ney69

Başarılı
Arkadaşlar G.Skill Trident-Z F4-3000C14D-32gtz RAM kiti 4 senedir GB Aorus Master X570 ve R9 3950X ikilisi ile kullanıyordum.

Geçen yaz DDR5 14600KF sisteme geçtim.

RAM'leri de başka bir yerde satışa koydum bir arkadaşa birkaç parça ile sattım.

Diğer parçaların testinde sıkıntı olmamış fakat RAM'ler Memtest'i bitirememiş. RAM'leri geri aldım hâliyle.

Kafama takıldı. Satılığa çıkarttığım anakart ve işlemciyi geri çektim başladım testlere, bende de Memtest'i bitiremedi. Sonrasında G.Skill ile yazıştım garantiden ne yaparız diye Tayland'a gönder diyerek RMA açtılar ama astarı yüzünden pahalıya gelecek diye göndermedim.

Ne yapayım diye düşünürken birazdan söyleyeceğim sonuçlar yüzünden gittim Ripjaws F4-3200C16D-32gvk 32 GB kit aldım. Anakarta takıp test ettim ve Memtest'i bitirdiler.

Trident-Z'leri takıp test yaptım yine bitiremediler.

Aklıma o kadar çok tuhaf fikir geldi ki sinirden en sonuncusunu denedim.

İki RAM'i de anakarta taktım. 3000 MHz'e elle ayarladım başladım P95 smal ffts AVX kapalı teste ve neredeyse 12 saati hatasız geçtiler. Sonrasında aklıma gelen diğer fikirlerden OC kısmına geçtim, 40.5 çarpanlar PBO kapalı 1.206v ile OC ile P95 gene 12 saati hatasız geçti.

Memtest'i geçemeyen RAM'in P95'te hata vermemesine bilgim yetmedi.

Buna benzer bir durumla karşılaşan oldu mu ya da nedir durum? Yorumlarınızı bekliyorum.

Ürünler gerçekten sorunlu ise ve ramlerin faturası var ise G.Skill'e göndermene gerek yok. Ürünler ömür boyu garantili eğer faturan var ise Vektron'u ara ve detaya girmeden basit bir şekilde ramlerinin bozuk olduğunu ve garanti dahilinde işlem yapılmasını istediğini söyle. Sizden seri numarası isteyecekler ürünün onlara ait olup olmadığını görebilmek için, iki ürününde üzerinde seri numarasını deneyin çünkü onlarda bir tanesi kayıtlı tabi eğer kit olarak aldıysanız. Ürün çok eskiyse, size ürünün Penta çıkışlı olduğunu söyleyip Penta ile iletişime geçmenizi isteyecekler eğer değilse ve ürün orjinal ise ürünün değişimi için yardımcı olacaklardır.

Ürün sorun tespiti için önerilerim ise şu şekilde olacak.
Ramlerinizi memtest yapmadan önce bios'u varsayılan ayarlara sıfırlayın. Önce xmp/expo'suz sonra xmp/expo açık şekilde yapmanızı tavsiye ederim.
Bu iki şekilde sorun çıkmıyorsa çok yüksek ihtimal ram sorunsuz ve bios'unuzda yaptığınız hız aşırtma ve benzeri ayarlar ramin sorun çıkarmasını sağlıyor. Sorun çıkıyorsada yanıtımın başında belirttiğim yönergeleri izleyip ramlerin değişimini sağlayabilirsiniz.

Bu arada düşük ihtimal ama rami sattığınız kişinin sağlam rami alıp size bozuk ram vermiş olma olasılığı var. Temkinli olun ve sattığınız ürünlerin seri numaralarını satış öncesi resmedin.

Selam, birebir aynı durumu yaşadım diyemem ama biraz akıl yürütmeyi denedim.

Memtest RAM modüllerini doğrudan adresleme yaparak test ediyor, haliyle odağı tam olarak RAM. RAM üzerindeki tüm adresleri yazar ve okur, bu sırada hata kontrolü yapar. Prime95 ise CPU'nun bellek denetleyicisini (IMC) ve genel işlem gücünü test eder. Küçük FFT'lerde ağırlıklı olarak CPU streslenirken, Large FFT ve Blend testlerinde bellek kontrol edilir, ancak Memtest86 kadar doğrudan RAM modüllerini hedef almaz diye biliyorum. Bundan ötürü tespit edememiş olabiliriz.

Ürünler gerçekten sorunlu ise ve RAM'lerin faturası var ise G.Skill'e göndermene gerek yok. Ürünler ömür boyu garantili eğer faturan var ise Vektron'u ara ve detaya girmeden basit bir şekilde RAM'lerin'in bozuk olduğunu ve garanti dahilinde işlem yapılmasını istediğini söyle. Sizden seri numarası isteyecekler ürünün onlara ait olup olmadığını görebilmek için, iki ürününde üzerinde seri numarasını deneyin çünkü onlarda bir tanesi kayıtlı tabii eğer kit olarak aldıysanız. Ürün çok eskiyse, size ürünün penta çıkışlı olduğunu söyleyip penta ile iletişime geçmenizi isteyecekler eğer değilse ve ürün orijinal ise ürünün değişimi için yardımcı olacaklardır.

Ürün sorun tespiti için önerilerim ise şu şekilde olacak.
Ramlerinizi Memtest yapmadan önce BIOS'u varsayılan ayarlara sıfırlayın. Önce xmp/expo'suz sonra xmp/expo açık şekilde yapmanızı tavsiye ederim.
Bu iki şekilde sorun çıkmıyorsa çok yüksek ihtimal RAM sorunsuz ve BIOS'unuzda yaptığınız hız aşırtma ve benzeri ayarlar RAM'in sorun çıkarmasını sağlıyor. Sorun çıkıyorsada yanıtımın başında belirttiğim yönergeleri izleyip RAM'lerin değişimini sağlayabilirsiniz.

Bu arada düşük ihtimal ama RAM'i sattığınız kişinin sağlam RAM'i alıp size bozuk RAM vermiş olma olasılığı var. Temkinli olun ve sattığınız ürünlerin seri numaralarını satış öncesi resmedin.

Teşekkürler, testleri BIOS sıfırlayıp tekralayacağım. Hatalar tekrarlarsa vektron ile iletişme geçip şansımı denerim. Diğer seçenek aklıma gelmemişti hiç, test bitsin bendeki resimlerle karşılaştıracağım, hayırlısı.

@16344
Arkadaşlar, iyi Pazarlar.
Memtest ile sırayla, Defautl BIOS 2133 Mhz, Elle 3000 Mhz, XMP Profil 1 3000 Mhz, meraktan elle 3200 Mhz, elle 3400 Mhz, elle 3466 Mhz testlerini yaptım. XMP hariç hepsi geçti. Şimdi de yeni aldığımı belirttiğim "Ripjaws" ile birlikte sırayla elle 3200 vve 3400 Mhz testi yapacağım.
XMP profiller de sıkıntı çıkabildiğini hatırlıyorum, alalı 5 sene olmuş faturayı buldum. XMP yüzünden göndereyim mi yoksa gittiği yere kadar deyip kullanayım mı?

Son düzenleme: