Çiplere girilirse işin içinden çıkılmaz ama şunlar eklenebilir ufaktan.
Tabii ki öyle. İnanılmaz derecede dallanıp budaklanıyor. Genelleme yaparak ilgisini çeken kullanıcılara birazcık fikir olsun diye yazmıştım.
8 Gbit CJR ve JJR'ı 4133 MHz'de uzun süre kullandım. JJR'ı sattığımdan elimde pek ekran görüntüsü yok. CJR'ı 4133 MHz'de 18-22-21(GDM on) 1.45v kullanırken JJR'ı 4133 MHz'de 17-22-22(GDM off 1T) 1.47v kullanıyordum. CJR CL17 olamıyordu çünkü çipe voltaj versem de fayda etmiyordu üstüne. Zamanlama olarak CJR öndeydi, tRC 34 vs 54, tFAW üçlüsü 4-4-16 vs 4-6-16, tRFC 270 ns vs 315 ns, tWTR ikilisi 2-10 vs 2-12 gibi. Bu zamanlamalar haricinde yakınlardı. Frekans olarak ise, şunu belirteyim ki anakartım epey kalitesiz dolayısıyla JJR'ın kısıtlandığını düşünüyorum, CJR 4200 MHz üstünde hiçbir şekilde boot etmezken JJR 4533 MHz bootluyordu. Frekans ve zamanlama olarak dengeleniyorlar denebilir o yüzden aynı sırada olabilirler bence.
CJR'ı ben de kullandım. 4066MHz ile CL17 kullanıyordum. Voltaj ölçeklendirmesi biraz kötü dolayısıyla yüksek voltajda daha da saçmalamaya başlıyordu. JJR biraz daha bu konuda CJR'dan ayrılıyor. Ek olarak dediğiniz gibi yüksek frekanslara da açık bir çip.
CJR için en optimize değerler 3800-4133MHz frekanslarında alınıyor. CJR ile 4500-4800MHz bandına çıkılabiliyor ancak zamanlamaları çok düşürmek gerekiyor. 1.45v'den sonra CJR'ı XMP'de dahi stabilitesini bozdurabiliyoruz. Ek olarak CJR'ın bi' zaafiyeti vardı. Bunlarla epey önceden ilgilendiğim için tam olarak hangi gecikmesiydi hatırlayamıyorum ancak bir değer sürekli olarak sorun yaşatıyordu bana. 1.45v 4500MHz CL19-26-26 gibi bir değerde çalıştırabilmiştim.
JJR kullanmadığım için yorum yapamam ancak forumda bir kullanıcının hız aşırtma yapmasına yardım ederken birkaç bir şey aklımda kalmış.
AFR gördüğüm kadarıyla voltaj tolerası olarak C-Die'dan iyi. C-Die'da 3733-3800 MHz CL18 biraz daha nadirken AFR'da daha yaygın sanırsam. Altında değil de en azından yanında olmalı bence.
Yukarıda da belirttiğim gibi çok fazla dallanıp budaklanıyor. Yine forumda bir AFR kullanıcısına yardım ederken aşırı yormuştu o zaman çok uğraşamadım ancak tamamen boşa çabalamıştım. AFR'dan hiçbir şekilde verim alamadım.
Samsung C-die kötülüğüyle meşhur bir çip hatta Corsair Vengeance RAM'lerde XMP değerini bile çalıştıramamasıyla "sorunlu" damgası yemişti. Genellikle voltaj ölçeklendirmesi 1.15-1.3v aralığında olan ve XMP'deki 1.35v değerinde stabiliteyi bozan bir çip. Buna rağmen kötü diyemem çünkü bir modelinde 4066MHz'i görüp CL20-24-24 gecikmesinde çalıştırabilmiştim. Denediğim çipin voltaj ölçeklendirmesi gayet iyidi ve bu değere 1.33-1.35 gibi bir voltajda ulaştığımı hatırlıyorum. AFR'da bunun mümkün olabileceğine inanmıyorum. Onu da epey denemiştim dediğim gibi.
Reddit'de ve başka forumlarda gördüğüm değerleri berbat ve C-Die'dan daha kötü olarak nitelendiriliyordu. Düşük binli C-Die diyenler de vardı ama emin değilim.
Son olarak Hynix 16 Gbit CJR, 8 Gbit CJR ve JJR'ın yanına veya üstüne(Gözlemlediğim kadarıyla voltaj toleransı ve zamanlamalar olarak ikisinden de iyi.), 16 Gbit MFR ise yanlarına veya altlarına(bu üç çipe göre daha düşük fakat C-Die ve 16 Gbit Rev.E'ye göre biraz daha
iyidir) eklenebilir.
E-die için pek kaynak yoktu. Diğerlerini de eklememiştim.
Bu rehberi/makaleyi 2021'de yazmıştım yeni denemeler çıkmış olabilir. Konudaki eksiklikler için üzgünüm. Popüler çipleri daha doğrusu sıkça karşılaştıklarımı o listeye eklemiştim. Bir süre sonra konuyu tekrar elden geçirip gerekli düzenlemeleri yaparım.