mais

Uzman
Herkese iyi günler. Sistemimde bulunan Lian Li fanları aylardır hepsi SATA ile toplanmış şekilde kullanıyorum. Anakartimda bir sürü boş SYS fan olmasına rağmen en başta toplarken bu şekilde toplanmıştı. Bugün 1 tanesini çıkarıp anakarta bağladım. Ardından bilgisayari çalıştırınca o çıkardığım 3'lu grup pirpir yapmaya başladı ve dönmuyordu. Korkup direkt sistemi kapattım. Şu an yeniden SATA'ya takıp çalıştırabilirim ama neden böyle oldu? Sebebini bilen var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Şöyle SATA PSU'ya takılı. 7 fan PSU'dan güç alacak şekilde takılıydi. 3'lu grubu çıkardım ve anakarta taktim. Çalıştırınca sanki yeterli güç yokmuş gibi dönmedi ve pırpır yaptı.

Fanı tekrar SATA'ya tak ve anakart üzerinden doğrudan güç verme. Eğer anakarttan kontrol etmek istiyorsan SATA ile besleyip anakart fan başlığına fan Hub'un RPM kablosunu bağla anakarta direkt bağlama işine güven olmaz.

Fanı tekrar SATA'ya tak ve anakart üzerinden doğrudan güç verme. Eğer anakarttan kontrol etmek istiyorsan SATA ile besleyip anakart fan başlığına fan Hub'un RPM kablosunu bağla anakarta direkt bağlama işine güven olmaz.

Kral şimdi şöyle. PSU'dan çıkan SATA'ya bağlıydi. 7 fan 3-3-1 şeklinde toplamda 3 ayrı kablo var elimde. 1 tane 3'lu grubu aldim ve anakart üzerinde SYS fan kısmına taktım. SYS fan kısmına taktiğim fanlar da dönmeme ve RGB'nin gidip gelmesi problemini yaşadım.

Kral şimdi şöyle. PSU'dan çıkan SATA'ya bağlıydi. 7 fan 3-3-1 şeklinde toplamda 3 ayrı kablo var elimde. 1 tane 3'lu grubu aldim ve anakart üzerinde SYS fan kısmına taktım. SYS fan kısmına taktiğim fanlar da dönmeme ve RGB'nin gidip gelmesi problemini yaşadım.

Bana sorarsan sağlıklısı şu SATA güçten besle, anakarta hiçbir şekilde fan grubunu bağlama. RGB de aynı şekilde SATA güç veya fan hub üzerinden çalışsın. Anakart sadece kontrol sinyali için kullanılabilir ama fanları beslemeye kalkma derim ben.
Sana kalmış gerisi en sağlıklısı bana göre bu.

Bana sorarsan sağlıklısı şu SATA güçten besle, anakarta hiçbir şekilde fan grubunu bağlama. RGB de aynı şekilde SATA güç veya fan hub üzerinden çalışsın. Anakart sadece kontrol sinyali için kullanılabilir ama fanları beslemeye kalkma derim ben.
Şuanda geri sataya taktım ve çalışıyor. Çok şükür rgbler vs ölmemiş. Tekli egzoz fanina yeterli güç gitmediği için rengi soluk( ben öyle düşünüyorum). O yüzden böyle bir şeye kalkistim. Mecbur böyle kullanmaya devam. Anlamadm ztn neden olduğunu

İşte ben de dedim ki 3 tane fanı birden tek bir SYS portuna bağlarsan yeterli enerji verememiştir SYS portu.
Haa tamam ben yanlış anlamisim. Lian linin geçmeli fanları var yani mecbur 3 u tek kablodan kontrol ediliyor. Ozaman ben ztn sata kullanmaktan başka çarem yok. Ya da tekli egzoz olanı ayrı takabilirim. Onu denerim sonra. Teşekkürler

Bir şey daha sorucam. Sata kablosundaki fan çoklayıcı dan 1 tanesi boş olsa. Yani o 2 pinli yuvalardan 1 tanesini boş bıraksam. Anakarta vs değerse zarar verir mi? Sonuçta oraya hâlâ güç gelicek

Son düzenleme:
Şu anda geri SATA'ya taktım ve çalışıyor. Çok şükür RGB'ler vs ölmemiş. Tekli egzoz fanina yeterli güç gitmediği için rengi soluk( ben öyle düşünüyorum). O yüzden böyle bir şeye kalkistim. Mecbur böyle kullanmaya devam. Anlamadm zaten neden olduğunu.

Haa tamam ben yanlış anlamisim. Lian Li'nin geçmeli fanları var yani mecbur 3'u tek kablodan kontrol ediliyor. O zaman ben zaten SATA kullanmaktan başka çarem yok. Ya da tekli egzoz olanı ayrı takabilirim. Onu denerim sonra. Teşekkürler.

Bir şey daha soracağım. SATA kablosundaki fan çoklayıcıdan 1 tanesi boş olsa. Yani o 2 pinli yuvalardan 1 tanesini boş bıraksam. Anakarta vs değerse zarar verir mi? Sonuçta oraya hâlâ güç gelecek.

Hayır zarar vermez. SATA fan çoklayıcısında boş bıraktığın fan başlığı sadece kullanılmıyor olur, gerisi normal çalışır. Anakarta ya da sisteme herhangi bir olumsuz etkisi yok. Güç yine diğer fanlara düzgün şekilde dağıtılır, boş yuva elektriği çekmez.
Sadece dikkat etmen gereken, fan çoklayıcıya taktığın toplam amperin çoklayıcının ve güç kaynağının kapasitesini aşmaması. Boş bırakmak bunu etkilemez.

Şuanda geri sataya taktım ve çalışıyor. Çok şükür rgbler vs ölmemiş. Tekli egzoz fanina yeterli güç gitmediği için rengi soluk( ben öyle düşünüyorum). O yüzden böyle bir şeye kalkistim. Mecbur böyle kullanmaya devam. Anlamadm ztn neden olduğunu

Haa tamam ben yanlış anlamisim. Lian linin geçmeli fanları var yani mecbur 3 u tek kablodan kontrol ediliyor. Ozaman ben ztn sata kullanmaktan başka çarem yok. Ya da tekli egzoz olanı ayrı takabilirim. Onu denerim sonra. Teşekkürler

Bir şey daha sorucam. Sata kablosundaki fan çoklayıcı dan 1 tanesi boş olsa. Yani o 2 pinli yuvalardan 1 tanesini boş bıraksam. Anakarta vs değerse zarar verir mi? Sonuçta oraya hâlâ güç gelicek
Tekli olanı takiyim dedim bu seferde toplam 4 fan takılı olduğu için problem oldu. Her neyse mecbur satadan devam