• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Sık elektrik kesintisi meydana gelen bölgede, akım korumalı priz almak çözüm olur mu?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Bulba
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 365

Bulba

Uzman
Yer
İzmir
Yaşadığım aşırı gelişmiş Türkiye muhitinde elektrikler aniden kesilip gelince 2 tane klimamız bozuldu ve masaüstü bilgisayarımda sorunlar çıktı. Bilgisayarım açılıyor ama PSU sesi aşırı fazla eskisine göre ve oyunlarda (özellikle sistemi yoran oyunlarda) yarım saat kadar oynadıktan sonra ekran donuyor ve bip bip bip sesler geliyor. Bir de ekran kartı fanlarının hızını arttırdıgım zaman PC donuyor. Ne yapmam lazım tavsiyeniz nedir? Akım korumalı priz alsam bundan sonra güvende olur muyum?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yaşadığın sorunları tespit edip, elektrik dağıtım firmasıyla iletişime geçerek zararını telafi ettirebiliyor olman lazım. Bu konudaki yasal haklarını araştırıp gerekli başvuruyu yapabilirsin.

Akım korumalı priz almak çok doğru olur sadece elektrik kesintileri için değil normal kullanımda da iş görür.

Bunun için evinde sürekli elektriği kontrol eden cihaz olmalı.

Benim yaşadığım yer kırsal bir bölge, burada voltaj sürekli dalgalanıyor. 220V’dan bir anda 110-130V’a düşüp birkaç saniye öyle kalabiliyor ya da 4-5 kere art arda göz kırpma gibi oluyor. Buna rağmen hiç PSU bozulması yaşamadım. Hatta 2011’de önlem olsun diye bir regülatör almıştım ama o PC’den duman çıkmıştı muhtemelen elektrik dalgalanması sırasında yanlış voltaj ayarı yaptığı için.
Şu an elimde nadir bulunan bir CRT monitör var, onu korumak için yıllardır voltaj regülatörü kullanıyorum ve hiçbir sorun yaşamadım. Kaliteli PSU kullandıktan sonra elektriğin bozma ihtimali çok düşük. Akım korumalı priz tek başına çözüm değil; UPS alırsın ama aküsü biter. Kaliteli bir voltaj regülatör ise işini fazlasıyla görür.

Akım korumalı priz için önerebileceğiniz bir model var mı?

Nasıl yani? İlk defa duyuyorum. İsmi ne cihazın?
Wattmetre gibi bir şeydi sanırsam ama geçmişteki değerleri de aklında tutmalı.

Adamlar işi çözmüş neden senin eşyan tamir etsinler ki kanıt bekliyorlar. Biz ölçtüm anormal bir şey çıkmadı deyip gönderiyorlar.

Hocam FSP kullanıyorum kalitelisinden. Eve yıldırım falan düşmedi ama bu kadar garip bir olay yaşamadım daha önce. Muhtelemen belediye de sallamayacak. Elimde kaldı her şey...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…