NqrkOz

Yetkin
Makaleler
6
4107.webp

Fazla söze gerek yok, Google dün yayınladığı makalede artık güvenlik adı altında sideloading yani "APK" kurulumunu çok daha zorlaştıracak, Ağustos 2026'da yürürlüğe girmesi planlanıyor, detaylı bilgi için: https://android-developers.googleblog.com/2026/03/android-developer-verification.html?m=1

Eylül 2026'da bazı ülkeler için doğrulanmamış veya imzasız uygulama yüklemeleri yapılamayacak ve 2027 ve sonrasında global olarak yürürlüğe girmesi planlanıyor, zaten işin sonunda ADB dışında uygulama kurulamayacak, Google 3-4 ay daha beklemeyi dayanamadı böyle bir şey çıkardı, sonumuz ne olacak bilmiyorum.

Bu arada bir soru sormak isterim, bu 24 saat olayı tam olarak nedir? Geliştirici seçeneklerine girmek için mi yoksa uygulama kurulum ayarları özelinde mi?
Bilgili birisi cevaplarsa çok sevinirim, bunu öğrenmem lazım.

Benim anladığım; 24 saat, dolandırıcıların kullanıcıları yönlendirmesini engellemek için, kullanıcıya yaptığı işlem hakkında düşünebilmesi, bilgi edinebilmesi için tanımlanan süre.

Diğer bir deyişle; kullanıcıya, dolandırıcının senaryosuna inanıp anında işlem yapamasın diye zorunlu bir süre tanıyor. Bu süre zarfında artık kullanıcı yardım alabilecek, yaptığını gözden geçiriebilecek vs.

Tadım tuzum kaçtı, telefon ve tabletimde kendi yaptığım 4-5 uygulama kullanıyorum. Nasıl yükleyeceğim artık bunları🥲

Son düzenleme:
Benim anladığım; 24 saat, dolandırıcıların kullanıcıları yönlendirmesini engellemek için, kullanıcıya yaptığı işlem hakkında düşünebilmesi, bilgi edinebilmesi için tanımlanan süre.

Diğer bir deyişle; kullanıcıya, dolandırıcının senaryosuna inanıp anında işlem yapamasın diye zorunlu bir süre tanıyor. Bu süre zarfında artık kullanıcı yardım alabilecek, yaptığını gözden geçiriebilecek vs.

Tadım tuzum kaçtı, telefon ve tabletimde kendi yaptığım 4-5 uygulama kullanıyorum. Nasıl yükleyeceğim artık bunları🥲
24 saat tamamen tek seferlik bir şey, içiniz rahat olsun, benim tam olarak sormak istediğim 24 saat boyunca geliştirici seçeneklerine mi giremiyoruz yoksa geliştirici seçeneklerinde bulunan ilişkili ayarına mı onu çözemedim.

24 saat tamamen tek seferlik bir şey, içiniz rahat olsun, benim tam olarak sormak istediğim 24 saat boyunca geliştirici seçeneklerine mi giremiyoruz yoksa geliştirici seçeneklerinde bulunan ilişkili ayarına mı onu çözemedim.
Kaynaklara baktım onlar da anlamamış gibi. Benim de kafam karıştı. APK yüklemek ile Sideloading farklı şeyler. Bu ikisi çorba olmuş gibi. APK yüklemek tamamen iptal mi oluyor. Yani telefon hafızasına indirdiğimiz .apk dosyalarını tıklayıp yükleme kalkıyor tamamen. Öyle mi? Bu yukarıda anlatılanlar sideloading işlemi için mi geçerli? Sorular sorular.

Play Hizmetleri'ne nasıl entegre edilecek acaba? Sadece Android 16-17 yüklü cihazlara gelmeyeceğine göre.
Play Hizmetleri'ne entegre edilirse eğer Android 7 ve üzeri cihazlarda aktif olur.

Bu arada bir soru sormak isterim, bu 24 saat olayı tam olarak nedir? Geliştirici seçeneklerine girmek için mi yoksa uygulama kurulum ayarları özelinde mi?
Bilgili birisi cevaplarsa çok sevinirim, bunu öğrenmem lazım.
Anladığım kadarıyla ilk başta geliştirici seçeneklerini açıyoruz, doğrulama yapıyoruz, ondan sonra telefonu yeniden başlatıyoruz ve 24 saat sonra tekrar doğrulama yaparak sonsuza kadar APK yüklemeyi açabiliyoruz. Çoğu yerde böyle yazmış zaten.

Son düzenleme:
Play hizmetleri'ne nasıl entegre edilecek acaba? Sadece Android 16-17 yüklü cihazlara gelmeyeceğine göre.
Play hizmetleri'ne entegre edilirse eğer Android 7 ve üzeri cihazlarda aktif olur.
Bu direkt Android için gelen bir güncelleme yani direkt sistem ayarlarıyla ilgili, şu an aktif destek gören Android sürümleri ve Android cihazlarına gelecek olan bir güvenlik güncellemesi vs. ile artık böyle olacak muhtemelen, güncelleme desteği olmayan Android sürüm ve cihazlarında zaten bu özellik güncellenemeyeceği için normal çalışır, tabii güncel Android sürüm ve cihazlarda da bu özelliğin devreye sokulduğu güncellemeyi kullanıcı kendisi almazsa o durumda da normal devam eder, örneğin cihazım Android 15, kutusundan açtığımdan beri güncellemedim ve güncellesem şu an Android 16 olacak ve Bootloader kilidi açılamayacağı için hiçbir zaman yapmayacağım.

Anladığım kadarıyla ilk başta geliştirici seçeneklerini açıyoruz, doğrulama yapıyoruz, ondan sonra telefonu yeniden başlatıyoruz ve 24 saat sonra tekrar doğrulama yaparak sonsuza kadar APK yüklemeyi açabiliyoruz. Çoğu yerde böyle yazmış zaten.
Bende geliştirici seçeneklerine girilir diye düşünüyorum, sadece ilgili ayar için süre geçmesi beklenir, aksi durumda çok kötü ve saçma olur, sonuçta orada birçok teknik ayar var. Geliştirici seçeneklerine almaları sanki çok karmaşık bir işlem izlenimi verilmeye çalışılıyor, bu "Advanced Flow" olayı tamamen bu işlerden anlamayan, internet okur yazarlığı olmayan insanları caydıracak bir değişiklik, gereksiz yokuş yapılıyor.

Son düzenleme: