burakceyy05
Gelişen
Herkese selamlar,
Bir süredir çözemediğim ve artık çok canımı sıkan bir Secure Boot / Multi-Boot sorunu yaşıyorum. Durumu en başından beri yaşadığım olay akışıyla anlatacağım.
Sistem Özelliklerim ve Disk Düzenim:
Yaşadığım Süreç ve Sorunun Ortaya Çıkışı:
Şu Anki Durum ve İstediğim Şey:
Şu an bilgisayarımda 3 işletim sistemi de (Windows 11, EndeavourOS, macOS Sonoma) duruyor ve çalışıyor. Ancak Secure Boot kapalı olduğu için Windows tarafında Secure Boot isteyen oyunları (Valorant/Vanguard vb.) oynayamıyorum ve bu durumdan çok sıkıldım.
Sistemlerimin hiçbirini silmek istemiyorum. Tüm işletim sistemlerim yerinde kalacak şekilde, Windows'un yeniden Secure Boot açıkken sorunsuz boot edebilmesini nasıl sağlarım? BIOS'taki bu sbctl kalıntısını veya Windows EFI'sindeki imza sorununu nasıl aşabilirim?
Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler!
Bir süredir çözemediğim ve artık çok canımı sıkan bir Secure Boot / Multi-Boot sorunu yaşıyorum. Durumu en başından beri yaşadığım olay akışıyla anlatacağım.
Sistem Özelliklerim ve Disk Düzenim:
- Cihaz: ASUS TUF Gaming FX506LHB Laptop
- Donanım: Intel Core i5, GTX 1650, Intel AX210 Wi-Fi Kartı, 8+8 RAM
- 512 GB NVMe SSD: Orijinal OEM Windows 11 kurulu.
- 1 TB NVMe SSD: İki parçaya bölünmüş durumda: 750 GB NTFS (Oyun/Depolama) + 150 GB Ext4 (EndeavourOS Linux + rEFInd Boot Manager + GRUB)
- 256 GB SATA SSD: macOS Sonoma 14 (Hackintosh) kurulu.
Yaşadığım Süreç ve Sorunun Ortaya Çıkışı:
- Windows 11 kullanırken depolama yetmediği için 1 TB NVMe SSD aldım. Sonra Linux'a merak salıp bu 1 TB SSD'den 150 GB yer ayırarak EndeavourOS kurdum. EFI, swap ve rEFInd boot manager bu diskte yer alıyor.
- Windows tarafında Secure Boot isteyen oyunları oynamak için sürekli BIOS'a gir-çık yapmak zor geldiği için araştırma yaptım ve Linux'ta sbctl adında bir Secure Boot aracı buldum. Kendi oluşturduğum anahtarları yazdırdım, hem Windows hem Linux hem de rEFInd sorunsuz çalıştı.
- Ancak bir süre sonra Linux tarafında bir hata aldım ve terminalde bilmediğim bazı komutları çalıştırınca Linux kernelini sildim. Sonrasında chroot ile sisteme girip kerneli yeniden yükleyerek sorunu çözdüm.
- Bu süreçte sbctl aracına sinirlendiğim için terminalden sudo pacman -rns sbctl komutuyla aracı sildim. Ardından BIOS'a girip Secure Boot anahtarlarını fabrika ayarlarına (Factory Keys) döndürdüm.
- İşte kırılma noktası burada oldu: Bu işlemden sonra Secure Boot açıkken Windows hiçbir şekilde açılmamaya başladı. Windows'un EFI ve kernel dosyalarını yenileyen bazı CMD komutları çalıştırdım, Windows normalde açılıyor ama Secure Boot'u ne zaman açsam boot etmeyi reddediyor. Bu yüzden 4-5 aydır Secure Boot kapalı kullanıyorum.
- Sisteme uyumlu olsun diye Intel AX210 Wi-Fi kartı aldım ve 256 GB SATA SSD takıp içine Hackintosh (Sonoma 14) kurdum.
Şu Anki Durum ve İstediğim Şey:
Şu an bilgisayarımda 3 işletim sistemi de (Windows 11, EndeavourOS, macOS Sonoma) duruyor ve çalışıyor. Ancak Secure Boot kapalı olduğu için Windows tarafında Secure Boot isteyen oyunları (Valorant/Vanguard vb.) oynayamıyorum ve bu durumdan çok sıkıldım.
Sistemlerimin hiçbirini silmek istemiyorum. Tüm işletim sistemlerim yerinde kalacak şekilde, Windows'un yeniden Secure Boot açıkken sorunsuz boot edebilmesini nasıl sağlarım? BIOS'taki bu sbctl kalıntısını veya Windows EFI'sindeki imza sorununu nasıl aşabilirim?
Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler!