1.5 eTSI'ın mild hybrid versiyonu. 4 silindirli aşırı beslemeli klasik 1.5 TSI motorun yanında bir de 48V elektrik motoru araca destek sağlıyor. Doğrudan yürütmüyor ama. Bir de ek olarak sanırsam ACT de var, yani silindirleri devre dışı bırakma. İyice az yakıyor bu sayede araç.

Hocam bu motorda alternatör sorunu var. 100-150k civarında masraf çıkartabilir size. Şanzımanda kuru tip kavrama bu motorda kullanıyorlar. Çift kavrama alacaksanız, yağlı kavrama makbüldür. Şahsi fikrime göre en iyisi yeni nesil tam otomatik şanzımanlar, sıfır sıkıntı. Videosunu bırakıyorum. Skoda genelde 2.0 motor altı kuru çift kavrama kullanıyor zaten. Bilginiz olsun. 48V'da inanın kalkışlarda ufak bir destek sağlıyor, onun dışında koyulmak için koyulan bir teknoloji benim şahsi fikrime göre. Arkadaşın dediği gibi silindir kapatma, rafine bir teknoloji ben beğeniyorum. Özellikle vag grubu alacaksanız, kuru kavrama olmamasına dikkat edin.

Yakıt, performans, sessizlik hiç fena motor değil normalde.

VW hala akıllanmadı mı yoksa kuru tip şanzımanla ilgili. İlginç böyleyse.

Ben sırf bu yüzden eat8 tam otomatik şanzımanlı araba aldım 4 yıl önce. Hiç sorun yaşamadım, hala da severek kullanıyorum. Çok araştırdım çünkü. Sadece Skoda değil ki, WW'de bizzat kuru kavrama satıyor. Son çıkan bu motoru kullanan Passat'lar da hala kuru çift kavrama mesela. Ama WW'de 2.0 ya da üstü motor alırsan, yağlı tip çift kavramaya geçiyorsun. Çünkü kuru kavrama yüksek torku kaldıramıyor. Ama model bazında da değişiyor, tiguan modelleri yağlı kavrama olabilir araştırmak lazım.

@Eagles, hocam biz yıllarca kullandık kuru kavrama. Hatta defalarca DSG. Tercih yine böyle olacak. Alacağımız en fazla 1.6 TDI veya 1.5 TSI. Şanzımandan yana göze aldık ama motordan yana kronik midir bahsettiğiniz durum?

@Eagles, hocam biz yıllarca kullandık kuru kavrama. Hatta defalarca DSG. Tercih yine böyle olacak. Alacağımız en fazla 1.6 TDI veya 1.5 TSI. Şanzımandan yana göze aldık ama motordan yana kronik midir bahsettiğiniz durum?

Hocam videosunu attığım kişi and çetin. Otopark com kurucularından sinan koç ile birlikte. Binlerce araba incelemiştir, çok tecrübeli kendisi. Alternatör sorunu, kronik gibi gözüküyor şikayetler olmasa böyle bir video çekmezdi muhtemelen çünkü. Düz TSI-TDI motorlarda, bakıldığı sürece aman aman problemler bende duymadım. 1.5 TSI ve 1.6 TDI dizeller kırması zor motorlardı eskiden. Tabii bakımlı olmak kaydı ile.

Kuru kavramanın uzun gitmesi içinde bakımlarını eksik etmemek, şanzıman ısınmadan basmamak, aşırı performanslı kullanımdan kaçınmak, aşırı trafikli ortamlara girmemeye çalışarak, aşırı eğimli yollarda dikkat edilerek, park ederken şanzımana yük bindirmemek ömrünü uzatılabilir. Ama yine de belli bir Km'de baskı balatası ve volan değişimi kaçınılmaz. Bende kuru kavrama, ıslak kavrama çok araç kullandım çünkü oradan deneyimliyim. İşim gereği de araba filosu yönetiyorum, içli dışlıyım arabalarla.

Bu motorlarda evet 48v arızası var ve yüksek maliyetlere sebebiyet verebiliyor. Güncel durumda 150-160 binleri bulan masraflar isteyebiliyor servis. Nasıl ve neden bu arızanın verdiği kesin olarak belli değil. Akünün zayıflaması, v kayışı gibi nedenler sebep oluyor diyenler var ama kimse emin değil.

Yetkili servis bakımlıysa ve iyi niyet devam ediyorsa bence düşünülebilir. Veya yeni bu arızayı almış ve değiştirilmişse alternatör neden olmasın