orangeman

Çalışkan
Arşiv amaçlı ikinci el Seagate SkyHawk ST8000VX004 satın aldım. Traktör aldığımı bilmiyordum, resmen başım belaya girdi. Aşağıda denediklerimi, aklımdaki birkaç çözüm önerisini daha yazacağım ve fikirlerinizi isteyeceğim.

Konunun kalabalık görünmemesi için başlıkları spoiler tuşu altında toparladım.

Disk sanırım 4 yaşında.
Satın aldığım adamın kasası çok üst düzey bir şey olduğu için onda gürültü yoktu.
HDD'yi sadece 1080p medya depolamak için kullanıyorum. Plex ile ev halkına da medya sağlıyorum yine de gün içinde seyrek kullanıyoruz.

1766361445020.webp

1766361456231.webp

1766361475663.webp

1766361497348.webp

Diski denediğim ilk kasam buydu.
Bu kasanın HDD kafesi alüminyum veya metaldi. Vidayla tutturmalı türden.
HDD ile HDD kafesi arasına ses yalıtım bandı çektik. İşe yaramadı.
Yalıtım bandına ek vidalara kulak içi kulaklık silikonları geçirdik. İşe yaramadı.
Kasanın saç yapısı zayıf. Bundan adam olmaz eski Corsair kasama geçeyim dedim ve işler daha çok kötüleşti.

Sessizliğiyle hatırladığım hantal kasam.
Kasanın saç yapısı kalın. Hantal ağır bir kasa. Sesi güzel keser diye tüm parçalarımı söküp buna taktım.
Bu ürünün HDD kafesi plastik. Çıt çıtlı oturtmalı sistemi var. Görünce çok sevindim "iyi, hem metal metale çarpmaz hem vidalardan kurtulduk" dedim.
Başlat tuşuna bastım. Seagate traktörümün beygirinin arttığını acı bir şekilde öğrendim. HDD titreşimini kasaya bu kafes türüyle daha çok yayıyormuş maalesef.
Buna ek bir de helikopterimiz oldu. Corsair fanları çok bakımsız kalmış. Gecenin köründe uğraşmakta istemedim.
Şu an bu diske yüklü bir film oynatmaya çalışsam ve veri ne zaman işlense disk kasaya titreşim veriyor ve kasa bunu doğrudan beynime yediriyor.

Forumları didik didik ederken birkaç kişinin HDD ile kafesi arasına A4 kağıtları sıkıştırdığını ve işe yaradığını gördüm. Şu an bu aklıma çok yattı. Aslında A4 kağıdı yerine kulaklık silikonlarını yatay olacak şekilde kesip onları da kullanabilirim. Zaten diski dışarı almak dışında tek seçeneğim bu herhalde. Aklıma başka bir şey gelmiyor.

Ve şu anda kasanın cam değil saç kapak kısmı bana doğru dönük. O kapağı akustik kauçuk yalıtım ile kaplayacağım. ChatGPT tüm kapağın %75'ini kapla aralarda şeritler bırak dedi, öyle bir şeyler yapacağım işte. HDD kafesinin altına da bundan koyacağım.

Yukarıdaki taktiğin işe yarayacağına inanıyorum. Aşağıdaki yazı bir tık can sıkıntısından oldu herhalde.
Kötü fikir fikirsizlikten iyidir demişler. Yukarıdaki kağıt tekniği de işe yaramazsa -veya buradan iyi bir tavsiye verilmezse- mecburen bu yola başvuracağım. Öncelikle bir tür minik "kutu" yapmalıyım. HDD bunun içinde duracak. Bizim kullanılmayan eski dolaplardan birinin küçük boyutlu gözünü sökerim. Bu dolabın üstünü sineklik benzeri bir şeyle kapatırım ki içine böcek vesaire girmesin ama hava girsin. Bu kutunun etrafını zamanında A101'den aldığım kalın mouse pad ile kapatırım. HDD'nin denk geleceği taban kısmına ya 40 kat kağıt ya da akustik köpük benzeri bir şey koyarım fakat HDD hareket etmemeli diye biliyorum. Belki klipslerim.
Bilgisayar kasası şu an masamın altında ve arka kısmı masanın kapalı bölmesi gibi bir yere bakıyor, anlamadıysanız uzatmayayım güzel bir yer. Oraya bu HDD kutumu koyarım. Oradan PCI-e boşluğundan güç ve SATA kablosu çekerim. Eğer disk böyle 40 derecenin üzerinde ise bir de fan + fan kablosu çekerim. Umarım buna gerek kalmaz. Sizin fikirleriniz neler?

Son düzenleyen: Moderatör: