daha çok seviyorum kamerasını. Yani daha canlı çekiyor.
O zaman sana bir soru. Hangisi daha canli duruyor bu ikisi arasindan?
1748354256481.webp

1748354286892.webp

13T'ye sahibim cihaz donanım olarak iyi olmasına rağmen yazılımsal olarak kötü saçma sapan hatalar olabiliyor. Stabilite ve yazılım desteğinde S24 FE daha iyi ama şarj süresi ve hızlı şarj olma süresi çok iyi. YD alacaksınız öneririm TR modellerine bence para vermeye gerek yok farkına gidip 14T Pro falan bakarsınız.
@Simon 13T'de mesela son yazılım güncellemesi sonrası 120 FPS ayarını açmama rağmen 60'ı geçmiyor saçma şekilde. 10T kullanırken böyle bir problemim yoktu Coc'u bile 120 FPS alamadım çünkü kiliti açmıyor ama ilk aldığımda sorun yoktu yazılımsal bir problem galiba 14T'de belki aynı sorun vardır.

Ama o fotoğrafta büyük ihtimal gece modu açılmamış. Manuel olarak.

14T abartılı gibi gözüküyor biraz.
Aslinda incelemelere gore 14T, duz S24'den bile iyi fotograflar cekiyor gece modunda. Exynos'lu Samsunglar gece kamerasi konusunda pek basarili degil. Hem S24 FE hem de 14T de gece modu acik. Main kamerayla cekildi ayar yapilmadan.

13T'ye sahibim cihaz donanım olarak iyi olmasına rağmen yazılımsal olarak kötü saçma sapan hatalar olabiliyor. Stabilite ve yazılım desteğinde S24 FE daha iyi ama şarj süresi ve hızlı şarj olma süresi çok iyi. YD alacaksınız öneririm TR modellerine bence para vermeye gerek yok farkına gidip 14T Pro falan bakarsınız.
@Simon 13T'de mesela son yazılım güncellemesi sonrası 120 FPS ayarını açmama rağmen 60'ı geçmiyor saçma şekilde. 10T kullanırken böyle bir problemim yoktu Coc'u bile 120 FPS alamadım çünkü kiliti açmıyor ama ilk aldığımda sorun yoktu yazılımsal bir problem galiba 14T'de belki aynı sorun vardır.
13T, CPU'nun performansının buyuk oranini koruyor. Xiaomi 14T, 13T'deki 8200 Ultra'nın bir ust modeli olan MediaTek 8300 Ultra yonga setine sahip. Ayrıca geliştirilmiş bir GPU da var, Mali-G610-MC5 yerine Mali-G615-MC6 sahip.
14T'nin performansı Xiaomi 13T Pro'nun performansına yakindir. 14T'de bu sorunu hic duymadim. 13T yerine biraz daha para verip S23 aliniyordu. Ben oyle yaptim hatta su an bunu S23'den yaziyorum.

Son düzenleme:
Aslinda incelemelere gore 14T, duz S24'den bile iyi fotograflar cekiyor gece modunda. Exynos'lu Samsunglar gece kamerasi konusunda pek basarili degil. Hem S24 FE hem de 14T de gece modu acik. Main kamerayla cekildi ayar yapilmadan.

13T, CPU'nun performansının buyuk oranini koruyor. Xiaomi 14T, 13T'deki 8200 Ultra'nın bir ust modeli olan MediaTek 8300 Ultra yonga setine sahip. Ayrıca geliştirilmiş bir GPU da var, Mali-G610-MC5 yerine Mali-G615-MC6 sahip.
14T'nin performansı Xiaomi 13T Pro'nun performansına yakindir. 14T'de bu sorunu hic duymadim. 13T yerine biraz daha para verip S23 aliniyordu. Ben oyle yaptim hatta su an bunu S23'den yaziyorum.
Yurtdışı cihaz aldım hocam ben Ağustos ayında YD iPhone 16 Pro alıp çift cihaz kullanacağım büyük ihtimalle. TR cihaz almadım çünkü pahalı biraz taksit avantajları da yok...

S24 FE. Neden mi S24 FE?:
Performans:
14T, Dimensty 8300 ile çok da güçlü bir cihaz değil. Kas gücü ölçümü için yapılabilecek en basit ve elimizdeki en net verilerden biri olarak CPU'da Geekbench 6, GPU'da da 3DMark testlerinde S24 FE %50 daha güçlü. S24 FE'nin bu konuda tek eksisi her oyunda düzgün optimize edilmemiş olması. PUBG 90 FPS vermesi buna örnek olabilir ama 14T'de 90 veriyor maksimum zaten.
Kamera:
S24 FE hem genel toplamda kamera olarak daha önde. Özellikle video kabiliyeti olarak 14T'den çok daha iyi. 14T değil, abisi 14T Pro'nun şu ön kamera performansı yeterli açıklamayı yapar bence:

12:19'da ön kamerayla çekilen videoya bakın. Video bayrak gibi dalgalanıyor. S24 FE'nin ön kamerası, özellikle video performansı bundan çok daha iyi.
Pil:
Belki tek yenileceği nokta. Hızlı şarjın adı var kendi yok, Pil kapasitesi de daha düşük. Yine de 1 günü rahat çıkartır.
Ekran:
Parlaklık olarak yakınlar, PPI olarak 14T daha yoğun, dayanım olarak S24 FE'de kullanılan cam daha iyi, ikisi de net temiz ekranlar. Çok bir şey demeye gerek yok.
Tasarım, malzeme:
S24 FE alüminyum, 14T plastik. Yeterli. Tasarım göreceli.
S24 FE 7 sene güncelleme alacak, kablosuz şarjı var, USB 3.2 girişi var. 14T'nin 12 GB RAM'i var. Bunlar da ufak detaylar.

Ikinizde de S24 FE var. Onceki mesajlardan biliyorum. Sizce S24 FE neden 14T'den daha iyi?
14T, sadece ekran bakımından S24 FE'nin biraz önüne geçebiliyor. Onun dışında, S24 FE’yi bırakıp 14T'yi tercih edecek kadar fark yaratan bir yönü yok. Evet, şarj hızında 67W’a karşı 25W gibi bir fark var; ancak ben Samsung’un bunu bataryayı korumak adına bilinçli olarak sınırladığını düşünüyorum. Zaten yaklaşık 1 saatte tam şarj oluyor ve yeni gelen güncellemeyle birlikte bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Ekran süresi ise 7–8 saati buluyor. Bu konuda bir rehber hazırlamıştım, isteyenler için aşağıya bırakırım.

Kamera konusunda da ciddi bir fark görmüyorum. Eğer ultra kaliteli çekimler yapmak istiyorsanız, zaten profesyonel bir kamera tercih etmek daha mantıklı olur. Telefon kamerası için S24 FE gayet başarılı.

İşlemci tarafında da iki cihaz güçlü. S24 FE’deki Exynos 2400E işlemcisinden gayet memnunum; ısınma sorunu yaşamıyorum. Ayrıca, bu modelde ilk kez Face (Fan Edition) serisinde buharlı soğutma sistemi kullanılmış. Antutu puanı olarak S24 FE, 1.788.000 ile 14T’nin 1.359.000 puanına fark atıyor. Her ikisi de UFS 4.0 depolama kullanıyor.

Gelelim yazılıma… Xiaomi’nin yazılımı bana göre berbat. Hem Redmi, hem Xiaomi, hem de Samsung kullandım. Şu anda Samsung kullanıyorum. Xiaomi, kendi uygulamalarına reklam koyan bir firma. Düşünsenize, 30.000 TL veriyorsunuz ama telefonun içinde reklamlarla uğraşıyorsunuz. Üstelik bu reklamlar kolayca kapatılamıyor. Video izlerken sürekli saçma sapan uygulamalara atıyordu ve kapatamıyordum. Gerçekten midemi bulandırmıştı.

Buna karşılık One UI arayüzü bence Androidin en iyisi. Honor'u da denedim, ama One UI bambaşka bir seviyede. 7 yıl güncelleme desteği sunuyor. Xiaomi tarafında güncelleme desteği genelde 4–5 yıl civarında. Evet, 8 GB RAM’in 7 yıl boyunca yeterli gelmesi çok olası değil ama oyun oynamayan biri için bu pek de büyük bir sorun oluşturmaz diye düşünüyorum.

Ayrıca Galaxy AI’dan bahsetmemek olmaz. Gerçekten büyük bir nimet. Anlık çeviri, sesli çeviri, özet çıkarma, fotoğraf tamamlama gibi özellikler çok işlevsel.

Tasarım ve malzeme kalitesine gelirsek, burada da fark hissediliyor. 14T'nin gövdesi plastik; sadece cam görünümlü. S24 FE’de ise gerçek cam arka yüzey ve alüminyum çerçeve kullanılmış. 14T'nin ise çerçevesi metal görünümlü plastik. Yani dış görünüş olarak da kalite farkı belirgin.

Fiyat açısından da S24 FE avantajlı. Türkiye’deki versiyonu 23.000–24.000 TL arasında satılıyor. Bunu güncel kura böldüğümüzde, yaklaşık 500 Euro gibi bir fiyata denk geliyor. Yurt dışı satış fiyatı ise 700–750 Euro. Türkiye’nin yüksek vergilerine rağmen böyle bir fiyatlandırma görmek, Samsung’un yerel fiyat politikası açısından mükemmel.

Özetle:
Ben Xiaomi 14T’yi tercih etmezdim, başkasına da önermezdim. Yazılımı zayıf, malzeme kalitesi düşük. Sadece birkaç yönü iyi olsa da genel deneyim açısından S24 FE çok daha dengeli ve güçlü bir cihaz.

Yurtdışı cihaz aldım hocam ben Ağustos ayında YD iPhone 16 Pro alıp çift cihaz kullanacağım büyük ihtimalle. TR cihaz almadım çünkü pahalı biraz taksit avantajları da yok...
Hayirli olsun simdiden hocam.

14T, sadece ekran bakımından S24 FE'nin biraz önüne geçebiliyor. Onun dışında, S24 FE’yi bırakıp 14T'yi tercih edecek kadar fark yaratan bir yönü yok. Evet, şarj hızında 67W’a karşı 25W gibi bir fark var; ancak ben Samsung’un bunu bataryayı korumak adına bilinçli olarak sınırladığını düşünüyorum. Zaten yaklaşık 1 saatte tam şarj oluyor ve yeni gelen güncellemeyle birlikte bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Ekran süresi ise 7–8 saati buluyor. Bu konuda bir rehber hazırlamıştım, isteyenler için aşağıya bırakırım.
14T kamera konusunda da daha iyi bildiginizin aksine. Sadece Selfie kamerasi olarak S24 FE'nin gerisinde fakat aradaki fark yuksek degil. Iki fotograf atsam farki anlayamazsin bile. Hizli sarj konusu yanlis. Su an Oppo ve realme telefonlar (bu iki markayi ornek gostermemin sebebi hizli sarj teknolojisinde cigir acmis olmalari.) Batarya konusunda yuksek hizli sarj teknolojisi kullanmasina ragmen Samsung'un onunde olmasi. Mesela, realme 11 Pro, piyasadaki guncel Samsung cihazlarin %90'inden daha iyi durumda batarya omru olarak hala. Yani Samsung'un bunu yapmamasinin sebebi kullaniciyi dusunmekten cok cebine bakmasi. Baska bir olayda Apple'in telefon kutularindan sarj cihazlarini cikarttiktan sonra aynisini yapmalari gibi. Sizin cihaz Samsung Galaxy S24 FE Pro Max sanirim. S24+ bile o kadar batarya omru sunmuyor cunku. Technopattan baska bir arkadas ne hikmetse 4-5 saatten fazla SoC alamadigini belirtmisti.
Kamera konusunda da ciddi bir fark görmüyorum. Eğer ultra kaliteli çekimler yapmak istiyorsanız, zaten profesyonel bir kamera tercih etmek daha mantıklı olur. Telefon kamerası için S24 FE gayet başarılı.
S24 FE, Selfie ve genis aci kamerasi konusunda 14T'den daha iyi fakat bu fark buyuk degil. Ancak gel gelelimki is gece cekimlerine geldiginde S24 FE, ciddi anlamda 14T'nin golgesinde kaliyor. Yani kamerasinin yeterli olmasi, yeterli degil. Butce icindeki en iyi kamerayi sunmak zorunda. Bu konuda da 14T en iyisi.

İşlemci tarafında da iki cihaz güçlü. S24 FE’deki Exynos 2400E işlemcisinden gayet memnunum; ısınma sorunu yaşamıyorum. Ayrıca, bu modelde ilk kez Face (Fan Edition) serisinde buharlı soğutma sistemi kullanılmış. Antutu puanı olarak S24 FE, 1.788.000 ile 14T’nin 1.359.000 puanına fark atıyor. Her ikisi de UFS 4.0 depolama kullanıyor.
Islemci konusunda guclu olmasi, paralel olarak performansininda iyi olacagi anlamina getirmiyor. Exynos 2400e Nothing Phone (1) ile ayni FPS'i veriyor PUBG'de. :D Antutu'yu baz almamalisiniz. Oldukca yanlis veriler sunan bir site. IQOO 13'un en iyi skoru sunmasi imkansiz. Hani kardesim ASUS ROG Phone'lar nerede? Hicbir yerde goremiyorum. Performans konusunda ciddiye alinabilecek bir yer degil.

Buna karşılık One UI arayüzü bence Androidin en iyisi. Honor'u da denedim, ama One UI bambaşka bir seviyede. 7 yıl güncelleme desteği sunuyor. Xiaomi tarafında güncelleme desteği genelde 4–5 yıl civarında. Evet, 8 GB RAM’in 7 yıl boyunca yeterli gelmesi çok olası değil ama oyun oynamayan biri için bu pek de büyük bir sorun oluşturmaz diye düşünüyorum.
OriginOS daha iyi. Fakat Globalde yok. Sadece Cinde mevcut. Globalde en Android yazilimi One UI. Buna katiliyorum.

Ayrıca Galaxy AI’dan bahsetmemek olmaz. Gerçekten büyük bir nimet. Anlık çeviri, sesli çeviri, özet çıkarma, fotoğraf tamamlama gibi özellikler çok işlevsel.
AI ve akilli ozellik konusunda Xiaomi'de yok gibi bir sey. Bu konuda dogru. Samsung daha avantajli.

Tasarım ve malzeme kalitesine gelirsek, burada da fark hissediliyor. 14T'nin gövdesi plastik; sadece cam görünümlü. S24 FE’de ise gerçek cam arka yüzey ve alüminyum çerçeve kullanılmış. 14T'nin ise çerçevesi metal görünümlü plastik. Yani dış görünüş olarak da kalite farkı belirgin.
Tasarim zevki oznel fakat malzeme kalitesi olarak S24 FE daha ustun yine. Ayrica kamera ciktisi olarakta S24 FE'nin tasarimi daha premium duruyor. Tabii burada bu dis gorunus tartisilir. Tasarim isteyenler genelde iPhone aliyorlar cunku.

Fiyat açısından da S24 FE avantajlı. Türkiye’deki versiyonu 23.000–24.000 TL arasında satılıyor. Bunu güncel kura böldüğümüzde, yaklaşık 500 Euro gibi bir fiyata denk geliyor. Yurt dışı satış fiyatı ise 700–750 Euro. Türkiye’nin yüksek vergilerine rağmen böyle bir fiyatlandırma görmek, Samsung’un yerel fiyat politikası açısından mükemmel.
Fiyat olarak 256 GB versiyonlarini kiyaslarsak fark yok aynilar. Sadece 14T, 4 GB fazla RAM'le geliyor. Yurt disi fiyatlarina baktim. Amazonda da 500 Euro su an S24 FE. 14T ise 485 dolar. Yurt disinda da fark yok. Bu konuda esitler.

Özetle:
Ben Xiaomi 14T’yi tercih etmezdim, başkasına da önermezdim. Yazılımı zayıf, malzeme kalitesi düşük. Sadece birkaç yönü iyi olsa da genel deneyim açısından S24 FE çok daha dengeli ve güçlü bir cihaz.
Ozetle:
Ben Samsung Galaxy S24 FE'yi tercih etmezdim, baskasina da onermezdim. Kamerasi gece cekimlerinde zayif, paneli daha kotu. Sadece bazi konularda daha iyi oldugunu dusunuyorum. S24 FE dengeli bir cihaz degil. Kimisinde 4 saat SoC verirken, kimisinde sizin gibi 6 saat ustu SoC Veriyor. S24 FE'nin guclu olmasi pek bir seyi ifade etmiyor. Daha once dedigim gibi; PUBG'de Nothing Phone (1) (12 bin TL) ile ayni FPS'i veriyor.

Son düzenleme:
Geri
Yukarı Alt