- Makaleler
- 4
İçerik olarak ben Arch Linux diyorum. Gentoo'dan daha geniş bir yelpazeye sahip. Arch'ın AUR'unda bulamayacağınız hiçbir şey yok. Gentoo'nun alternatif GURU'su var ama o kadar geniş değil.
Performans daha doğrusu "throughput" olarak ben Gentoo derdim, her şeyi kendi elinizle kendi makinenize göre derlemek işlemci bazında ciddi performans kazanımları sağlar. Portage ile iç içe olduğu için herhangi bir dağıtımda elle derlemekten çok daha kolay ve entegre.
Sunucu veya gerçekten sorun çıkarmayacak bir dağıtım arayanlar için ise Debian diyorum. Bu konuda asla üzmez. Performans veya paket çeşitliliği anlamında mükemmel değildir ancak stabilitesi çok üst düzeydir. Kur ve unut, bilgisayarın asla bozulmaz sen özellikle kurcamazsan.
Kolay kullanım olarak Linux Mint diyorum. Cinnamon ağır bir arayüz olsa da çok kullanıcı dostu, her şey elinizin altında. Linux Mint kullanmayı bilmek için bence bilgisayar kullanmayı bilmeye de gerek yok. Bilmeyen biri Windows kullanmakta ne kadar zorlanırsa Linux Mint'de o kadar zorlanır diyorum.
Tabii herkesin istek ve ihtiyaçları farklı. Bence tek dikkat edilmesi gereken kendi tabanı olup çok fazla kişi tarafından desteklenen dağıtımların kullanılması.
Gentoo, isteğe bağlı derlenmiş paket sunuyor. EğerKurulması en zor dağıtımlardan biri. Aynı zamanda paketleri kendin derliyorsun. Bu da uzun süren bir iş. Linux konusunda uzman olmadan geçmeni önermem.
--getbinpkg=y değişkenini emerge'de kullanırsanız mor renkli yazıyla belirtilen paketler derlenme gereksinimi olmadan depodan çekilecektir. Bazı paketler spesifik USE flagları dolayısıyla yeşil yazıyla yani derlenmesi gerektiği belirtilir ama çok az karşılaşırsınız bu durumla. Bilgisayarım güçlü olduğu için ben derlemeyi tercih ediyorum.