Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

lastnight

Çalışkan
Merhabalar. PC'de oyunlarda aniden bip sesi geliyor ve kapanıyor. Her şeyi denedim bir türlü çözemedim. Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim.

Sistem özellikleri:
  • Anakart: ASUS B660M-K DDR
  • İşlemci: Intel i7 14700k
  • Ekran kartı: Sapphire Pure RX9070XT
  • RAM: Apacer 3200Mhz 16x16 32 BG RAM
  • SSD: Kingston 1TB M.2
  • PSU:1000 Watt High Power 80+gold

Kod:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
- <System>
  <Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331c3b3a-2005-44c2-ac5e-77220c37d6b4}" />
  <EventID>41</EventID>
  <Version>10</Version>
  <Level>1</Level>
  <Task>63</Task>
  <Opcode>0</Opcode>
  <Keywords>0x8000400000000002</Keywords>
  <TimeCreated SystemTime="2025-05-10T19:11:08.6529668Z" />
  <EventRecordID>39440</EventRecordID>
  <Correlation />
  <Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
  <Channel>System</Channel>
  <Computer>muhammed</Computer>
  <Security UserID="S-1-5-18" />
  </System>
- <EventData>
  <Data Name="BugcheckCode">340</Data>
  <Data Name="BugcheckParameter1">0xffffa60fa7b50000</Data>
  <Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>
  <Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>
  <Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>
  <Data Name="SleepInProgress">0</Data>
  <Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>
  <Data Name="BootAppStatus">0</Data>
  <Data Name="Checkpoint">0</Data>
  <Data Name="ConnectedStandbyInProgress">false</Data>
  <Data Name="SystemSleepTransitionsToOn">0</Data>
  <Data Name="CsEntryScenarioInstanceId">0</Data>
  <Data Name="BugcheckInfoFromEFI">true</Data>
  <Data Name="CheckpointStatus">0</Data>
  <Data Name="CsEntryScenarioInstanceIdV2">0</Data>
  <Data Name="LongPowerButtonPressDetected">false</Data>
  <Data Name="LidReliability">false</Data>
  <Data Name="InputSuppressionState">0</Data>
  <Data Name="PowerButtonSuppressionState">0</Data>
  <Data Name="LidState">3</Data>
  <Data Name="WHEABootErrorCount">0</Data>
  </EventData>
  </Event>

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Konudaki mesajları, konu bütünlüğü daha fazla bozulmasın diye kaldırıyorum ve linki güncelliyorum.

Dosyada dikkatimi çeken 4-5 hata var.
  • Sistem hiçbir zaman mavi ekran yaşadığını kaydetmemiş. < Disk hatalarında gördüğüm bir refleks.
  • Buna rağmen döküm oluşturamadığına dair bir sürü uyarı var. < Çoğu zamanda bunu da disk hatalarında görüyorum.
  • Sıkça EI 225 hatası < Bir belgelenmesi yok ama genelde Disk hatalarında gördüğüm bir başka uyarı daha.
Öncelikle uyarılardan yaşadığın mavi ekranlara bakalım (Bir tanesi konuda da bahsettiğim 0x154 hatası):
Rich (BB code):
Günlük Adı:    System
Kaynak:        Microsoft-Windows-Kernel-Power
Tarih:         3.04.2025 00:35:48
Olay Kimliği:  41
Görev Kategorisi:(63)
Düzey:         Önemli
Anahtar sözcükler:(70368744177664),(2)
Kullanıcı:     SYSTEM
Bilgisayar:   ****
Açıklama:
Sistem düzgün kapatılmadan yeniden başlatılmış. Bu hatanın nedeni sistemin yanıt vermeyi durdurması, kilitlenmesi veya beklenmeyen bir şekilde güç kaybına uğramış olması olabilir.
  </System>
  <EventData>
    <Data Name="BugcheckCode">239</Data>

0xEF hatası. Genelde bozuk RAM veya Disk hatası yaşayan kişilerde gördüğüm bir mavi ekran kendisi.

Rich (BB code):
Tarih:         11.04.2025 19:16:05
Bilgisayar:    *****
Açıklama:
Sistem düzgün kapatılmadan yeniden başlatılmış. Bu hatanın nedeni sistemin yanıt vermeyi durdurması, kilitlenmesi veya beklenmeyen bir şekilde güç kaybına uğramış olması olabilir.
  </System>
  <EventData>
    <Data Name="BugcheckCode">26</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter1">0x6001</Data>

0x1A hatası. Bu direkt bellek yönetimi ile ilgili bir hata yaşandığını açıkça gösteriyor. Mavi ile işaretlediğim ilk parametresinin Windows açıklaması da bu'dur:

0x6001The memory store component’s private memory range is corrupted, so it has become inaccessible. Parameter 2 is the returned status. Parameter 3 is the virtual address in the store's private memory range. Parameter 4 is the MDL.

Store Manager'a ait özel bir bellek bölgesinde bir bozulma tespit ettiğini söylüyor sistem. Aslında Store Manager konsunda çok da bir bilgimiz yok zira Microsoft bunu açıklama gereği duymamış ama kısaca ve ana fikir olarak sayfa dosyası için gereken disk alanı miktarını azaltmak ve aynı zamanda bir sayfanın diskten belleğe geri sayfalanması ve tersi için geçen süreyi azaltmak için kullanılan bir executable ile beraber çalışan bir yapı olduğunu söyleyebiliriz.

Dolayısıyla bu yapıdaki bir bellek alanının bozulması 2 parçaya iter bizi : RAM ve Disk.
Rich (BB code):
Tarih:         28.03.2025 18:54:19
Bilgisayar:    *****
Açıklama:
  </System>
  <EventData>
    <Data Name="BugcheckCode">122</Data>

Son hata ise 0x7A hatası. Aynı şekilde Microsoft'un makalesini incelersen genel olarak Disk hataları üzerinden yorumlandığını görürsün. Olaylar NTStatus kodunu ne yazık ki kaydetmemişler. Buna da disk hatası demek gayet yerinde olacaktır.

Another common cause of this error message is defective storage hardware....

-Microsoft.

Uyarılardan devam edersek:
Rich (BB code):
Kaynak:        volmgr
Tarih:         21.02.2025 17:26:08
Olay Kimliği:  161
Görev Kategorisi:Yok
Düzey:         Hata
Anahtar sözcükler:Klasik
Kullanıcı:     Yok
Bilgisayar:    *******
Açıklama:
Döküm dosyası oluşturma, döküm oluşturma sırasındaki hata nedeniyle başarısız oldu. BugCheckProgress: 0x00040049

Attığım DUMP rehberinin sonuna böyle bir uyarı koymuştum geçen yıl.

DİPNOT: Bazen bu ayarları yapılandırmanıza rağmen de dump dosyaları oluşmayabiliyor. Bunun sisteminizde yüklü olan temizlik programları ve direkt olarak depolama biriminizle alakalı da olabileceğini unutmayın.

Sona kalan ve farklı olabilecek bir diğer uyarısı ise şu:

Rich (BB code):
Kaynak:        volmgr
Tarih:         12.05.2025 20:55:31
Olay Kimliği:  49
Görev Kategorisi:Yok
Düzey:         Hata
Anahtar sözcükler:Klasik
Kullanıcı:     Yok
Bilgisayar:    *******
Açıklama:
Hızlı döküm için Sayfalandırma Dosyası yapılandırma, başarısız oldu. Önyükleme bölümlemesinde bir sayfa dosyası olduğundan ve tüm fiziksel belleği alabilecek kadar büyük olduğundan emin olun.

Bu aslında bir PageFile yetersizliği uyarısı. Acaba sistemi PageFile olmadan mı kullanıyorsun?

Burada da bir 0x124 hatası yediğini düşünüyorum hiç kaydedilmemiş olsa bile.

Şöyle ki bu uyarının ortaya çıkmasındaki tek ana sebep şu olabilir:

WHEA dökümleri öncelikle sanal belleğe yazarlar ve eğer bu yoksa veya yeterince büyük değilse döküm oluşturulmaz.

Eğer ki PageFile kapalıysa (Sanal bellek) bunu 'Sistem Tarafından Yönetilen' olarak ayarla. Bu çözüm olabilir. Bunun bir diğer sebebi de direkt bozuk PageFile yapısıdır ki bu da disk ile alakalıdır ancak.

Eğer ki zaten öyleyse ben burada bir Disk hatası olduğundan şüpheleniyorum.

• Öncelikle diskini Anakartındaki 2. M.2 slotuna takarak sistemini kontrol etmeni isteyeceğim.
  • Bundan sonuç almazsan elindeki farklı bir disk ile Windows'un kurulu olduğu diski çıkarmanı ve bu diske kurulum yapıp sistemi kontrol etmeni önereceğim. Diskin sistemden çıkarılması önemli bir nokta.

DİPNOT: M.2 olduğu için 2 farklı disk ile bunu yapman en sağlıklı sonucu verecektir : Farklı bir M.2 ve Farklı bir SATA. Zira Slot problemi de olabilir bir o kadar.
Kernel Power 41 genelde iki şeyden kaynaklanıyor:
  • Ekran kartı
  • PSU
Sizde PSU olması daha olası.
Kullandığım PSU ASUS TUF 650W olan modeldi. Sonradan 1000W modele güncelledim ama herhangi bir çözüm olmadı.

Aynı şekilde ekran kartım da 3070 idi. Onu da yakın zamanda güncellemiştim.

Ekran kartı güç bağlantısı tek kablodan 2 soketle mi, ayrı 2 kablo ile mi yapılı?

@lastnight

2. Soru, işlemci sıcaklığı ne durumda?
8+8 şeklinde 2 güç girişi var. İşlemci sıcaklığı genel olarak 60-65 olsa da bazen 80-85'e çıkıp geri 60 70'lere dönüyor ama sorunun bu olduğunu sanmıyorum. Önceki işlemcimin sıcaklığı bayağı iyi durumdaydı ama yine de bilgisayar kapanıyordu.

8+8 şeklinde 2 güç girişi var. İşlemci sıcaklığı genel olarak 60-65 olsa da bazen 80-85'e çıkıp geri 60 70'lere dönüyor ama sorunun bu olduğunu sanmıyorum. Önceki işlemcimin sıcaklığı bayağı iyi durumdaydı ama yine de bilgisayar kapanıyordu.

Evet 8+8 var biliyorum, bunlara tek kablodan gelip ikiye ayrılan soketler mi takılı?

O soketin birini çıkarın, PSU'ya bir kablo daha ekleyip o kabloyu boşalan yere takın, yani 2 kablo ile güç verin o sistem kapanmaz.

Lütfen sisteminin dump oluşturma ayarlarına bakıp varsa bir dump dosyası paylaşmanı isteyeceğim. Eğer bir dump bulunmuyorsa Özel görünümler > Yönetim olayları raporunu paylaş. Nasıl yapabilirim? diyorsan.

Hata kontrol kodları olay günlüklerinde decimal karşılıkları olarak kaydedilir, bu durumda 0x154 mavi ekran hatasını yaşadığını düşünüyorum.
Dump dosyası oluştur yapmama rağmen bilgisayar oluşturmuyor, anlamadım.

O soketin birini çıkarın, PSU'ya bir kablo daha ekleyip o kabloyu boşalan yere takın, yani 2 kablo ile güç verin o sistem kapanmaz.
Deneyeceğim. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.