Tahminimce belli bi seviyeniz vardır diye düşünüyorum. Kurslar size gramer öğretecek. Grameriniz belli bir seviyeye gelse bile istediğiniz ingilizceyi elde edemeyecksiniz.
Tavsiyem A1 seviyesinde kitaplardan başlayarak okumanız ve chatgpt yi kullanarak anlamadığınız yerde çeviri yapmak. Kitapları 2 kere okumanız önemli, ilkinde çeviri kullanarak okuduktan sonra 2.de çeviri yapmadan okumanız gerekiyor ki bir önceki okumada öğrendiğinizi kelimeleri hatırlayarak pekiştirmiş olacaksınız. Bu şekilde A1 kolay geldikten sonra A2 sonra B1 sonra B2 şeklinde ilerleyin. İzleyeceğiniz kurstan çok daha fazla yardımcı olacaktır.

Chatgptyi kullanırken her şeyi çevirmekten bahsetmiyorum. Anlamadığınız cümleyi (kelime dahi olsa cümlenin tamamını) çevirin. Ve chatgpye "vereceğim metinleri kelime kelime veya kelime grupları şeklinde çevirmeni istiyorum" yazın

Örnek

Cümle: "The king has chosen him," the soldier said. Chosen me for what? Drake wondered. He knew better than to ask the soldier questions.

Kelime kelime veya kelime öbekleri şeklinde çeviri:
  • The king → Kral
  • has chosen → seçti / seçmiş
  • him → onu
  • the soldier said → asker söyledi / dedi
  • Chosen me for what? → Beni ne için seçti?
  • Drake wondered → Drake merak etti / düşündü
  • He knew better than to → … yapmamayı iyi biliyordu / akıllıca olmadığını biliyordu
  • ask the soldier questions → askere soru sormak

🔹 Tam anlamıyla:
"Kral onu seçti," dedi asker. “Beni ne için seçti?” diye düşündü Drake. Askere soru sormanın akıllıca olmadığını biliyordu.

📝 Not: He knew better than to… ifadesi, “bunun akıllıca olmayacağını biliyordu” anlamında kullanılır; burada deneyim veya sağduyuya dayalı bir çekinme vardır. Örneğin:

• I knew better than to argue with her when she was angry.
    (O sinirliyken onunla tartışmanın akıllıca olmadığını biliyordum.)
Bu şekilde kitap okumak kurstan çok daha yardımcı olacaktır.

B2 den sonra C1 kitaplara geçmek yerine çocuk kitaplarına yönelin. Bir de extensive reading yöntemi var bu da hiç bir sözlük kullanmadan kitapları okumak. Bilmediğiniz kelimeleri bağlamdan anlamak. Ama bunu yapabilmek içinde sayfada en fazla 4-5 tane bilmediğiniz kelime olmalı.

Son düzenleme: