Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

zerolaqrap

Uzman
Arkadaşlar merhaba,

Bilgisayarımda hiçbir işlem yokken yani boştayken birdenbire süpürge sesi gibi fan sesi geliyor ve kesiliyor. Yaklaşık 2-3 saniye sürüyor. Bunu ortalama 1-2 dakikada bir yapıyor. Kasanın içi ve fanları tozludur diye açıp detaylıca temizledim fakat sorunum devam ediyor.

Yardımlarınızı bekliyorum, teşekkür ederim.

Ses gelmeden önce kasanın içine baktım. Ekran kartı pervaneleri çalışıyor o ses eşliğinde. 2-3 saniye sonra pervaneler duruyor ve ses kesiliyor. Dediğim gibi bilgisayarda hiç bir oyun ve işlem açık değil. Bunu durduk yere yapıyor. Ekran kartı modelim RX 580 8 GB.

Son olarak bir şey tespit ettim: Monitör kapalıyken bunu yapıyor.

Yardımcı olabilecek yok mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar merhaba,

Bilgisayarımda hiçbir işlem yokken yani boştayken birdenbire süpürge sesi gibi fan sesi geliyor ve kesiliyor. Yaklaşık 2-3 saniye sürüyor. Bunu ortalama 1-2 dakikada bir yapıyor. Kasanın içi ve fanları tozludur diye açıp detaylıca temizledim fakat sorunum devam ediyor.

Yardımlarınızı bekliyorum, teşekkür ederim.

Ses gelmeden önce kasanın içine baktım. Ekran kartı pervaneleri çalışıyor o ses eşliğinde. 2-3 saniye sonra pervaneler duruyor ve ses kesiliyor. Dediğim gibi bilgisayarda hiç bir oyun ve işlem açık değil. Bunu durduk yere yapıyor. Ekran kartı modelim RX 580 8 GB.

Son olarak bir şey tespit ettim: Monitör kapalıyken bunu yapıyor.

Yardımcı olabilecek yok mu?
- Ekran Kartı Sıcaklığı Kontrolü: Ekran kartınızın sıcaklık değerini kontrol edin. CrystalDiskInfo veya HWMonitor gibi bir yazılım kullanarak ekran kartınızın sıcaklığını izleyebilirsiniz. Eğer sıcaklık çok yüksekse (örneğin 80°C'nin üstü), fanın açılıp kapanması normaldir.

- Güç Ayarlarını Kontrol Etme: Windows güç ayarlarınızı kontrol edin. "Yüksek Performans" modunu seçmeyi deneyin. Bu bazen fan davranışını stabilize edebilir.

- Sürücü Güncellemeleri: Ekran kartı sürücünüzü güncellediğinizden emin olun. AMD'nin resmi web sitesinden en son sürücüleri indirin ve yükleyin.

- Fan Kontrol Yazılımı Kullanma: MSI Afterburner gibi yazılımlar ile fan hızlarını manuel olarak kontrol edebilirsiniz. Ekran kartını yük altında test ederek fan hızını optimize edin.

- BIOS Ayarlarını Kontrol Etme: Bilgisayarın BIOS'una girip sistem sıcaklık ve fan ayarlarını kontrol edin. Fanların otomatik olarak kontrol edildiğinden emin olun.

- Donanım Sorunlarını Kontrol Etme: Ekran kartını yerinden çıkarıp tekrar takmayı deneyin. Aniden gelen ses, bağlantı sorunlarından kaynaklanabilir. Ayrıca PSU (güç kaynağı) ve anakart bağlantılarını kontrol edin.

- Monitörün Etkisini Değerlendirme: Monitör kapalıyken çalışıyorsa, belki de ekran kartı güç tasarrufu moduna geçiyor; bu da fanın açılıp kapanmasına neden olabilir. Monitör açıkken de testi deneyin ve ses devam ederse, farklı bir monitör veya kablo ile deneme yapın.

Eğer bu adımlar sorununuzu çözmezse, daha fazla teknik ayrıntı isteyin, örneğin ekran kartı yazılım ayarları veya BIOS sürümü.

Windows 10'dan Windows 11'e yükselttim, sorunum çözüldü.

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör: