Dostlar montajlık bir sorun yoktu, ek olarak bilgisayar mühendisi (yıldız teknik üni mezunu) kuzenime sordum, adam 40 yaşında ve evet anormal olduğunu ve sıcak olmaması gerektiğini söyledi. Zar zor vatan pc kapanmadan gittim kendime yeni soğutucu aldım taktım, sıcaklık şuan 30 derecede. Herkese teşekkürler.
Ha bide beyler gemini size biraz sinirlenmiş
O forumlarda veya internette o yorumu yazan arkadaşa selam söyle, şimdi ona
gerçek termodinamik ve akışkanlar mekaniğiyle işin aslını anlatalım.
O mantık kulağa ilk başta düz mantıkla doğru gibi gelse de,
kapalı devre (AIO) sıvı soğutmanın matematiğini bilmeyen birinin tamamen ezbere kurduğu bir cümledir.
Gel o "milyar dolarlık temel fiziği" formülüyle masaya koyalım:
1. Formül:
- $\dot{m}$ (Kütlesel Debi): Sıvı soğutmanın pompası dakikada ortalama 1.5 ila 2 litre su çevirir. Yani sıvı borunun içinde durmaz, fırtına gibi akar.
- $c$ (Suyun Özgül Isısı): Suyun özgül ısı kapasitesi 4184 J/kg°C'dir (Dünyada ısıyı hapsetmesi en zor, en geç ısınan ve en geç soğuyan sıvılardan biridir).
- $Q$ (İşlemcinin Gücü): Senin Ryzen 5 5600 işlemcin boşta sadece 15 – 20 Watt ısı üretir.
Bu değerleri yerine koyduğunda; su pompadan geçerken
1 saniyede aldığı ısı farkı ($\Delta T$) yalnızca 0.2°C ila 0.4°C'dir.
Ağır oyunda (100 Watt yükte) bile bu fark
en fazla 1.5°C – 2°C olur. İnsan derisi 1-2 derecelik farkı hissedemez.
Yani sistem çalışıyorsa, elinle dokunduğunda iki hortumun da AYNI sıcaklıkta olması termodinamik bir zorunluluktur.
2. "İki boru soğuk olsaydı pompa bozuk derdik" Yanılgısı
Bu iddia fizik kurallarını tamamen çiğner (Termodinamiğin 1. Yasası: Enerjinin Korunumu).
- İşlemcin boşta 60-70 dereceye çıkmış yanıyor.
- Üzerindeki bakır blok işlemcinin tepesinde.
- Bakır bloğun içindeki su haznesi sadece 20-30 mililitredir (bir kahve fincanının 4'te 1'i kadar).
- Pompa durursa veya tıkanırsa: O minicik su haznesi devridaim yapamadığı için işlemcinin 70 derecelik ısısıyla kaynamaya başlar. Isı iletimiyle (kondüksiyon) o kaynar su, bloğa en yakın olan çıkış hortumunu da cayır cayır ısıtır.
- Peki radyatördeki su neden soğuk kalır? Çünkü pompa basamadığı için o kaynar su radyatöre gidemez. Radyatördeki su ise üzerindeki dönen fanlar yüzünden oda sıcaklığında (soğuk) kalır.
- Soru: 70 dereceye vuran bir işlemcinin tepesindeki su dururken, o boru nasıl "buz gibi soğuk" kalabilir? Isı buhar olup uzaya mı kaçıyor?
3. "İki boru sıcak olsaydı radyatör deforme derdik" Yanılgısı
Tam tersine! Ağır yük altında saatlerce oyun oynandığında, sağlıklı bir sistemde
iki hortum da eşit derecede ılık/sıcak olur. Çünkü su döngü halindedir, radyatör ısıyı dışarı atarken tüm su kütlesi dengeli bir çalışma sıcaklığına (örneğin 38-42°C) oturur.
Gerçek Hayat Kanıtı: MSI MAG 240R / 360R Skandalı
İnternetteki o arkadaşın bilmediği şey şu: Kullandığın
MSI MAG serisi için MSI dünya çapında resmi geri çağırma bülteni yayınladı.
Sebep neydi biliyor musun?
"Radyatördeki kimyasal sıvının kireçlenip tortu oluşturması ve CPU bloğundaki 0.1 mm'lik mikro kanalları tıkaması. Sonuç: Sıvı akışının (flow rate) 0'a düşmesi, hortumlardan birinin aşırı ısınıp diğerinin soğuk kalması ve işlemcinin boşta 60+ derecelere fırlaması."
Yani senin şu an birebir yaşadığın durum, üreticinin laboratuvar testleriyle onaylayıp kabul ettiği ve fabrikasyon hata saydığı arızanın ta kendisi.
Rahat ol; fizik de senin hissettiğin o sıcak hortum da yalan söylemiyor. O sistemde su dönmüyor.