Rehber Simbrief Dispatch kullanımı ve uçuş rotası oluşturma

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Eren T.
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 16
  • Görüntüleme Görüntüleme 1B
  • Etiketler Etiketler
    online uçuş
Selamlar saygıdeğer Techolay Sosyal halkı. Bu makalemde bir uçuş rotası oluşturmayı göstereceğim. Bu rotayı da Simbrief Dispatch'den oluşturacağız. Sadece rota değil, brifing aslında. Kullanacağımız yakıtı falan buradan hesaplayacağız. Eğer VATSIM veya IVAO'da kullanmak için geldiyseniz yanlış yerdesiniz. Hiçbir şeyi, sakın ama sakın atlamayın ve kendiniz herhangi bir şey yapmayın, rehbere göre hareket edin! Hadi makaleye geçelim!

Bu siteye gidiyoruz.

Simbrief hesabınız varsa Sign In, yoksa Create one butonuna basıyoruz. Gerekli bilgileri doldurup hesabınızı oluşturduktan sonra tekrar aynı siteye gidiyorsunuz. Eğer Sign In butonuna basıp oturumunuzu açtıysanız karşınıza böyle bir sayfa gelir:

En aşağıya inip "No thanks, I’ll subscribe later →" butonuna basıyoruz:

Karşınıza böyle bir şey gelecek:

"No" butonuna, ardından continue butonuna basıp devam ediyoruz.

Karşınıza böyle bir panel gelecek:

Soldan "New Flight" butonuna tıklıyoruz. Karşımıza gelen bu pencereyi close butonuna basarak kapatıyoruz:

Şimdi bu sayfadaki gerekli olan şeylerin ne işe yaradığına bir bakalım:

1: Uçuş bilgilerinin hepsini girdikten sonra uçuşu oluşturur.
2: Havayolu kodu, örnek: Türk Hava Yolları için THY gibi. Bunun çok önemi yok herhangi birkaç harf de sallayabilirsiniz.
3: Uçuş numarası. Bunun da çok önemi yok herhangi birkaç sayı da sallayabilirsiniz ama 4'ü geçmeyecek şekilde.
4: Ayrılış havalimanının ICAO kodu, mesela Ataturk Airport için LTBA gibi... İnternette şu aramayı yaparak bulabilirsiniz: "ICAO code of [havalimanı]" Atatürk havalimanı kapandı biliyorum ama FSX'te hala var. O yüzden ben LTBA yazıyorum
5: Varış havalimanının ICAO kodu, mesela Esenboga Airport için LTAC gibi... İnternette şu aramayı yaparak bulabilirsiniz: "ICAO code of [havalimanı]"
6: Alternatif varış havalimanının ICAO kodu. Eğer varış havalimanına inilemiyorsa farklı bir havalimanına iniş yapılır. Burayı NONE olarak ayarlamak en iyisi olacaktır. Çünkü simülasyonlarda böyle bir şey söz konusu değil.
7: Ayrılış tarihi ve saati. Burayı hiç ellemeyin.
8: Uçak, biz A320 kullanacağımız için A320 seçiyorum ben.
9: Uçağın eklentisi, burda ben Fenix CFM seçeceğim (CFM: Motor. Evet, A320'nin farklı motorlu olan varyantları var). Diyenler olacak "Ben Airbus X ile uçuyorum neden Fenix seçeyim?", çünkü başka yolu yok. Uçuş rotasını ve yakıtı zaten farklı bir siteden hesaplayacağız. O yüzden sıkıntı çıkmayacak.
10: Uçuş planında yazacak değerlerin cinsi, burayı kilogram olarak bırakıyorum ben, gerekirse zaten lbs'ye dönüştürebiliyoruz kolay bir şekilde.
11: Uçuş kuralları. Bunları burada yazamayacağım ancak öğrenmeniz için kaynak verebilirim: Aletli Uçuş - Instrument Rating(IFR) | Avian Aviation Eğer anlamadıysanız VFR olarak ayarlayın, o kadar da önemli değil zaten.
12: Uçuş türü, burası önemli değil [eğer training veya military seçmiyorsanız, (military: askeri uçuş, training: eğitim uçuşu)]. General aviation seçebilirsiniz.
13: Alternatif varış havalimanının kaç tane olacağı (rotada). 6.'yı NONE olarak seçtiyseniz burası da None olur zaten.

Ben hepsini ayarladım ve son hali böyle:

Biraz aşağı inelim.

1: Kalkış pisti, bunu ellemeyin bence. Eğer kendiniz farklı bir pist seçmek istiyorsanız değiştirin sadece ki onu da pist simülasyonunuzda bulunmadığı zaman yapın. Mesela Adnan Menderes'de önceden tek pist vardı, sonra ikinci pisti yaptılar. Ama FSX eski olduğu için hala tek pist gözüküyor. Bunun gibi bir durumda değiştirin.
2: Varış pisti, aynı şekilde, eğer kendiniz farklı bir pist seçmek istiyorsanız değiştirin sadece ki onu da pist simülasyonunuzda bulunmadığı zaman yapın.
3: Seyir irtifası, burayı hiç ellemeyin, AUTO'da kalsın.
4: Yolcu sayısı, NONE olarak seçmeniz en iyisi olacaktır, eklentinizle uyuşmayabilir.
5: Kargo ağırlığı, burayı da NONE yapın.
6: Rotanın olduğu bölüm.
7: Rota analizi yapar, yani haritada rotayı gösterir ve rotanın AIRAC'a uygun olup olmadığını kontrol eder.
8: Kalkış pistinden kalktıktan sonra ana rotaya giriş için bir hava yolu seçmeye yarar. Hiç ellemeyin, rotayı zaten farklı bir sitede hesaplayacağız.

Burayı da doldurduk madem, artık rotayı hesaplamaya gidelim. Bu siteye gidiyoruz.

Biraz aşağı inelim.

1: Kalkış havalimanın ICAO kodu.
2: Varış havalimanının ICAO kodu.
3: Navigasyon verisi (güncellik açısından). Burayı 2203 olarak seçin. airac
4: Uçak.
5: Plandaki değerlerin cinsi (KG, LBS)

Hepsini doldurduk.

Create plan butonuna basıyoruz.

1: Rota.
2: Rezerv yakıt.
3: Toplam yakıt.

Hepsini bir yere not alın, lazım olacak. Tekrar Simbrief'e dönelim.

Buraya diğer sitede hesapladığımız rotayı yapıştıralım, SID ve STAR yazılarını silelim. Ardından fuel planning sekmesinden show options butonuna basalım.

1: Buraya not aldığımız toplam yakıtı yapıştıralım.
2: Burayı hiç ellemeyin, rezerv yakıt burası ama kendimiz girdi giremiyoruz.

Hepsini doldurduk, benimkinin son hali böyle:

Eğer siz de kontrol ettiyseniz biraz daha aşağı iniyoruz.

Bu butona basıyoruz.

Burayı hiç ellemeden apply butonuna basıyoruz.

"Your route is valid..." yazısını da gördük. Artık her şey tamam. Planı oluşturmaya hazırız. Generate flight butonuna basıyoruz.

View PDF butonuna basıyoruz ve PDF'i açıyoruz. Şimdi bize uçarken lazım olacak bilgileri alalım.

1: Flight Number.
2: Departure/Arrival.
3: Cost Index.
4: Reserves.
5: Block Fuel.

1: Rota.

1: Pax.
2: Cargo Weight (kg).
3: Zero Fuel Weight

Bunları İngilizce yazmamın sebebi, uçağın bilgisayarlarını doldururken girdi girilecek yerleri İngilizce göstermesi.

Evet, uzun bir rehberin daha sonuna geldik, okuduğunuz için teşekkür ederim. Başka rehberlerde görüşmek üzere!

Eline sağlık. Ama ufak iki şey eklemek istiyorum. Birincisi havayolu uçuşu yapıyorsanız (örnekteki gibi) VFR değil IFR seçmelisiniz. İkincisi de sonda verilen PDFte aslında gerekli daha çok şey var mesela hava durumuyla alakalı bir takım haritalar ya da kalkış öncesi kontrol etmeniz gereken minimum kalkış yakıt miktarı gibi. Bu tarz şeyleri de incelemek lazım. Ayrıyetten anlattığın sırayı takip eden biri bu planı VATSIM'de de kullanabilir sorun olmaz. İyi uçuşlar.

Son düzenleme:
Birincisi havayolu uçuşu yapıyorsanız (örnekteki gibi) VFR değil IFR seçmelisiniz.

Onun havayolu uçuşuyla alakası nedir hocam? Hava şartlarının iyi olduğu durumlarda VFR, görüş uzaklığının düşük ve havanın kötü olduğu durumlarda IFR kullanılmalı diye biliyorum ben.

İkincisi de sonda verilen PDFte aslında gerekli daha çok şey var mesela hava durumuyla alakalı bir takım haritalar ya da kalkış öncesi kontrol etmeniz gereken minimum kalkış yakıt miktarı gibi.

Bu konuda haklısınız hocam bir şey diyemem, makale aşırı uzun olmasın diye yazmadım onları.

Ayrıyetten anlattığın sırayı takip eden biri bu planı VATSIM'de de kullanabilir sorun olmaz. İyi uçuşlar.

VATSIM'de ve IVAO'da SID ve STAR'ları ATC veriyor. O yüzden hocam. Uçuş planına manuel olarak SID ve STAR ekleyen hiç görmedim ben şu ana kadar.

Usta sen part time pilot musun? Yoksa omrunu bu tarz seylere mi adadın? Guzel rehber btw.

VFR uçuş genellikle tur uçuşları, eğitim uçuşlarında vs. kullanılır. Bunun sebebi VFR uçuş daha özgürdür. IFR uçuşta ekipmanlarına bağlısınız belirli uçuş rotalarını takip etmelisinız fakat VFR'da istersen bir beldeyi veya bir plajı bile planında bir nokta olarak seçebilirsiniz. Dediğiniz gibi görüş kısıtlamasının olmadığı hava durumlarında "tercih edilebilen" bir uçuş türüdür. Hava açıkken de IFR uçabilirsiniz bunun bir kısıtlaması yok. Ama hava kapalıysa görüş belirli bir limitin altındaysa VFR uçulamaz. Yolcu uçakları durum ne olursa olsun IFR uçarlar. Bu, kaza riskini minimize eder ve uçakların ayrımını sağlar. Hem de yolcu uçaklarının seyir irtifası ve ağırlıklarından ötürü bir takım VFR kısıtlamaları vardır. Tüm uçaklar belirli airwayler, RNAV rotaları aracılığı ile uçarlar. Kısaca böyle. Yolcu uçağı uçuruyorsanız IFR uçarsın. Ancak planör, genel havacılık uçakları gibi diğer hava taşıtları genelde VFR uçar ekipmanları yetiyorsa IFR da uçabilirler.
VATSIM'de ve IVAO'da SID ve STAR'ları ATC veriyor. O yüzden hocam. Uçuş planına manuel olarak SID ve STAR ekleyen hiç görmedim ben şu ana kadar.
Bu rotayı doğrudan IVAO/VATSIM uçuşsunuzda kullanabilirsiniz bir sorun teşkil etmez. Evet SID/STAR planın bir parçası değildir ama planda bulunursa sorun olmaz size yine uçuş izni verirken gerekli bilgileri sağlayacaklar siz de doğrusunu uçuş bilgisayarına gireceksiniz. Eğer rotayı siteden indirip o şekilde sisteme yüklüyorsanız o zaten kendisi de siliyor gereksiz kısımları.
IVAO'da her gün uçuş yapıyorum.
VATSIM'i tercih etmeni öneririm. Daha gerçekçi bir ortam, çünkü VATSIM de genelde çok daha fazla online pilot ve ATC bulunur. IVAO'da uçmanın genelde tek başına uçmaktan pek bir farkı olmuyor.

Son düzenleme:
VATSIM'i tercih etmeni öneririm. Daha gerçekçi bir ortam, çünkü VATSIM de genelde çok daha fazla online pilot ve ATC bulunur. IVAO'da uçmanın genelde tek başına uçmaktan pek bir farkı olmuyor.

MSFS değil FSX oynuyorum hocam. IVAO'dan başka seçenek kalmıyor.

@Yılmaz Peki, IVAO'da MTL denen bir şey var. Başka uçakların modellerini doğru göstermeye yarıyor. Bunda öyle bir şey var mı yoksa her uçağı C172 olarak falan mı görüyoruz?

Ayrıca vPilot mu daha iyidir swift mi? Hangisinde daha çok kaynak vardır? İkisinden birinin diğerine göre avantaj veya dezavantajı var mı?

Son düzenleme:
@Yılmaz Peki, IVAO'da MTL denen bir şey var. Başka uçakların modellerini doğru göstermeye yarıyor. Bunda öyle bir şey var mı yoksa her uçağı C172 olarak falan mı görüyoruz?
Var hocam var, herkes birbirini C172 olarak görseydi bu kadar insan kullanmaz ki.
IVAO MTL dosyalarınızı silmeyin, vPilot programında ayarlar kısmından size attığım dosyayı seçin IVAO modellerinizi VATSIM'de kullanabilirsiniz baştan indirmenize gerek kalmaz.

Ayrıca vPilot mu daha iyidir swift mi? Hangisinde daha çok kaynak vardır? İkisinden birinin diğerine göre avantaj veya dezavantajı var mı?
Swift hiç kullanmadım ama ikisi de aynı amaca yarıyor sonuçta. Yine de Swift'in arayüzü berbat.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…