Detaylar
Kim cevapladı?1 ATX sunucu ile self hosting işine başladım ve şu an 2 adet Dell R610, 1 adet Lenovo NAS ve 1 ATX sunucu ile devam ediyorum. Benimki biraz işin fantezi kısmı.Yakında self hosting yapmak istiyorum. Self hosting yapan arkadaşlardan fikir almak için konuyu açtım.
Sizce VPS veya VDS mı yoksa Raspberry Pi + Dinamik DNS mi?
Self hosting için bence en iyi çözüm sanallaştırma. Dışarıdan erişimde yüksek hıza ihtiyacınız yoksa evinize kurmanızı öneririm. Statik IP istemezseniz dışardan erişim için tailscale kurabilirsiniz. Depolama vb. uygulamalarınızda erişim hızınız yüksek olur. Raspberry Pi sanallaştırma için yeterli olur mu bilmiyorum ancak yinede bence daha mantıklı.
Yakında self hosting yapmak istiyorum. Self hosting yapan arkadaşlardan fikir almak için konuyu açtım.
Sizce VPS veya VDS mı yoksa Raspberry Pi + dinamik DNS mi?
Bence VDS & VPS alınırsa self Hosting'in bir amacı kalmıyor. Evde barındırmak daha güvenli hissettiriyor.
Yorumunuz için teşekkür ederim hocam. Benim kafama takılan birkaç konu var. Birincisi, sunucuda yedeklemeyi nasıl yapacağım? Bu yedeklemeden kastettiğim, herhangi bir sistemsel sorunda geri dönüş yapmak. Kişisel Linux kullanımında BTRFS ile yapılıyor. Sunucu tarafında da aynısı var mı ya da daha mantıklı seçenekler var mı? Bir de senkronizasyon nasıl yapılıyor? Ben bilgisayar, telefon ve USB bellek arasında otomatik senkronizasyon yapmak istiyorum.1 ATX sunucu ile self hosting işine başladım ve şu an 2 adet Dell R610, 1 adet Lenovo NAS ve 1 ATX sunucu ile devam ediyorum. Benimki biraz işin fantezi kısmı.
Self hosting için bence en iyi çözüm sanallaştırma. Dışarıdan erişimde yüksek hıza ihtiyacınız yoksa evinize kurmanızı öneririm. Statik IP istemezseniz dışardan erişim için tailscale kurabilirsiniz. Depolama vb. uygulamalarınızda erişim hızınız yüksek olur. Raspberry Pi sanallaştırma için yeterli olur mu bilmiyorum ancak yinede bence daha mantıklı.
Ben sanallaştırma tarafında proxmox kullanıyorum. Yedekleme için bolca seçenek var. İster ayrı bir fiziksel cihaza Proxmox Backup Server kurun, ister NAS kurun, istersenizde sunucu içinde ayrı bir diske yedek alın. Bütçenize ve planladığınız yapıya hangisi en çok uyuyorsa onu kullanırsınız. Cihazlar arasında eşitleme yapabilirsiniz. Bunun için Nextcloud gibi çeşitli uygulamalar var. USB Bellek ile senkronizasyondan kastığınızı tam olarak anlayamadım.Yorumunuz için teşekkür ederim hocam. Benim kafama takılan birkaç konu var. Birincisi, sunucuda yedeklemeyi nasıl yapacağım? Bu yedeklemeden kastettiğim, herhangi bir sistemsel sorunda geri dönüş yapmak. Kişisel Linux kullanımında BTRFS ile yapılıyor. Sunucu tarafında da aynısı var mı ya da daha mantıklı seçenekler var mı? Bir de senkronizasyon nasıl yapılıyor? Ben bilgisayar, telefon ve USB bellek arasında otomatik senkronizasyon yapmak istiyorum.
UmutSpec
Çalışkan
Konudan bagımsız kusura kalmayın. Bende bir server alip homelab yapmak istiyorum udm pro ve usw pro var bende sunucu almak mantıklımı hocam?1 ATX sunucu ile self hosting işine başladım ve şu an 2 adet Dell R610, 1 adet Lenovo NAS ve 1 ATX sunucu ile devam ediyorum. Benimki biraz işin fantezi kısmı.
Konudan bagımsız kusura kalmayın. Bende bir server alip homelab yapmak istiyorum udm Pro ve usw Pro var bende sunucu almak mantıklı mı hocam?
Estağfurullah hocam. Elinizdeki cihazlarla sunucunun çok bağlantısı yok. Temel donanımlarla da homelab kurabilirsiniz. Elinizdeki cihazlardan anladığım kadarıyla bütçeniz iyi gibi. Merakınız varsa hobi amaçlı yapmak için bile güzel bir şey bence. Hiç yoktansa kendiniz kullanacağınız DNS, yedekleme, medya, oyun sunucusu falan kurabilirsiniz. Elinizde kullanmadığınız bir bilgisayarınız varsa onunla bile başlayabilirsiniz.
UmutSpec
Çalışkan
Estağfurullah hocam. Elinizdeki cihazlarla sunucunun çok bağlantısı yok. Temel donanımlarla da homelab kurabilirsiniz. Elinizdeki cihazlardan anladığım kadarıyla bütçeniz iyi gibi. Merakınız varsa hobi amaçlı yapmak için bile güzel bir şey bence. Hiç yoktansa kendiniz kullanacağınız DNS, yedekleme, medya, oyun sunucusu falan kurabilirsiniz. Elinizde kullanmadığınız bir bilgisayarınız varsa onunla bile başlayabilirsiniz.
Cihazlar bir arkadaşimdan hediye geldi bütçem ağam şaham degil N100 bir mini PC almak istesem 97V2 parası zaten.