Toxpox

Başarılı
RAM'leri alırken sadece XMP değerlerine bakarak tercih ediyoruz fakat XMP değerlerinden yola çıkarak aldığımız RAM'lerin çipleri bizi yanıltabiliyor.
RAM tercihi yaparken ürünlerin seri numarasına bakarak çipler hakkında yorum yapabiliriz.

Konudaki bilgiler kesin yazılsa dahi kesin değildir ve ürünlerde ve ürünlerin üretildiği zamana göre farklılık gösterebilir.
Alırken sadece buradan referans alarak tercih yapmanızı istemiyorum, dediğim gibi bilgilerin kesinliği yok fakat yüksek oranda doğru.

Kendi RAM'inizin seri numarasına ve çipine bakarak konuya yazarsanız bilgilerin kesinliğine yardımcı olmuş olursunuz.

Corsair
Corsair RAM'lerde arkada yer alan bandroldeki "Versiyon Numarası" değerini referans alacağız.
1713724788504.webp
ver X.XX

Kırmızı ile belirttiğim "X" değeri çip üreticisini belirtir.
  • 3 = Micron
  • 4 = Samsung
  • 5 = Hynix
  • 8 = Nanya
Mavi ile belirttiğim "X" değeri Gigabit değerini belirtir.
  • 1 = 2 Gbit
  • 2 = 4 Gbit
  • 3 = 8 Gbit
  • 4 = 16 Gbit
Yeşil ile belirttiğim "X" değeri çip revizyonunu belirtir ve üreticiye göre değişir.

Aşağıdaki tabloda 8 ve 16 Gbit değerlerini paylaşacağım.

Versiyon NumarasıÇip üreticisiÇip Devre DetaylarıKesinlik durumu
3.31Micron8 Gbit Rev.[B/D/E] DieB ve E Kesin, D Muhtemel
3.32Micron8 Gbit Rev.H DieKesin
3.43Micron16 Gbit Rev.E Die (ya da kötü paket Rev.B Die)-
3.44Micron16 Gbit Rev.B Die / 2666MHz paketKesin
4.31Samsung8 Gbit B-Die*Kesin
4.32Samsung8 Gbit C-DieKesin
4.33Samsung8 Gbit D-DieMuhtemel
4.34Samsung8 Gbit E-DieMuhtemel
4.40Samsung16 Gbit A-DieSpekülatif
4.49Samsung16 Gbit M-DieMuhtemel
5.30Hynix8 Gbit AFRKesin
5.31Hynix8 Gbit "BFR" (?)Spekülatif
5.32Hynix8 Gbit CJRKesin
5.33Hynix8 Gbit DJRMuhtemel
5.38Hynix8 Gbit JJRMuhtemel
5.39Hynix8 Gbit MFRKesin
5.49Hynix16 Gbit MJRMuhtemel
8.30Nanya8 Gbit Rev.AMuhtemel
8.31Nanya8 Gbit Rev.BKesin

// 4.31 Corsair Vengeance Pro SL 3200MHz CL16 RAM Samsung C-Die çıktı.
4.31 garanti değil fakat çok yüksek ihtimal.
Alırken XMP ile birlikte versiyon numarasını kontrol edin.

G.Skill
G.Skill'de de arkada bulunan bandroldeki "042/T42/043" ile başlayan kodları referans alıyoruz.
1713724849170.webp

042 ... AbCdE
"A" değeri Gigabit değerini belirtir.
  • 4 = 4 Gbit
  • 8 = 8 Gbit
  • S = 16 Gbit
"C" değeri çip üreticisini belirtir.
  • 1 = Samsung
  • 2 = Hynix*
  • 3 = Micron*
  • 5 = Nanya
*Kesinliği şüpheli.

"E" değeri çip revizyonunu belirtir ve üreticiye göre değişir.

G.Skill konusunda "B-Die Finder" sitesini önerebilirim.

Patriot

1713724879247.webp

Barkodun sağ kısmında bulunan değerler bize RAM hakkında bilgi veriyor.
KarakterÇip Detayları ve ÜreticisiKesinlikKarakterÇip Detayları ve ÜreticisiKesinlikKarakterÇip Detayları ve ÜreticisiKesinlik
İlk iki karakter0BHynixKesin0ENanyaMuhtemel10MicronKesin
İlk dört karakter0BAC4Gbit AFRMuhtemel0EDC4Gbit D-dieMuhtemel10BC4Gbit
0BBC4Gbit BJRMuhtemel0EAF8Gbit A-dieMuhtemel
0BMF8Gbit MFRMuhtemel
0BAF8Gbit AFRMuhtemel
0BCF8Gbit CJRKesin
0BCF8Gbit DJRKesin
0BJF8Gbit JJRMuhtemel
0BMJ16Gbit MJRKesin
0BAJ16Gbit AJRKesin
0BM14Gbit MFRKesin
0BM18Gbit MFRMuhtemel
0BA14Gbit AFRKesin
0BA18Gbit AFRMuhtemel

KarakterÇip Detayları ve ÜreticisiKesinlik
İlk iki karakter11SamsungKesin
İlk dört karakter11EC4Gbit E-dieMuhtemel
11BF8Gbit B-dieKesin
11CF8Gbit C-dieMuhtemel
11MJ16Gbit M-dieMuhtemel
11D14Gbit D-dieKesin
11E14Gbit E-dieMuhtemel
11B18Gbit B-dieKesin

Minik RAM çip sıralaması
  1. Samsung 8 Gbit B-die
  2. Micron 16 Gbit Rev. B
  3. Micron 8 Gbit Rev. E, Samsung 4 Gbit E-die, Hynix 8 Gbit DJR, Nanya 8 Gbit B-die
  4. Hynix 8 Gbit CJR, Samsung 8 Gbit D-die
  5. Micron 16 Gbit Rev. E, Samsung 8 Gbit C-die
  6. Hynix 8 Gbit AFR
  7. Samsung 4 Gbit D-die
  8. Hynix 8 Gbit MFR
  9. Samsung 4 Gbit S-die

Şüpheli kısmı silinebilir aslında. Bir kez dahi yanıldığına denk gelmedim bu kodun.
İyi bir tahmin, ben de bunu doğrulayan kaynağı ekleyeyim:
Our DDR3 / DDR4 / DDR5 kits use the following version numbers:
  • V3.XX: Micron-based ICs
  • V4.XX: Samsung-based ICs
  • V5.XX: Hynix-based ICs

1713729132480.webp

Kingston çiplerde seri numarasından ziyade ürün kodu daha isabetli sonuçlar veriyor.

Production Code: ETM[ M ][ 08 ]A2104
H - Hynix
K - Chips have been relabeled / ICs have been relabeled by Kingston
M - Micron (Spectek)
N - Nanya
S - Samsung

Seri numarasından ayırmak istiyorsanız Kingston'un aşağıdaki linkini referans alabilirsiniz ama bazı seri numaralarından DRAM üreticisini ayırt edemiyorsunuz.

@Plyra Corsair'de de üreticiyi belirten numaranın tutmadığına denk gelmedim fakat orada G.Skill'den bahsediyordum.

Kingston'da orası seri numarası olarak aklımda kalmış ben de aynı yeri kastediyorum. Başlıkla pek uyuşmasa da eklenmesi iyi olur.

Rehber gayet güzel. Kingston ve Adata için bir tablo var mıdır?
Bildiğim kadarıyla yok. Konuyu epey önceden açmıştım burada da paylaştım.
Şüpheli kısmı silinebilir aslında. Bir kez dahi yanıldığına denk gelmedim bu kodun.

Kingston da eklenebilir.
Ben de öyle ancak yeterli sayıda belleği deneyimleyemedim o sebeple bu şekilde bırakmıştım.

Konuyu düzenleyemediğim için ekleyemiyorum ancak zaten @Plyra gayet açık şekilde belirtmiş.

Ben de öyle ancak yeterli sayıda belleği deneyimleyemedim o sebeple bu şekilde bırakmıştım.

Konuyu düzenleyemediğim için ekleyemiyorum ancak zaten @Plyra gayet açık şekilde belirtmiş.

Bence kaldır o kısmı çünkü kafa karıştırıcı olabilir. Rapor atarak 1 saatlik düzenleme hakkı alınabiliyordu diye hatırlıyorum.

Çiplere girilirse işin içinden çıkılmaz ama şunlar eklenebilir ufaktan.

4. Hynix 8 Gbit CJR, Samsung 8 Gbit D-die, Hynix 8 Gbit JJR

8 Gbit CJR ve JJR'ı 4133 MHz'de uzun süre kullandım. JJR'ı sattığımdan elimde pek ekran görüntüsü yok. CJR'ı 4133 MHz'de 18-22-21(GDM on) 1.45v kullanırken JJR'ı 4133 MHz'de 17-22-22(GDM off 1T) 1.47v kullanıyordum. CJR CL17 olamıyordu çünkü çipe voltaj versem de fayda etmiyordu üstüne. Zamanlama olarak CJR öndeydi, tRC 34 vs 54, tFAW üçlüsü 4-4-16 vs 4-6-16, tRFC 270 ns vs 315 ns, tWTR ikilisi 2-10 vs 2-12 gibi. Bu zamanlamalar haricinde yakınlardı. Frekans olarak ise, şunu belirteyim ki anakartım epey kalitesiz dolayısıyla JJR'ın kısıtlandığını düşünüyorum, CJR 4200 MHz üstünde hiçbir şekilde boot etmezken JJR 4533 MHz bootluyordu. Frekans ve zamanlama olarak dengeleniyorlar denebilir o yüzden aynı sırada olabilirler bence.

5. Micron 16 Gbit Rev. E, Samsung 8 Gbit C-die, Hynix 8 Gbit AFR

AFR gördüğüm kadarıyla voltaj tolerası olarak C-Die'dan iyi. C-Die'da 3733-3800 MHz CL18 biraz daha nadirken AFR'da daha yaygın sanırsam. Altında değil de en azından yanında olmalı bence.

Reddit'de ve başka forumlarda gördüğüm değerleri berbat ve C-Die'dan daha kötü olarak nitelendiriliyordu. Düşük binli C-Die diyenler de vardı ama emin değilim.

Son olarak Hynix 16 Gbit CJR, 8 Gbit CJR ve JJR'ın yanına veya üstüne(Gözlemlediğim kadarıyla voltaj toleransı ve zamanlamalar olarak ikisinden de iyi.), 16 Gbit MFR ise yanlarına veya altlarına(bu üç çipe göre daha düşük fakat C-Die ve 16 Gbit Rev.E'ye göre biraz daha
iyidir) eklenebilir.

Bence kaldır o kısmı çünkü kafa karıştırıcı olabilir. Rapor atarak 1 saatlik düzenleme hakkı alınabiliyordu diye hatırlıyorum.
Müsait olduğum zamanda tekrardan bakarım ancak zaten yanıltıcılığı önlemek için o şekilde girmiştim. Bilgiyi doğruladığınız için teşekkürler.
Çiplere girilirse işin içinden çıkılmaz ama şunlar eklenebilir ufaktan.
Tabii ki öyle. İnanılmaz derecede dallanıp budaklanıyor. Genelleme yaparak ilgisini çeken kullanıcılara birazcık fikir olsun diye yazmıştım.
8 Gbit CJR ve JJR'ı 4133 MHz'de uzun süre kullandım. JJR'ı sattığımdan elimde pek ekran görüntüsü yok. CJR'ı 4133 MHz'de 18-22-21(GDM on) 1.45v kullanırken JJR'ı 4133 MHz'de 17-22-22(GDM off 1T) 1.47v kullanıyordum. CJR CL17 olamıyordu çünkü çipe voltaj versem de fayda etmiyordu üstüne. Zamanlama olarak CJR öndeydi, tRC 34 vs 54, tFAW üçlüsü 4-4-16 vs 4-6-16, tRFC 270 ns vs 315 ns, tWTR ikilisi 2-10 vs 2-12 gibi. Bu zamanlamalar haricinde yakınlardı. Frekans olarak ise, şunu belirteyim ki anakartım epey kalitesiz dolayısıyla JJR'ın kısıtlandığını düşünüyorum, CJR 4200 MHz üstünde hiçbir şekilde boot etmezken JJR 4533 MHz bootluyordu. Frekans ve zamanlama olarak dengeleniyorlar denebilir o yüzden aynı sırada olabilirler bence.
CJR'ı ben de kullandım. 4066MHz ile CL17 kullanıyordum. Voltaj ölçeklendirmesi biraz kötü dolayısıyla yüksek voltajda daha da saçmalamaya başlıyordu. JJR biraz daha bu konuda CJR'dan ayrılıyor. Ek olarak dediğiniz gibi yüksek frekanslara da açık bir çip.

CJR için en optimize değerler 3800-4133MHz frekanslarında alınıyor. CJR ile 4500-4800MHz bandına çıkılabiliyor ancak zamanlamaları çok düşürmek gerekiyor. 1.45v'den sonra CJR'ı XMP'de dahi stabilitesini bozdurabiliyoruz. Ek olarak CJR'ın bi' zaafiyeti vardı. Bunlarla epey önceden ilgilendiğim için tam olarak hangi gecikmesiydi hatırlayamıyorum ancak bir değer sürekli olarak sorun yaşatıyordu bana. 1.45v 4500MHz CL19-26-26 gibi bir değerde çalıştırabilmiştim.

JJR kullanmadığım için yorum yapamam ancak forumda bir kullanıcının hız aşırtma yapmasına yardım ederken birkaç bir şey aklımda kalmış.

AFR gördüğüm kadarıyla voltaj tolerası olarak C-Die'dan iyi. C-Die'da 3733-3800 MHz CL18 biraz daha nadirken AFR'da daha yaygın sanırsam. Altında değil de en azından yanında olmalı bence.
Yukarıda da belirttiğim gibi çok fazla dallanıp budaklanıyor. Yine forumda bir AFR kullanıcısına yardım ederken aşırı yormuştu o zaman çok uğraşamadım ancak tamamen boşa çabalamıştım. AFR'dan hiçbir şekilde verim alamadım.

Samsung C-die kötülüğüyle meşhur bir çip hatta Corsair Vengeance RAM'lerde XMP değerini bile çalıştıramamasıyla "sorunlu" damgası yemişti. Genellikle voltaj ölçeklendirmesi 1.15-1.3v aralığında olan ve XMP'deki 1.35v değerinde stabiliteyi bozan bir çip. Buna rağmen kötü diyemem çünkü bir modelinde 4066MHz'i görüp CL20-24-24 gecikmesinde çalıştırabilmiştim. Denediğim çipin voltaj ölçeklendirmesi gayet iyidi ve bu değere 1.33-1.35 gibi bir voltajda ulaştığımı hatırlıyorum. AFR'da bunun mümkün olabileceğine inanmıyorum. Onu da epey denemiştim dediğim gibi.

Reddit'de ve başka forumlarda gördüğüm değerleri berbat ve C-Die'dan daha kötü olarak nitelendiriliyordu. Düşük binli C-Die diyenler de vardı ama emin değilim.

Son olarak Hynix 16 Gbit CJR, 8 Gbit CJR ve JJR'ın yanına veya üstüne(Gözlemlediğim kadarıyla voltaj toleransı ve zamanlamalar olarak ikisinden de iyi.), 16 Gbit MFR ise yanlarına veya altlarına(bu üç çipe göre daha düşük fakat C-Die ve 16 Gbit Rev.E'ye göre biraz daha
iyidir) eklenebilir.
E-die için pek kaynak yoktu. Diğerlerini de eklememiştim.

Bu rehberi/makaleyi 2021'de yazmıştım yeni denemeler çıkmış olabilir. Konudaki eksiklikler için üzgünüm. Popüler çipleri daha doğrusu sıkça karşılaştıklarımı o listeye eklemiştim. Bir süre sonra konuyu tekrar elden geçirip gerekli düzenlemeleri yaparım.

Kendi ramlerimin numarası 042xxx8825C, yanına almayı düşündüğüm ram 042xxx8821J numarasına sahipti. Anladığım kadarı ile Die farkından dolayı bu 2 ram uyumlu çalışmayacak C-die olan modelini aramam gerekiyor. Teşekkür ederim bilgilendirme için