Canepe

Uzman
Yer
Denizli, Türkiye
Selamlar,
Halihazırda SGK'lı bir şekilde çalışmak KYK başvurusu yapılacağı esnada bursun ödemeli/ödemesiz çıkıp çıkmayacağını etkiler mi?

Bu yaz SGK'mın yatırılmamasını talep etmelimiyim sizce? Ayrıca ödemesiz KYK bursu kazandığımızda SGK'lı bir işe başlamak bu bursun ödemeliye dönüşmesine sebep olur mu?

Deneyimleyen varsa cevaplarını çok merak ediyorum. Teşekkür ederim.

Selam,
Halihazırda SGK'lı bir şekilde çalışmak KYK başvurusu yapılacağı esnada bursun ödemeli/ödemesiz çıkıp çıkmayacağını etkiler mi?

Bu yaz SGK'mın yatırılmamasını talep etmeli miyim sizce? Ayrıca ödemesiz KYK bursu kazandığımızda SGK'lı bir işe başlamak bu bursun ödemeliye dönüşmesine sebep olur mu?

Deneyimleyen varsa cevaplarını çok merak ediyorum. Teşekkür ederim.

Evet herhangi bir sigorta ödemesinde KYK bursun kesilir.

Geri ödemeye yani krediye dönüşmez ama SGK'lı bir işe girmek Burs'un kesilme nedenidir.

1750867888518.webp

Şimdi baktım benim dönemimde kesiliyordu ama şu an kesilmiyor sanırım.

2021'de mezun oldum. 2017'de ilk üniversite'ye başladığımda kesiliyordu ama sanırım değişmiş.

Peki başvuru yaptığımda halihazırda SGK'lı olmam bursu veya yurt başvurumu etkiler mi hocam?
Eğer hali hazırda burs'un yoksa burs çıkacağı zaten belli değil. Çok çok az kişiye burs çıkıyor ama SGK'lı bir işte çalışmak aile'nin toplarm aylık gelirini arttıracağı için evet yurt başvurusu esnasında Burs çıkmama ihtimalini arttırır.

Bu arada hocam kredi çıkarsa da almaktan çekinmeyin. Üniversite bittikten sonra 2 yıl içerisinde işe girene kadar zaman tanıyorlar ve Ödeme 2 yıl sonra başlıyor. Benim aldığım burs ödemesi 17 bin TL ve aylık 600TL falan ödüyorum. 2026'da bitecek. Enflasyon kaynaklı zaten arada geçen 5 sene ardından aldığınız ücret faizli bile olsa geri ödeme olarak aldığınızdan çok daha az geri ödemiş oluyorsunuz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar sıkça sorulan sorularda "Burs kesilme durumu" başlığındaki cevaplardan yola çıkarak çalışma durumunda bursun kesilmeyeceğini anlayabiliriz.: Kaynak

Aynı şekilde yurt başvurularında da yurt çıkması durumunda çalışmanıza devam edebilirsiniz ancak mevcut asgari ücretin 1,5 katı oranında maaş almanız durumunda yurttan atılırsınız: Kaynak

Enflasyon kaynaklı zaten arada geçen 5 sene ardından aldığınız ücret faizli bile olsa geri ödeme olarak aldığınızdan çok daha az geri ödemiş oluyorsunuz.
Şu bilgiyi teyit etmeniz adına söyleyeyim KYK kredilerinde faiz bulunmamaktadır. Faiz kaldırılmıştır.

Bu arada hocam kredi çıkarsa da almaktan çekinmeyin. Üniversite bittikten sonra 2 yıl içerisinde işe girene kadar zaman tanıyorlar ve Ödeme 2 yıl sonra başlıyor. Benim aldığım burs ödemesi 17 bin TL ve aylık 600TL falan ödüyorum. 2026'da bitecek. Enflasyon kaynaklı zaten arada geçen 5 sene ardından aldığınız ücret faizli bile olsa geri ödeme olarak aldığınızdan çok daha az geri ödemiş oluyorsunuz.
Benim halihazırda SGK için iş çıkışı istemem faydalı olacak gibi görünüyor.

Aynı şekilde yurt başvurularında da yurt çıkması durumunda çalışmanıza devam edebilirsiniz ancak mevcut asgari ücretin 1,5 katı oranında maaş almanız durumunda yurttan atılırsınız: Kaynak
Çalışmaya devam etmek amacım değil aslında, problem halihazırda çalışırken yurt başvurusu yapmam. Bu süreçte SGK'lı olursam yurt veya burs başvurularım etkilenecek mi? Bunu merak etmiştim. Çok ciddi bir bilgi kirliliği var bu konuda. Kimisi inanma etkiler diyor, kimisi asgarinin 1.5 katı maddesini belirtiyor.

Merhabalar sıkça sorulan sorularda "Burs kesilme durumu" başlığındaki cevaplardan yola çıkarak çalışma durumunda bursun kesilmeyeceğini anlayabiliriz.: Kaynak

Şu bilgiyi teyit etmeniz adına söyleyeyim KYK kredilerinde faiz bulunmamaktadır. Faiz kaldırılmıştır.

Hayır ödeme bakımından hala ödemelerde gecikme durumunda faiz işliyor. Ben şuan belirli durumdan kaynaklı 6 ay geriden ödüyorum ve 550TL olan normal taksit ortalama 700TL civarına çıkmış durumda. Evet eskisi gibi direk faiz işlemiyorlar fakat gecikme faizi hala devam ediyor.

Olası bir ödeyememe veya gecikme faizi durumda da ödemeler o kadar da yüksek olmuyor.

Çalışmaya devam etmek amacım değil aslında, problem halihazırda çalışırken yurt başvurusu yapmam. Bu süreçte SGK'lı olursam yurt veya burs başvurularım etkilenecek mi? Bunu merak etmiştim. Çok ciddi bir bilgi kirliliği var bu konuda. Kimisi inanma etkiler diyor, kimisi asgarinin 1.5 katı maddesini belirtiyor.
Şöyle bir bilgi geçeyim o hâlde ben 2021'de üniversitede iken yaptığım yurt başvurusunda yedeğe düşmüştüm. Gelir olarak o dönemde sadece ailemde bir memur maaşı olduğunu belirtmiştim ancak babasının hâli vakti yerinde olan ve durumları iyi olan arkadaşlardan birisine yurt çıkmıştı. O nedenle olaylara bakmak yerine size çıkması için dua etmeniz yeterli olacaktır.

Hayır ödeme bakımından hala ödemelerde gecikme durumunda faiz işliyor. Ben şuan belirli durumdan kaynaklı 6 ay geriden ödüyorum ve 550TL olan normal taksit ortalama 700TL civarına çıkmış durumda. Evet eskisi gibi direk faiz işlemiyorlar fakat gecikme faizi hala devam ediyor.

Olası bir ödeyememe veya gecikme faizi durumda da ödemeler o kadar da yüksek olmuyor.
Gecikme faizi ile TÜFE'den gelen faiz bir değildir. Gecikme faizi siz ödemediğinizden dolayı oluşan faizdir. TÜFE ise enflasyondan kaynaklanarak eklenen faizdir. O nedenle ikisi aynı şey değildir. O nedenle "Enflasyon kaynaklı..." demenizden ötürü kaynağı eklemem yerinde bir davranıştır.

Benim halihazırda SGK için iş çıkışı istemem faydalı olacak gibi görünüyor.

Yurt çıkma olayı en son ailenin toplam geliri ile alakalıydı. Hala aynı mı bunu sizin araştırmanız gerekli. SGK'li olmanız zaten açıklamaya göre KYK başvurunuzu etkilemiyor ve ailedeki ortalama gelire göre diyorlar ama iş çok random ve iyi geliri olup malvarlığı yok gibi gösterip burs ve KYK yurdu çıkanlar da oluyordu zamanında.

Şöyle bir bilgi geçeyim o hâlde ben 2021'de üniversitede iken yaptığım yurt başvurusunda yedeğe düşmüştüm. Gelir olarak o dönemde sadece ailemde bir memur maaşı olduğunu belirtmiştim ancak babasının hâli vakti yerinde olan ve durumları iyi olan arkadaşlardan birisine yurt çıkmıştı. O nedenle olaylara bakmak yerine size çıkması için dua etmeniz yeterli olacaktır.

Gecikme faizi ile TÜFE'den gelen faiz bir değildir. Gecikme faizi siz ödemediğinizden dolayı oluşan faizdir. TUF'e ise enflasyondan kaynaklanarak eklenen faizdir. O nedenle ikisi aynı şey değildir. O nedenle "Enflasyon kaynaklı..." demenizden ötürü kaynağı eklemem yerinde bir davranıştır.

Ben aslında devrik cümle kurdum. Yanlış anlattım. Her yıl maaş artışlarından dolayı, daha sonra gecikme faizi bile işlemiş olsa, ödeme oranları maaşa göre cidden düşük kalıyor. Bunun nedeni 5 yıllık Asgari ücret artışının birikmesi, şu an alacağı Kredi'nin bile ödemesini maaşına oranla çok düşük bir miktar haline getiriyor demek daha doğru olur.

Maaş artışları da enflasyona göre belirlendiği için aslında onu belirtmek istedim.

Son düzenleyen: Moderatör: