creazy

Başarılı
Merhaba,

YouTube’da bir adam şunları söylemiş; bunu arkadaşımıma yolladım:

Bu sahte dostluklar bu arada erkekler arasında daha da belirgin. Belki ben erkek olduğum için öyle düşünüyorumdur ama daha önce şahit oldum bunlara. Erkekler, kadınlar için yapamayacakları şey yok. Kilometrelerce uzaklıktaki, daha bir gün önce tanıştığı kızı evine bırakırlar, destek olurlar, para verirler. Arabasıyla gezdirir. Ama aynı adam, yıllardır tanıdığı arkadaşının annesi hastalanınca hastaneye götürmez, yanında bile olmaz. “Kanka şu an araba yok, kanka babam vermedi” gibi bahaneler üretir. Arkadaşına yardım etmek için tek kuruş harcamaz. Bunu en az 50 kere görmüşümdür.
Düşünsene, bir adam bir kızı 1000 kilometre öteden evine kadar bırakıyor, her dediğini yapıyor ama yıllardır tanıdığı arkadaşına araba lazım olduğunda yanında yok. Çünkü arkadaşlık ona göre zorunluluk değil, tercih meselesi.
Ama değişmesi gerekiyor dostlarım. Çünkü böyle devam ederse hem bireysel hem toplumsal olarak çökeriz. Zaten büyük bir çöküşün ortasındayız.
Telefonlarımızın ekranlarının arkasında gerçek iletişim, gerçek bağ yoksa hep yalnız kalmaya mahkumuz. O yüzden insanların %80’i depresyonda ya da farkında değiller.
Son olarak, yanında kimse yoksa korkma. En büyük dostun kendin. Kendi kendinle barış, kendi değerini bil. Az insan, çok huzur dostlar.

Bunu gönderdikten sonra arkadaşım bana şu cevabı verdi:

"Bilmiyorum ama yani genel olarak zaten bir kızı elde etme çabası, ilişki içerisinde de devam ettiği için bir kızın arkadaşı gibi ihtiyaçlarından ziyade daha özel ihtiyaçları olduğu için kıza bu kadar daha fazla, eee, bazı şeyler için ilgi verdiği, yardım ettiği çok normal geliyor bana. Hani kıza yapmalı demiyorum. Yapıyorsa da, nasıl desem sana, bir arkadaşa yapmayacağın şeyler vardır, sevgiliye yapmayacağın şeyler vardır. Hani bu iki ucu boklu değnek gibi bir şey. Benim sevgilim istediğinde ben evet dediğim şeye, arkadaşım aynı şeyi istese evet demek zorunda değilim. Evet aslında sevgilim istediği şeye de evet demek zorunda, evet demek zorunda değilim. Ama onunla kurduğum bağla arkadaşımla kurduğum bağ çok farklı. Hani ileride bir gün ayrılık olur, bir şey olur anlarım, hiç problem değil. Ama o an ayrılık olmayacağını düşünerek hareket ettiğin için hayatında birinci sıraya koyuyorsun. İstersen 10 senelik arkadaşın olsun, bu fark etmiyor. Hani anında silebilirsin. Anında, ne bileyim, hayır çekebilirsin. Bunlar çok normal şeyler ilişki olduktan sonra. Herkes bunun farkına varıp, buna göre hareket etse aslında bazı şeyler rayına oturacak. Çünkü insan hayatına, kız erkek fark etmiyor, hayatına birini aldığında ona yöneliyor tamamen ister istemez. Bunun için ben arkadaşlarımdan dolayı çok fazla trip de yedim zamanında. Hayatımda yoklar, hiç de umurumda değil. Bak kaç senelik arkadaşımdı. "Sevgilin varken etrafta yoktun, sevgilin yokken şöylesin böylesin etrafımızdasın" sözlerini dahi yedim. Yani... O yüzden bak yemin ederim bir gram umurumda değil. Çünkü biliyorum ki o iki bağ çok farklı bir şey. Ben sürekli onunla gezip tozsaydım ilişkim biterdi. İkisinden, ikisinden birini seçmek zorundaydım. Ay bir şeyler oluyor bana. İkisinden birini seçmek zorundaydım.

Yani demek istediğimi umarım anlamışsındır. Benim çocukluk arkadaşım da oldu. Hani ilkokuldan önce, şu an hâlâ takipleştiğim bir arkadaşım var. Bak kaç senedir, evet aramız açılmış olabilir ama kaç senedir arkadaşız değil mi? Arada bir konuşuyoruz, şey yapıyoruz. O gelip de bana deseydi ki "Şuna şuna ihtiyacım var", bir de başka biri de aynı şeyi söyleseydi, ben kıza yok çeker diğerine söylerdim mesela. En basit örneği. Çünkü herkes yapar bunu. Herkes yapıyor diye yaptığımdan da değil bu arada yanlış anlama. Ama yani, zorunda değilim yani. Arkadaşımsa, arkadaşım olacak şekilde davransın. Sevgilim olacak şekilde değil sonuçta. Ben böyle düşünüyorum. Her zaman bak, hani şey gibi gelir belki senin için, bilemem. Ama hani sen bu insanla gerçekten belki de yuva kuracaksın, bir ev inşa edeceksin. Yani öncelik tanıman gerekecek belki de ve öncelik tanımadığın için senden uzaklaşıp belki de ayrılacak artık bir süre sonra. Bu da çok sıkıntı bir şey. O yüzden bana öncelik tanımak daha mantıklı geliyor sevgiliye. Bilmiyorum yani. Diğer türlü çünkü belki de eşini kaybedeceksin. Ölüm manasında değil. Yani şey... Az çok anladıysan o anlamda demiyorum çünkü. Bilmiyorum, bu tarz şeyler bana... Ben mi sığ düşünceliyim, at gözlüğüyle bakıyorum bilmiyorum ama bence böyle yani. İyi gününde kötü gününde zaten arkadaşların yanında oluyorsun. Arabada istemeyiversin. Borç, tabii ki de istesin bu arada, borçluluk bir şeyim yoksa zaten de, araba tarzı şeylerden bahsediyorum şu an."

Arkadaşım, bütün erkek arkadaşlarını hayatından çıkarmış. Yaklaşık 3-5 senelik dostlukları, sadece 1-2 aylık sevgilisi için sonlandırmış, engellemiş. Sevgilisi erkek istemiyormuş, erkek takibinde biri bile yokmuş, tamamen erkek arkadaşları hayatından çıkartılmış. Şu an ilişkisi 1-2 yıl. Ama ilişkileri 1-2 aylıkken sevgilisi bunları istemiş kız da tamam demiş yapmış. bu süreçte arkadaşım sevgilisinin isteği üzerine tüm erkek arkadaşlarını engellemiş ve hayatından çıkarmış.

Ama ilginç olan şu ki, onun hiç kız arkadaşı yokmuş. Dolayısıyla onun da birini hayatından çıkartma durumu olmamış, yani tek taraflı bir durum söz konusu.
Bu durum, arkadaşımın ilişkilerinde nasıl öncelik verdiği ve çevresini nasıl düzenlediği konusunda önemli bir örnek oluşturuyor.

Bunları bana söyledi. Sizce bu durumda kim haklı? YouTube'daki adamın dediği mi yoksa arkadaşımın söyledikleri mi doğru? Fikirlerinizi, görüşlerinizi ve yorumlarınızı almak isterim. Saygı çerçevesinde tartışalım.

Saygılar, teşekkürler.

Sadece konu başlığını okuyarak cevap veriyorum. Bence sevgili, sevgiliden ziyade eşin. Ömrünü geçireceğin hayat arkadaşına öncelik vermek gerekir diye düşünüyorum.

Harikasınız. Yazdıklarımın hepsini okuyup cevap verir misiniz? Sizin de görüşünüzü ve fikrinizi görmek isterim. Teşekkürler.
İlk mesaj çok doğru, ülkenin genelinde böyle bir problem var.
Arkadaşının ilk paragrafına katılıyorum, doğru söze ne hacet.
2. paragrafında da haklı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sadece konu başlığını okuyarak cevap veriyorum. Bence sevgili, sevgiliden ziyade eşin. Ömrünü geçireceğin hayat arkadaşına öncelik vermek gerekir diye düşünüyorum.
Evet, haklısınız; ama bu durum nasıl bir ilişki olduğuna bağlı. Eğer ilişki takılmalıksa öncelik verilmez. Ancak olgun olup gerçekten evleneceklerse, kandırmaca ya da oyun yoksa, birbirlerini gerçekten seviyorlarsa, değer veriyorlarsa ve saygı çerçevesinde sınırları koruyarak aşırıya kaçmayacak şekilde tabii ki de öncelik verilmesi gerekir.

Çıkar ilişkisi değilse bu durum daha da önem kazanır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sevgili için dostunu satan insanların tamamı her zaman pişman olmuştur. Değişmez gerçek.
Hocam, neden böyle bir şey olur? Bir kızın 3-5 yıldır süren bir arkadaşlığını, yeni sevgilisinin isteği üzerine tamamen bitirmesi ve hayatındaki tüm erkekleri çıkarması çok sağlıksız bir ilişki göstergesi. Biri size 3-5 yıl boyunca değer versin, sonra yeni bir sevgili yapsın ve o sevgili tüm erkekleri hayatından çıkarmasını istesin... Kız da eski dostluğunu hiçe sayarak hiç sorgulamadan herkesi engellesin. Bu, gerçekten çok ilginç bir durum. Sizce bu kişi neden pişmanlık duyar?

Olması gereken tam ortasıdır. Seçtiğin sevgili de senin hayatındakileri çıkartmanı istiyorsa kendine iyi bir hayat arkadaşı seçememişsin demektir, dostum dediğin adam en küçük şeyde ayrıl diyorsa dostunu da iyi seçememişsindir fikrimce.
@SF26 :kırmızıkalp:

Olması gereken tam ortasıdır. Seçtiğin sevgili de senin hayatındakileri çıkartmanı istiyorsa kendine iyi bir hayat arkadaşı seçememişsin demektir, dostum dediğin adam en küçük şeyde ayrıl diyorsa dostunu da iyi seçememişsindir fikrimce.
@SF26 :kırmızıkalp:
Ester noktayı koydu.
Cansın Yiğit'im.