Ufuk

Yetkin
Makaleler
1
Yer
Trokia
Merhaba Sevgili Techolay üyeleri; bize piyasa üzerinde sadece ismi Serbest Piyasa olan ancak bu piyasada ki dolandırıcılar tarafından ağzımız yanan bu isme yeni bir isim bulalım diyorum.

Bir ürün 5 TL olduğunu varsayalım ülke ekonomisi denetlenmediğinden dolayı ve üretim yapmadığımızdan dolayı o ürün piyasada fazla bulunmuyorsa fiyatı anormal olarak 20 TL ya da daha yüksek bir fiyata bulabiliyorsunuz.

Ben kendi adıma konuşmak istiyorum. Otomotiv piyasası içerisindeyim 20 küsür yıldır. Araç üzerinde değişmesi gereken parçalarda fahiş fiyat artışları ile düzensizlikler mevcut.

Örnek vermek gerekirse bir aracın Ön Tampon aksamı değişecek olsun. Piyasa şartlarına göre fiyat 5.000 TL olsun. (Orijinal parça ve piyasa fiyatı) Ancak söz konusu aracın parçalarının üretimi ne yazık ki yok. Yurt dışından getirmek ise güç ve bela durumda. X firmada bu parça mevcut ancak piyasasını bildiklerinden dolayı parçaya 12.000 TL fiyat veriliyor. Aracınızın kaskosu mevcut ama size kasko şirketi orijinal fiyatı olan 5.000 TL üzerinden ödeme yapacak, geri kalan ücret sizin cebinizden çıkacak.

Örnek inşallah açıklayıcı olmuştur. Bu gibi durumlarda ne diyoruz Serbest Piyasa diyoruz. Ancak ülkemiz büyükleri bu piyasayı denetlemedikleri için herkes kendi atını koşturuyor.

Sizce bu piyasanın ismi ne olsun?

Serbest piyasa olarak kalsın. Değişmesini gerektirecek bir durum yok. Network'ünüzü genişletin, kendi işinizi kurun ve siz de kazanın. Bunun için de bilgi birikimi, analiz gerekiyor tabii.

Serbest piyasa olarak kalsın. Değişmesini gerektirecek bir durum yok. Network'ünüzü genişletin, kendi işinizi kurun ve siz de kazanın. Bunun için de bilgi birikimi, analiz gerekiyor tabii.
Burada anlatılması gereken konunun dışına çıkmışsınız. Ben piyasanın gidişatın kötü olmasından dem vururken, siz o gidişatın içerisine sizde girin ve sizde payınızı alın demişsiniz.

Benim aslında alt metinde anlatmak istediğim piyasanın şeref ve haysiyeti. Sizin yorumunuza göre bende haysiyetimi kaybedeyim. :)

Bence sistemde bir sorun yok ama Ortadoğu ve Afrika tarzı bölgelerde düzgün çalışmıyor. Medeniyetin olduğu yerlerde adı "serbest piyasa" olarak kalabilir, malum coğrafyalarda ise "zorba olan kazanır" diyelim.

Ancak ülkemiz büyükleri bu piyasayı denetlemedikleri için herkes kendi atını koşturuyor.
Ülkemizde büyük kimse yok, herkes kendini bir şey zannediyor. Bir tane büyük vardı fakat çok erken vefat etti ve Anıtkabir'de yatıyor. Kendisi sözlerinde her ne kadar umutsuzluğa düşmeyin deyip dursa bile ben umudumu kestim. Bu ülke daha 100 sene kambur kalacak.

Burada anlatılması gereken konunun dışına çıkmışsınız. Ben piyasanın gidişatın kötü olmasından dem vururken, siz o gidişatın içerisine sizde girin ve sizde payınızı alın demişsiniz.

Benim aslında alt metinde anlatmak istediğim piyasanın şeref ve haysiyeti. Sizin yorumunuza göre bende haysiyetimi kaybedeyim. :)
Şeref ve haysiyet, insanların uydurduğu soyut kavramlardır. Hiçbir canlıda şeref ve haysiyet diye bir mekanizma bulunmaz. Soyut kavramlarla sistemleri anlamaya çalışırsanız her zaman kaybedersiniz. Bütün sistemlerin temelindeki tek kriter arz ve taleptir.