Evet birbirleri ile doğrudan ilişkilidir. Entropide kapalı sistemin özeti bu. Canlılar açık sistemde yaşar ve enerji verimliliği açısından düzeni sağlarlar. Ancak daha önce belirttiğim gibi bu bir çelişki. Şunu söyleyebiliriz. Her iki gerçek de değişkendir. Günümüzde bunu açıklayabilecek bir yaklaşım var. Tabi bu yaklaşım geliştirilmeye muhtaç "Kuantum fluktuasyonları ve belirsizlik ilkesi," kuantum bilgisayarların çalışma prensiplerinin temelinde yer alır.Ya ben sizi yanlış anladım ya da siz beni..
Siz, entropinin evrimi yanlışladığını belirtmeniz üzerine bunu söyledim. Yoksa bu yazdıklarınızın altına imzamı atarım. Benim bununla ilgili sorunum yok.
Demek istediğim, evrimin kendi içinde bir düzenle işleyen bir sistem oluşturmasının termodinamiğin 2. kanunuyla zorunlu olarak canlıların oluşturduğu düzendir. İşleyen bu sistemin, kanunla alakası yoktur.
Şöyle söyleyeyim, evet, bir çita yiyecek için minimum enerjiyi harcar. Bu termodinamiğin 2. kanunuyla ilgidir; ama bu entropinin getirdiği düzensizlikle ilgilidir. Yukarıda da belirttiğim gibi,
Eğer bir sistemde bir canlı, enerji almadan hayatta kalabiliyorsa düzenden bahsedebiliriz. O zaman enerji kaybolmuyor, bozulmuyor anlamına gelir.
Kuantum bitler (qubit), bu değişkenlik sayesinde klasik bilgisayarlardan daha yüksek işlem gücü sunar. Bu konu hakkında Yöneticinin daha aydınlatıcı bir konu açması şahsen benim istediğim bir şey.
Bir yaklaşım olarak sizi bilgilendirmek açısından bu iki gerçeğe bakışımızı geliştirmesi için, sanırım bu konuda Rahmetli Şaban Teoman Duralı haklı. İki gerçeğin birbiri ile çelişmesinden ziyade, görünüyor ki "Darvinci Evrim Bir Teori Değil Varsayımdır."
Son düzenleme: