Günümüz teknolojilerine adapte olamamış, kendi parçaları modern özellikleri desteklemeyen bir dağıtım olduğu için. @Qnix'in anlattığı gibi amelelik distrosu. Distro denirse tabii. En güncel sürümü 2017'de çıkmış, 5.15 kernelle sunuluyor. Şu anda 6.19 çıktı, üzerine 1000 tane performans iyileştirmesi, yeni özellikler ve hata düzeltmeleri aldı. Systemd yok, Pipewire yok, Wayland yok olsa da eskileri var. Kullanılmaya direkt değmez.
-current- ile guncel Kernel mumkun. Surumler uzun surede bir cikiyor, evet. Biraz fazla geriden gelici bir distro kendisi. O konuda hak veriyorum.

Amelelik kismina da katilmiyorum be. Void'de neden systemd yok demek gibi bir sey Slack neden basit demek.

Systemd yok evet, Buna takiliyorsan da eh be hocam ya. systemd bence umursanmamali artik. Alternatifleri var, bel baglamayin fazla. runit, openRC, SysV hala guzel.

Wayland var. Hic kurmadiniz sanirim.

PipeWire elde edilebiliyor. Devre disi da birakilabiliyor.

Slackware'i bir Appropriate Technology olarak sınıflandırabileceğimizi düşünüyorum. Bilebileceğiniz gibi, kendisi başka kurumsal yardım hatlarına veya eğitimlere bağlı kalmaksızın, anlaşılmasının ve "maintain"lenmesinin direk olarak kullanıcı tarafından gerçekleştirilmesi hedeflenen bir dağıtım.

Herhangi bir kullanıcının incelediği dağıtımlarda, aranan bir veya birkaç özelliğe bakılarak, dağıtımın direk olarak "kötü" veya "kullanışsız" diye sınıflandırılmasını doğru bulmuyorum. Her kullanıcı sistemini aynı amaçla kullanmıyor, ve bir kullanıcının aradığı bir veya birkaç özelliği bulamaması, direk kullanıcıların da bu özellikleri aradığı anlamına gelmiyor. Bunun yanında; bahsedilen gerekli teknolojiler, her ne kadar büyük olsa da, bunların çoğu da Slackware üzerinde zaten bulunuyor.

Bunun yanında gerçekten eğer durum bu olursa bile, size ve kullanış biçiminize göre bu tür durumlarda, yaptığınız yapılandırmalar sayesinde diğer dağıtımlarda elde edemeyeceğiniz bir "özgürlüğe" ulaşabiliceğinizi düşünüyorum. Önceki mesajlarımda dediğim gibi, yapmış olduğunuz sisteminizi derinden etkileyecek yapılandırmaları kontrol edecek ve engelleyecek herhangi bir mekanizma yok. Örneğin init "sistemini" openrc veya runit ile değiştirmek istediğiniz zaman, buna karşı çıkacak herhangi bir yardımcı bulunmuyor sistemde. Bu yönünden dolayı Slackware'e en yakın sistem "LFS" bana göre.

Kendi bağımlılık kontrolünüzü yapmanızın ardındaki felsefe, bu düzeyde işin içindeyseniz, yaptığınız adımların sonucu ne elde edeceğinizi bilmeniz beklenir, bu da hazır bir paketi derleyen birinin alabileceği sürpriz ve keyfi kararları önler, böylece daha fazla kontrol elde etmek için rahatlıktan vazgeçersiniz, bu da size bağımlılıkların nasıl birbiriyle etkileşime geçtiği konusunda daha genel bilgi sağlar ve sorun giderme sırasında nereye bakmanız gerektiğini daha iyi anlamanızı sağlar. En azından ben böyle düşünüyorum :)

Aslında bu veya başka "karmaşık" sebeplerden dolayı, Slackware'in gerçekten de bir dağıtım olmadığını, aksine bir "anti-distribution" olduğunu söyleyebiliriz. Slackware, sizin onu nasıl kullandığınıza bağlı bir sistem. Sizi nasıl değiştirdiğinden çok, sizin onu nasıl kullandığınıza bağlı diyebiliriz.

Ayrıca belirtmekte fayda var; -current branşını kullanarak; bazı durumlarda, yayınlanan güncel paketlere Arch'ın depolarında bulunan paketlerden bile daha erken ulaşma şansınız var. Slackware'i kullanım şeklinize ve kullandığınız branşa bağlı olarak ve bu durumun stabiliteye etkisi üzerinde herhangi bir yorum yapmadan, kendisinin güncellikten yoksun bir dağıtım olmadığını düşünüyorum.

Slackware gerçekten harika bir "dağıtım". Herhangi bir kullanıcın, bu sistemin standartına bağlı kalamaması / kalmak istememesi, Slackware'in bir "amele dağıtımı" olduğu anlamına gelmiyor bana göre. Dediğim gibi, her kullanıcı sistemi aynı şekilde ve aynı amaçla kullanmıyor. Bundan ve yukarıda bahsetmiş olduğum nedenler göz önünde bulundurularak: farklılıklar ve kişisel ihtiyaçlar göz önüne alınıp, ekstrem durumlar olmadığı sürece bu tür çıkarımlarda bulunulmamalı bana göre.

Son düzenleme:
17 yillik Bir Gentoo kullanicisi olarak benim bile adim atmaya korktugum OpenSuse gibi bazi dagitimlarin atasi. Bilegine guvenen arkadaslara kolay gelsin diyorum.

Dependency hell cumlesini eger daha onceden duyduysaniz bunun Slackware dagitimi icin soylendigini belirtmek isterim.