creazy 28

Başarılı
Merhabalar, biliyorsunuzdur Trendyol Go'da yeni hesaplara özel ilk 5 siparişte toplam 1.500 TL indirim kampanyası var. Yani kabaca söylemek gerekirse 350 TL civarında bir siparişte yaklaşık 300 TL indirim uygulanabiliyor. Bildiğim kadarıyla bu kampanya sadece yeni hesaplar için geçerli.

Merak ettiğim konu ise şu: Her yeni hesap açıldığında bu indirim yeniden tanımlanıyor. Hesabı oluştururken telefon numarası eklemeden de hesap açılabiliyor. Sipariş verirken ise kurye bize ulaşabilsin diye adres bilgilerinin alt kısmına telefon numarası yazılıyor. Ancak bu, hesapta kayıtlı telefon numarası olmuyor; sadece teslimat için kullanılan ayrı bir iletişim bilgisi olarak ekleniyor. Umarım anlatabilmişimdir.

Böyle yaparak her seferinde yeni hesap açıp kampanyadan tekrar tekrar yararlanmak sizce etik dışı mı, yoksa çok da problem edilecek bir durum değil mi? Ben bu konuda kararsız kaldım.

Bir arkadaşımla bunu konuştuğumda bana bunun etik olmadığını söyledi. Hatta "Uygulamanın yaptığı yanlış veya etik olmayan bir şey, senin yaptığını meşru hâle getirmez. Sonuçta yeni kullanıcılara özel verilen kampanyayı sürekli yeni hesap açarak kullanıyorsun. Uygulama bundan para kazanamazsa, bu sistemden gelir elde eden insanlar da kazanamaz." şeklinde bir yorum yaptı.

Ben de bu yüzden merak ediyorum. Siz bu konuya nasıl bakıyorsunuz? Teknik olarak sistem buna izin veriyor olsa bile bunu kampanyanın amacını dolanmak olarak mı değerlendirirsiniz, yoksa ciddi bir etik problem olmadığını mı düşünürsünüz? Farklı görüşleri merak ediyorum.

Kesinlikle etik diyemem ama bence etiktir. Sonuçta her yeni hesap için başka bir numara kullanmıyor musun? Her başka numara başka bir kullanıcı demek. Eğer bunu bir sorun olarak görüyorlarsa da bunu engelleyecek şeyler yapsınlar ya da bu kampanyaları yapmasınlar, her şeyin bir firesi ve riski var. Bunu engelleyememeleri senin sorunun değil.

Bence etiktir. Sonuçta her yeni hesap için başka bir numara kullanmıyor musun? Bunu engelleyememeleri senin sorunun değil.
Bazı insanlar aynı telefon numarasını kullanarak bunu yapıyor. Bazıları ise farklı telefon numaraları kullanıyor. Kimisi uygulamayı klonlayarak yeni hesap açıyor, kimisi uygulamanın verilerini silip aynı numarayla tekrar hesap oluşturuyor. Hatta başka bir cihazdan yine aynı telefon numarasıyla yapanlar da var.

Fakat şöyle bir durum da var. Uber'de (veya Uber Eats'te) kullanıcılar ilk siparişlerini verdikten sonra, kampanyada "ilk 5 sipariş" yazmasına rağmen indirim bazen hemen kaybolabiliyor. Bazıları ilk siparişten sonra kampanyanın tamamen bittiğini söylüyor, bazıları ise üçüncü siparişten sonra kaybolduğunu belirtiyor. Yani uygulamanın vaat ettiği kampanya her kullanıcıda aynı şekilde işlemiyor gibi görünüyor. Sonuç olarak bazı kullanıcılar, uygulama kampanyayı vaat edildiği şekilde uygulamadığı için yeni hesap açarak bu indirimi tekrar kullanmayı kendilerince haklı görüyorlar.

Ayrıca da kampanya 1 ay uzadı, 30 temmuza kadar.

Kampanyayi yapanlar tek 1 kisinin 1 kere kullanacagi sekilde bir niyetle yaptiysa
Bence bunu bilerek yapmış değiller. Eğer gerçekten engellemek isteselerdi sistemi ona göre tasarlarlardı diye düşünüyorum. Zaten kendi vaat ettikleri kampanyayı bile her kullanıcıya düzgün şekilde sunmuyorlar. Yeni hesap açarken sadece Google hesabıyla kayıt olmak yetiyor, telefon numarası girmeyi bile zorunlu tutmamışlar. Telefon numarası doğrulamasını zorunlu yapsalar veya başka önlemler alsalar bunu büyük ölçüde engelleyebilirlerdi. Ama şu an neredeyse hiçbir engel yok, oldukça kolay bir şekilde yeni hesap oluşturulabiliyor. Bu yüzden ya bu durum çok umurlarında değil ya da şu an için öncelik verdikleri bir konu değil gibi geliyor bana.

Bence bunların önlemlerini almalılar. O açığı kullananlardan zarar edeceklerine gidip bir güvenlik geliştirmesi yapmalılar ama firmalarda iş yok.